Dojmy z hraní: Gwent The Witcher Card Game jde jinou cestou než Hearthstone
zdroj: tisková zpráva

Dojmy z hraní: Gwent The Witcher Card Game jde jinou cestou než Hearthstone

5. 7. 2016 14:05 | Dojmy z hraní | autor: Adam Homola |

Logický krok směrem k samostatné free to play hře Gwent (česky Gwint) netrval CD Projektu dlouho. Třetí Zaklínač sice vyšel před více jak rokem, ale jak mi vývojáři z CD Projekt Red potvrdili, plán na tvorbu samostatného Gwentu přišel později. Přesněji řečeno až na základě nečekané záplavy fanouškovských emailů a dopisů. Tak se postupně začala čistě singleplayerová hříčka ve hře proměňovat v propracovanější multiplayerovou karetní hru se vším, co k tomu patří.

I plná hra bude od každého hráče vyžadovat tři základní kvality: umět nepřítele oklamat, naučit se blafovat a samozřejmě mít na pokročilé fáze hry dobré schopnosti a zkušenosti. Ve svém základu funguje Gwent pořád stejně. Hraje se na nejlepší ze tří a vaším úkolem není nepřítele zabít, ale z jednotlivých výher sestavit svoji korunu.

Jde tak o klasickou přetahovanou, kdy na konci kola musíte mít díky vysázeným kartám na boardu větší hodnotu, než jakou má nepřítel. Triviální princip „kdo má víc“ tu ale hezky oživují tři řady hrací plochy (jednotky na blízko, jednotky na dálku, obléhací jednotky) a spousta kouzel a efektů, které mohou s jednou či více řadami slušně zamávat. Jednoduše řečeno, pokud jste hráli Gwent v Zaklínač 3: Divoký hon, budete tu jako doma. Změnilo se toho hodně, ale základy zůstaly stejné.

Co je a není nového

Příjemnou změnou oproti jiným karetním hrám je třeba absence many. Na začátku dostanete do ruky deset karet a nic jiného neřešíte. Pokud nevládnete nějakou speciální schopností nebo vlastností u stávajících karet, budete si muset s deseti kousky vystačit.

Karty můžete na board vyskládat klidně hned ze začátku a první kolo tak vyhrát. Gwent se ale na jedno kolo nehraje. Musíte vyhrát dva zápasy ze tří a tady přichází na řadu taktizování, bluffování a taktiky, které v Hearthstone nebo The Elder Scrolls Legends nemůžete zažít.

Samostatný Gwent má výrazně hezčí animace, je mnohem barevnější, má animovaný náhled karet a po grafické stránce je propracovanější než původní hra. Vedle lepší grafiky ale tvůrci v samostatné hře nabízí i změny a úpravy hratelnosti.

Kámen na kameni nezůstal třeba u karet a jejich balancu. Všechny karty se dočkaly výrazných změn statistik, aby mohly fungovat v kompetitivním multiplayeru. V singleplayerovém Gwentu balanc zas tak zásadní nebyl, zatímco v multiplayeru je klíčový. Přibyly také nové schopnosti, mechaniky a samozřejmě i karty.

zdroj: Archiv

Singleplayerová kampaň

Oživením tradiční karetní přetahované má být i singleplayerová kampaň, kterou chtějí vývojáři rozložit na několik částí. Vždy má jít o samostatný příběh ve formě úkolu, v jehož hlavní roli může a nemusí figurovat Geralt. V některých singleplayerových misích se Geralt jen mihne jako jedna z mnoha postav, v jiných se bude příběh točit hlavně okolo něj. Jako třeba v E3 demu.

Jednotlivé části singleplayerové kampaně Gwent: The Witcher Card Game by měly trvat v průměru přes deset hodin čistého času a potkáte v nich vždy několik zajímavých postav. V E3 demu to byl Falibor, Milaen, Torina a zmíněný Geralt. V singleplayeru nechybí ani dialogy a vůbec jsem na stánku CD Projektu nabyl dojmu, že se vývojáři snaží vytvořit plnohodnotnou hru.

Dojem podtrhuje i velká mapa, na které běháte s hlavním hrdinou v izometrickém pohledu a prozkoumáváte lesy a louky. V rámci mapy máte naprostou svobodu pohybu a můžete se vydat kamkoliv, přestože hra jasně ukazuje kudy jít za dalším příběhovým úkolem. Když se ale rozhodnete mapu jen tak prozkoumávat, můžete narazit na vedlejší úkol, získat speciální kartu nebo rovnou celý balíček.

Ostřílený nováček

The Elder Scrolls Legends pokukuje po Hearthstone možná až moc. Gwent: The Witcher Card Game je v tomhle sympaticky jiná. Vývojáři vychází ze základní verze hry ze Zaklínač 3, kterou ještě vylepšili, upravili, zkrášlili a vybalancovali, aby nabídla solidní a hlavně jinou karetní zábavu. A po několika odehraných soubojích mám pocit, že se jim to daří.

Gwent: The Witcher Card Game má být free to play hra s možností dokupovat volitelné věci. Jednou z nich, kterou vývojáři na E3 předváděli, byla prémiová verze karty. Základní verze karty má podobu klasického artworku. Když si koupíte prémiovou verzi karty, dostanete luxusně vypadající animovaný 3D obrázek, který často znázorňuje celou scénu, a reaguje i na vaše otáčení kamerou. Kolik budou tvůrci za tohle a jiná grafická pozlátka chtít, ještě sami nevědí. Přeci jenom před sebou mají ještě řadu měsíců vývoje a ladění.

Rozšířená verze uzavřené bety Gwent: The Witcher Card Game začne v září pro majitele PC a Xbox One  - hlásit se do ní mohou na oficiálních stránkách hry. Bety se však časem dočkají i hráči s PS4.

Nejnovější články