Dojmy z hraní: Kingdom Come se rýsuje jako zajímavá středověká detektivka
zdroj: Warhorse

Dojmy z hraní: Kingdom Come se rýsuje jako zajímavá středověká detektivka

11. 9. 2017 19:15 | Dojmy z hraní | autor: Patrik Hajda |

Jako jeden z mnoha backerů jsem si mohl Kingdom Come: Deliverance vyzkoušet v rané alfa verzi již před třemi lety. K mému zklamání se můj, tehdy ještě ne tak zastaralý, stolní počítač zmohl jen na nejnižší úroveň detailů a zhruba 20 FPS. Mohl za to, tehdy očekávatelný, technický stav alfy, ale stejně jsem musel uznat, že i na nejnižším nastavení hra vypadala fantasticky. Nemohl jsem se proto dočkat, až na Gamescomu usednu k nové ukázce, běžící na pořádném železe.

Hned první záběr ukázky vykouzlí člověku úsměv na tváři, protože se nedívám na hlavní postavu, ale na poměrně důležitého šlechtice, který Henryho (tak se hlavní postava jmenuje) přijal do své armády. Obličej modelu totiž patřil jednoznačně Danu Vávrovi, jestli vám tedy toto jméno něco říká…

Henry byl pochválen za minulý úkol, který pro něj měl být trestem, ale zvládl ho tak mistrně, že okamžitě povýšil. Radostnou oslavu přerušil uřícený voják, který své nadřízené informoval o brutálním masakru koní a vypálení stájí ve vedlejší vesnici. Ano, jedná se přesně o ten úkol, který tvůrci z Warhorse ještě před kickstarterovou kampaní ukazovali, a ze kterého jste mohli vidět záběry již dávno. Okamžitě tak ve svém novém postavení usedám na koně a spolu s dalšími vojáky peláším do nové vesnice.

zdroj: Archiv

Tedy, nepeláším, spíše tak cupitám. Čeká nás totiž velice dlouhý přejezd na pomalém koni, během kterého se neprohodí jediné slovo. Při tom bych čekal, že vojáci budou spekulovat o hrůzách, které je v usedlosti čekají, nebo aspoň budou řešit mě, svého nového kolegu. Ale ne. Takže se jen minutu a půl kochám stále krásnou, českou přírodou, než konečně dorazím na čoudící statek.

Zde se rozjíždí skutečná detektivní práce, kdy je potřeba vyzpovídat pár místních obyvatel. Ne všechny dialogy si musíte vyslechnout, a ne každý vám svým dlouhým monologem řekne něco k věci, ale postupně jsem se přes: „jedna paní povídala“ konečně dostal k někomu, kdo skutečně zahlédl pachatele a ukázal mi směr jejich zběsilého úprku.

Co se dialogů týče, je zde místo pro chválu i kritiku. Dabing je dle mého názoru povedený. Hlasům postav jsem věřil každé slovo, jejich strach, rozhořčení i lhostejnost. Na druhou stranu jsem to vůbec nevěřil jejich viditelným projevům. Animace obličejů i těl jsou zatím ještě pořád toporné a výrazy prakticky nesouvisí s psychickým stavem charakterů. Vše se samozřejmě může do vydání změnit, ale takové jsou dojmy z nabízené ukázky.

Kingdom Come: Deliverance zdroj: Warhorse

Vyšetřování mě zavedlo na krvavou stopu do lesa, kde jsem narazil na smrtelně raněného banditu a jeho kolegu, který se na mě bez mrknutí oka vrhl. Naštěstí jsem na něj nebyl sám, a tak jsem ho s mým novým kolegou hravě vyřídil. Přitom bych mu klidně mohl čelit sám, kdyby mě před vstupem do lesa nenapadlo podat hlášení nadřízenému, který mi pro jistotu přidělil onoho parťáka.

Ze dvou čerstvých mrtvol jsem nevypáčil žádné kloudné informace, ale nalezl jsem u nich srp, který, jak se ukázalo, patřil jednomu z obyvatel statku. A protože si v ten osudný den dotyčný sbalil saky paky a nikomu o tom neřekl, stal se rázem podezřelým numero uno. Od vesničanů jsem zjistil, kde by se tak mohl skrývat, a když už jsem si přivolal koně, byli jsme zdvořile požádáni a vypnutí ukázky. Něco mi ale říká, že s jeho podezřením to nebude tak černobílé.

Ukázka byla krátká, ale přesto plná dojmů - pozitivních i rozporuplných. Naštěstí převládají ty pozitivní. Nudné přejezdy a nepěkné obličejové animace byly upozaděny kvalitním dabingem (anglickým, aby nedošlo k omylu), stále líbivou grafikou, zajímavými postavami a zábavným vyšetřováním, kde jsem obzvlášť ocenil nenucenou možnost řešit věci po svém. Kdybych nebyl takový vlezdoprdelka a nehlásil vše kapitánovi, možná bych v tom lese o samotě zařval.

Jak to ve výsledku dopadne ze strany technického zpracování, nelze nyní soudit, ale alespoň po té příběhové stránce to zatím vypadá na výborně zvládnutou disciplínu (o soubojích nemá cenu se bavit, v podstatě je tvůrci během Gamescomu nepředvedli). Nemá však cenu dělat jakékoliv závěry, protože na ty bude dost času po 13. únoru, kdy Kingdom Come: Deliverance konečně vyjde.

Nejnovější články