Dojmy z hraní: reboot Pathologic
zdroj: tisková zpráva

Dojmy z hraní: reboot Pathologic

5. 12. 2016 17:30 | Dojmy z hraní | autor: Petr Linhart |

Původní Pathologic byla prvotinou ruského týmu Ice-Pick Lodge. Na svou dobu to byl hodně zajímavý počin na pomezí adventury, RPG a survival hry, který výrazně srážely nedostatky hlavně technického, ale i designérského rázu. Proto nepřekvapuje, že se tvůrci rozhodli pro vytvoření remaku či spíše rebootu.

"Původní Pathologic vyšel již před deseti lety. Mezitím jsme vytvořili pět dalších her, a když jsme poté přemýšleli, do jakého titulu se pustit, jednoznačně jsme se shodli, že bychom chtěli udělat něco podobného jako Pathologic. Ale čím víc jsme se probírali jednotlivými nápady, tím víc jsme se dostávali k tomu, že nechceme udělat něco jako Pathologic, ale opět Pathologic, tentokrát však správně. V původní hře byla spousta věcí, které se nám nepodařilo implementovat – ať už kvůli technickým omezením, nebo naší nezkušenosti. Přeci jen, byla to naše prvotina," osvětlil vznik nové verze Ivan Slovtsov, game designer a zároveň producent Ice-Pick Lodge.

S nápadem na předělávku u velkých vydavatelů neuspěli, naopak kickstarterovská kampaň dopadla velmi dobře, a ve spojení s dalším komunitním financováním na vlastní stránce mohl vývoj hry pokračovat. Koncem letních prázdnin pak tvůrci oznámili, že vydání hry posouvají na podzim 2017, což ostatně již o pár dní dříve na Gamescomu přiznal sám Slovtsov, když nám předváděl hratelnou ukázku: "Rozhodli jsme se, že neuděláme klasický remake, ale spíše by to bylo lepší to nazvat reboot. Vezmeme stejný koncept i prostředí, ale předěláme to do současných standardů. S tím ovšem souvisí, že se tvorba celé hry výrazně protáhne."

Pathologic není jednoduché zařadit do nějaké škatulky. Sám hlavní designér nejraději používá spojení !open world survival thriller s důrazem na slovo thriller". Základní premisa příběhu zůstává stejná jako u originálu. Do fiktivního města nakaženého morem přijíždí trojice doktorů, v jejichž kůži se pokoušíte přežít a odhalit, co se ve městě děje.

"Snažili jsme se hru udělat tak, aby nebyla postavená jen na klasickém adventuření, lekavých scénách či soubojích. Pro nás je nejdůležitější atmosféra, aby byl hráč naplno pohlcený do herního světa. Jeho hlavním úkolem je přežít 12 herních dní, přičemž každý z nich zabírá zhruba dvě hodiny reálného času. Město si ale žije vlastním životem a je jen na hráči, co dokáže objevit, s kým se pobaví. Je pravděpodobné, že minete spoustu rozhovorů i řadu událostí, které se uskuteční i bez vás," popsal základní koncept Slovtsov.

Už z hratelné alfa verze je patrné, že největší posun oproti originálu nastal v audiovizuálním zpracování. Právě grafika byla u původního díla terčem velké kritiky a v novém zpracování, celkem logicky, udělala obrovský pokrok. Celkové prostředí je velmi kvalitně provedené a propracované, temná atmosféra dýchá z každého kousku města. Nad efektním zpracováním změny denního cyklu a povětrnostních podmínek jsme se rozplývali už v úvodním souhrnu adventur po Gamescomu (konkrétní animaci se změnou počasí před katedrálou můžete zhlédnou ve zmíněném videu kolem času 18:14).

zdroj: Archiv

Naopak další důležitá část hry – rozhovory – zůstanou bez dabingu. "Podobně jako v původní hře, ani zde nejsou rozhovory o jednoduchém sdělování příběhu případně zadávání úkolů, ale snažili jsme se to pojmout jako knihu. Když dojde na rozhovor, tak se objeví černé pozadí, obličej postavy, se kterou se bavíte, a text. Žádné okolní rušivé elementy, aby měl hráč možnost naplno se soustředit na text a jeho obsah. Ten je navíc hodně proměnlivý, protože většina činností ve hře ovlivňuje budoucí události a chování postav, takže i texty v rozhovorech mohou být hodně variabilní," odůvodnil rozhodnutí ruský tvůrce.

Sleptsov se rozvyprávěl i o dalších důležitých složkách Pathologic, tedy prvcích RPG a akce. "Máme ve hře RPG prvky, které jsou však spojené hlavně se snahou hlavní postavy přežít. V klasické RPG hře začínáte na levelu 1 a s průběhem hry svou postavu vylepšujete až do nabouchaného hrdiny. V Pathologic je to přesně naopak – nejlepší stav je na samotném začátku a s dalšími dny a hodinami se postupně zhoršuje, postava chřadne. Zatím ještě nevíme, jak přesně tohle zhoršování provedeme. Diskutujeme o několika variantách, ale moc se nechceme uchylovat k rozostření obrazu a podobným vychytávkám, ze kterých by hráčům mohlo být špatně. Snažíme se najít tu správnou rovnováhu, abychom je neodradili. Obdobné je to i s akčními pasážemi. Tak jako v reálném světě, i v tom našem může mezi postavami existovat agrese, která vyústí až v souboj. Není potřeba za každou cenu bojovat, v samotném duelu ve finále nemusí dojít ani na jedinou ránu, je možné se i vzdát. Souboje navíc nemusí za každou cenu skončit smrtí, spíše naopak. Nikdy nevíte, zda danou postavu nebudete v budoucnu potřebovat. Souboje probíhají prostřednictvím holých rukou, malých zbraní jako třeba nůž, a samotným vrcholem je okamžik, kdy hlavní hrdina dostane do ruky pistoli. Rozhodně pak ale nezačne kosit jednoho soupeře za druhým. Tak jako v reálném životě, použití zbraně je až ta poslední varianta, ke které se člověk uchýlí. Ve většině případů to navíc znamená okamžitou smrt nebo vážné zranění."

Jak naznačila předváděná alfa-verze, po stránce mechanik či příběhu se v nové verzi Pathologic převratných změn spíše nedočkáme. Díky modernějšímu zpracování je ale šance, že se k této trochu neprávem pozapomenuté hře dostanou i současní hráči a užijí si tak naplno tíživé atmosféry morem ovládaného města. 

P.S. Backeři na potřebné úrovni si již nyní mohou vyzkoušet ukázku (ne demo plné verze) hry s názvem Pathologic: The Marble Nest. Podrobnosti najdete v tomto článku.


Nejnovější články