E3 2012 dojmy: Lego City Undercover si troufne i na GTA
zdroj: tisková zpráva

E3 2012 dojmy: Lego City Undercover si troufne i na GTA

7. 6. 2012 16:37 | Dojmy z hraní | autor: Petr Poláček |

Vyženu ženskou ze sporťáku, sešlápnu plyn až k podlaze, na křižovatce smetu omylem nepozorného chodce a na kopci zastavím uprostřed silnice. Je tam hezká vyhlídka na celé město. Pokud vám tento popis připomíná situaci z GTA, kde k něčemu podobnému dochází dnes a denně, nejste daleko od pravdy. Jen si místo charismatického geroje představte kostičkovanou karikaturu policisty, který stejně kostičkované spoluobčany přejíždí a okrádá o dopravní prostředky ve jménu zákona, taktéž kostičkovaného.

Lego City Undercover nemá Lego v názvu nadarmo a stejně jako ostatní Lego tituly posledních let funguje skvěle ne jako karikatura nějaké populární značky nebo konceptu, ale i jako hra sama o sobě. A velkou zásluhu na tom mají i možnosti nové konzole Wii U, respektive jejího ovladače s dotykovým displejem.

Hned v titulku článku jsem původně udělal chybu, když místo Lego City jsem napsal Lego Universe. Touha po sandboxové hře s Lego stylizací je u mě tak silná, že všude podvědomě cpu už mrtvou onlineovku. Lego City však narození teprve čeká a rýsuje se před ním slibná kariéra. Hra, původně ohlášená jako Lego City Stories, se letos na E3 prezentovala nejenom s upraveným názvem, ale i s konkrétní podobou, jejíž sandboxová stránka, podle vzoru GTA, je pouze jednou tváří. Tu druhou tvoří strukturované mini-úrovně s puzzlovitou a nápaditou hratelností, jak je znáte ze všech posledních Lego her.

zdroj: Archiv

Sandboxová část se projevuje zcela v intencích podobných her. Po svých nebo v zabaveném vozítku jezdíte otevřeným prostorem kostičkovaného města, kterému nechybí žádný z atributů města reálného, včetně uspokojivé živelnosti, zajímavých zákoutí a líbivého designu. Hlavní rozdíl je v tom, že tentokrát stojíte na straně zákona a nesnažíte se mu vyhnout. V roli policisty naháníte desperáty po městě, a buď je chytáte akčním chvatem přímo na ulici, nebo vás zatáhnou do výše zmíněných sublevelů, které už jsou spíše adventurní, než akční a právě zde pořádně využijete ovladače Wii U, vyhrazeného v sandboxové části hry hlavně parádní interaktivní mapě.

V jeden moment tak dostávám hlášení, že se mi zločinec ukryl v určité části města. Okamžitě zabavuju první vozidlo, jedu na místo a s Wii U ovladačem jako scannerem hledám v perimetru podezřelou osobu. Nakonec ji nacházím, zaměřím a jdu po ní. Ale zmetek nechce dát kůži zadarmo, takže mě čeká stavění a ničení objektů v adventurním stylu, kdy musím obvykle něco sebrat nebo aktivovat, abych se mohl posunout o kousek dál a nakonec zločince dostal.

Jednotlivé „hádanky“ jsou za sebou vystavěny jednoduše, logicky a zábavně, takže se při žádné akci nezdržíte dlouho, ale pocit dobře odvedené práce vám hra rozhodně neupře. A všechny tyto herní úkony navíc spojuje typický parodický humor dotažený ad absurdum. Místo zkroucených plechů padají z objektů při nehodách Lego kostky a místo krve z lidí tečou...také Lego kostky.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pokud bude Lego City něco potřebovat, aby se velmi pozitivní první dojem přenesl i do mnohahodinového hraní plné verze, je to variabilita a zajímavá herní náplň. A jestli se to tvůrcům podaří, nelze dopředu odhadnout. Ono takové ježdění po parodicky kostkovaném herním světě nevydrží být zábavné na věky. A kdyby se měly mise svou náplní opakovat, zbude pak budoucím hráčům v rukách zajímavý, ale nedotažený koncept s velkým potenciálem.

Na zdi namalovaného čerta však musím pro tuto chvíli rychle smazat, protože první osobní zkušenost je ryze pozitivní. Šarm ze hry cáká na všecky strany a nechybí ani moment překvapení, definovaný během hraní rozpracované verze levelu, který se odehrával v podzemí kostičkovaného města. Čekala tam na mého policistu poctivá práce detektiva i akčního hrdiny, který musí objevit úkryt zločineckého gangu.

V zásadě se jedná o poměrně velký a uzavřený level, který vás na pár desítek minut udrží v napětí i zábavě skrze jednoduchý, ale vysoce funkční design hádanek a na ně napojených akčních scének. Dokonce zde funguje i systém známý z jiných Lego her, kdy lze některou akci provést jen s přesně určenou postavou. Tady však stačí najít hornický obleček, vyměnit jej za policejní uniformu kvůli krytí a rázem máte po ruce úžasné nástroje k prozkoumávání podzemního prostředí. Třeba dynamit, se kterým se prozkoumává opravdu snadno. Nakonec skončí podzemí výbuchem, gang je rozprášen a na povrch se vrací hrdinný policista, aby dál kroužil městem a čekal na svého zločince.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pokud podobných samostatných úrovní nabídne hra dostatečné množství, měla by ve spojení s hratelností otevřeného města a humorem bodovat u početné skupiny hráčů. A že početná je, dokazují prodeje Lego her, které neklesají navzdory zdánlivé nadprodukci. Ostatně, i tím, že Lego City Undercover z klasické produkce Lego her vyčnívá, svědčí ve prospěch tohoto nadějného projektu.

Nejnovější články