E3 dojmy: Far Cry 4 boduje kooperací a slony namísto tanků
zdroj: tisková zpráva

E3 dojmy: Far Cry 4 boduje kooperací a slony namísto tanků

26. 6. 2014 21:00 | Dojmy z hraní | autor: Miloš Bohoněk |

Definice šílenství? Když opakujete tu samou věc znova a znova, říkalo se ve Far Cry 3. A možná právě proto jsme v něm dokolečka dokola dobývali desítky nepřátelských táborů. Dva roky nato přichází Far Cry 4 a spolu s ním i desítky nepřátelských táborů, které budeme také dokolečka dokola dobývat. Je tedy Far Cry 4 šílené? Bláznivý Vaas by jistě souhlasil. Hra jasně odkazuje na svého předchůdce a ještě k tomu přihazuje slony, kteří převrací vojenské džípy, a ve víru následných explozí si sotva odfrknou. No toto?!

Podobně jako dvojka a trojka se i Far Cry 4 jistě pokusí odvyprávět vážnější příběh se skrytým poselstvím. V Africe se to povedlo, na tropických ostrovech Rook už moc ne a je otázkou, s čím scénáristé přijdou nyní. Premisa je každopádně taková, že coby mlčenlivý Ajay Ghale se vracíte do domovské himalájské zemičky Kyrat, abyste po ní rozprášili popel své zemřelé matky, jenže vás přitom zastihne občanská válka.

A kdyby jen občanská válka… Jak už jste viděli na E3 konferenci Ubisoftu, během prvních několika minut se vaší osoby zmocní zdejší boss Pagan Min. Pagan Min je čirý magor. Z nějakého důvodu ale jeho kombinace růžového obleku a účesu à la Miley Cyrus zapůsobila na místňáky a on si je tím, jako moderní conquistador, podmanil.

Co hůře, Pagan Min chce být váš kamarád. Na uvítanou brutálně ubodá svého podřízeného, jen aby vás záhy div neolízal. Následuje odlet na kdovíjakou welcome párty, „but first, lemme take a selfie!“

 

Far Cry 4 zdroj: tisková zpráva

Horská svoboda

Far Cry 4 se samozřejmě odehrává v otevřeném světě, ale dřívější ostrovní kulisy vymění za kulisy horské. Výhled na imaginární osmitisícovky bere dech, inspirace Nepálem je zřejmá a z hlediska hratelnosti i skvělá. Hornatá krajina je synonymem pro krajinou členitou a vertikální, čili si užijete mnohem více srandy třeba i s veverčím oblečkem (wingsuit). Nově mu bude asistovat vystřelovací kotva pro rychlé zdolávání skalek či propastí a vertikálnost se podepíše i na přestřelkách, během nichž se prý často ocitnete pod nebo naopak nad nepřáteli.

Hlavní devízou se má opět stát roztodivné běhání po otevřeném světě a zkoušení všeho možného, čímž hráč zavdá nečekaným situacím. Nebo aspoň tak se mluví o Far Cry 4 na papíře a vzhledem k minulým dílům snad už ani není důvod o tom pochybovat. Možnosti hraní na E3 byly bohužel mnohem svázanější a omezily se jen na dobývání nepřátelského tábora.

Na výběr bylo ze tří přístupů: plíživě, letecky a na slonovi. Vyzkoušel jsem všechny a mít několikahektarovou zahradu s železobetonovým kotcem, ihned zvažuji pořízení nového domácího mazlíčka. Sloní element ve Far Cry 4 je něčím totálně za vlasy přitaženým, ale sranda je to náramná.

zdroj: Archiv

Žádný slon z porcelánu

V zásadě je to velmi jednoduché. Na pastvě před nepřátelským táborem osedláte libovolného slona, prorazíte dřevěné dveře a začnete dupat po zmatených nepřátelích. Klíčem k úspěchu je neustálý pohyb. Jak jsem se zastavil a snažil střílet, obrazovka rudla pod náporem cizích projektilů, což bylo jasným znamením toho, že ze sloního hřbetu se nestřílí. Ze sloního hřbetu se pouze pilotuje.

Po základně, která svými masivními betonovými zdmi připomínala tibetské chrámy, jsem běhal dokolečka a jedním tlačítkem pro sloní útok likvidoval vše živé i neživé, co mi přišlo pod tlapy a chobot. Splašené vojáčky slon zadupal nebo chobotem vrhnul do dáli, zatímco vozidla se pod náporem ušatého savce otáčela na střechy.

Sloní invaze zabrala asi tři minuty, protože vzbudila velký povyk a vysloužila si příjezd posil, ale coby hráč jsem si připadal jako neporazitelný bůh. Dokud jsem se nezasekl na místě, nepřátelské Kalašnikovy plivaly vedle jak ta jedle a slon sám o sobě toho vydržel více než tank.

Far Cry 4 zdroj: tisková zpráva

Co dodat. Jde o naprostou ztřeštěnost, kterou holt musíte brát se zdravou nadsázkou. Oproti tomu plíživý postup věrně imitoval principy Far Cry 3 (včetně umělé inteligence NPC), akorát jsem namísto luku svíral kuš. Právě s pomocí kuše a šplhacího lana jsem celkem bezproblémově vyčistil celý tábor, protože hlídky byly rozmístěny přímo pro potřeby stealthu. Vývojářům děkuji.

V kopcích nad táborem se pak tyčila ještě vysílací věž, z níž se evidentně dá základna odstřelovat, ale demoverze mě tam již nepustila. Škoda, ve Far Cry 3 se prakticky vše dalo řešit odstřelovací puškou s tlumičem, což hru poněkud devalvovalo a samotného mě zajímalo, jak se s tímto nedostatkem (ne)vypořádali tvůrci pokračování.

Far Cry 4 zdroj: tisková zpráva

Útok z nebes

Třetí formou dobývání pevnosti byl útok letecký, který v mém případě skončil skoro dříve než začal. Jakmile se člověk v pidi-helikoptéře vznese nad hlavy protivníků, začnou jej kropit a pro hráče je velmi těžké kombinovat pilotování s přesným zaměřováním. Z nebes jsem se tak zaměřil jen na nepohyblivé výbušné sudy, kolem nichž se protivníci shodou okolností promenádovali (protože videohry) a radši jsem přistál.

Dosud byla řeč o singleplayeru a osobní pouti hlavního hrdiny, která vás postaví před milujícího/terorizujícího Pagan Mina. Velký důraz je však nyní kladen i na kooperativní multiplayer, který rázem dělá z leteckých útoků životaschopnou taktiku. Kámoš pilotuje, vy odstřelujete a vše klape.

Ačkoli se kooperace odehrává v těch samých kulisách himalájského státu Kyrat, její mise jsou od misí příběhových oddělené a budou obtížnější. Jinými slovy, jakmile vám do hry vleze kolega (rychlý drop-in/drop-out), kampaň se uzamkne a namísto ní se odemknou co-op questy.

Je vidět, že vývojáři z Ubisoftu nedělají jen multiplayerový přívěšek, ale nad kooperací skutečně přemýšleli a přišli s několika zajímavými prvky, které jen tak někde neuvidíte. Když třeba zaměřujete nepřítele, z pohledu vašeho parťáka se nad oponentem objeví malá značka. Vždy tak víte, kdo zrovna po kom jde a svůj postup tak můžete nenásilně koordinovat. Ani co-op navíc nevylučuje kombinaci různých taktik. Když jeden z vás rozpoutá bordel, druhý klidně může zůstat nadále v úkrytu a potichu odstřelovat, protože si jej nepřátelé ještě nevšimli.

zdroj: Archiv

Hrajte Far Cry 4 i bez Far Cry 4

Nakonec nejatraktivnějším prvkem celého kooperativního multiplayeru je jeho zpracování na PS3 a PS4. Když si koupíte Far Cry 4 a jste zároveň předplatitelé služby PS Plus, dostanete deset pozvánek, které můžete postupně rozeslat svým známým z PSN a pozvat je do kooperativních misí, aniž by měli vlastní kopii hry. Model fungování připomíná Download Play z Nintendo DS/3DS.

Kolega si stáhne několik gigabajtů a odměnou mu je řádově několik hodin hraní. Nedostane přístup k celému kooperativnímu multiplayeru, ale coby vousatý opičí Hurk z Far Cry 3 vám bude moci asistovat během dobývání několika pevností a získá přístup do velké části světa.

Pokud si pak Far Cry 4 koupí, veškeré zkušenosti nebo výbava se mu přenese do plné hry. Milé. V podstatě půjde o velice rozsáhlou demoverzi, kterou si v Ubisoftu vydupala exkluzivně Sony.

Far Cry 4 zdroj: tisková zpráva

Jinak hra samozřejmě vyjde i na PC, Xbox 360 i Xbox One a na první osahání působí jako pokračování v tom nejlepším slova smyslu. Vývojáři staví na osvědčeném základu z trojky, který měl schopnost generovat parádní nepředvídatelné situace, ale přidávají svěží exotické prostředí, členitější terén, agilnějšího hlavního hrdinu, velice slibný kooperativní multiplayer… a slony. Hlavně ty slony!

Nejnovější články