Gwent: The Witcher Card Game – dojmy z uzavřené bety
zdroj: tisková zpráva

Gwent: The Witcher Card Game – dojmy z uzavřené bety

16. 11. 2016 19:15 | Dojmy z hraní | autor: Adam Homola |

Oznámení Gwentu coby samostatné hry vlastně nikoho nepřekvapil, protože to dávalo smysl. Vytvořili jste úspěšnou hru ve hře, karetní hry momentálně frčí, všechno je jasné. Tak minihru vezmete, uděláte ji větší, hezčí, lépe vybalancovanou, zajistíte dlouhotrvající hratelnost, přidáte příběhovou kampaň a šup s tím ven. Přesně tak si to naplánovali tvůrci z CD Projektu. A v prvním kroku vybraným zájemcům nabídli možnost si v uzavřené betě možnost rozpracovanou verzi Gwentu vyzkoušet. A protože ji hrajeme už od prvního dne, nabízíme vám po několika výhrách i prohrách naše dosavadní dojmy z hraní.

Aktuální pole karetních her až nápadně připomíná situaci na MMORPG trhu z doby před deseti lety. Nebo žánr MOBA před pár lety. Na trhu se objevil jasný lídr, dokázal zaujmout tradiční i sváteční hráče a nikdo se mu nedokázal ani přiblížit. Stalo se to s World of Warcraft, stalo se to s Dota 2 a League of Legends a děje se to i teď. Na trůnu karetních her sedí Hearthstone s desítkami milionů hráčů a nejeden vývojář by si chtěl z velkého koláče taky ukousnout sousto.

Do fronty se hned za The Elder Scrolls: Legends zařadil polský CD Projekt. Přesto není motivace vytvořit Gwent: The Witcher Card Game poháněna interními statistikami nebo tabulkami v Excelu. Vývojáři se už na letošní E3 nijak netajili počtem dopisů a emailů, kterými hráči třetího Zaklínače CD Projekt zavalili s žádostmi o plnohodnotnou karetní hru. Tak jim prostě vyhověli a nyní jim nabízí ukázku své dosavadní práce v uzavřené betě.

zdroj: Archiv

První krůčky

Na začátku vás beta zavede do tutoriálu, který si ostřílení karetní mistři třetího Zaklínače mohou odpustit. Krok za krokem totiž vysvětlí základy Gwentu, které se od Divokého honu nijak výrazně neliší. V úvodu zápasu dostanete do ruky deset karet a na přebití oponenta máte maximálně tři kola. Vyhrát musíte dvě kola. Klidně tak můžete blufovat a jedno kolo schválně prohrát, pokud máte vymyšlený comeback, a jen čekáte na vhodné podmínky.

Cílem Gwentu není nepřítele ubít kartami na nulu životů, ale nahromadit každé kolo dostatečné množství karet, aby jejich výsledná hodnota dávala dohromady větší číslo než je hodnota karet nepřítele. Většího čísla nemusíte dosáhnout jen větším počtem karet, ale i chytřejším využitím specifických či silnějších karet. Při přebíjené je důležité nevysázet na board ty nejlepší karty hned ze začátku. Je potřeba taktizovat, uvažovat dopředu, šetřit důležité karty a vědět, co kdy dát do jaké lajny.

Na hrací ploše máte, stejně jako v Zaklínači, trojici škatulek: přední linii pro karty („jednotky“) na blízko, prostřední linii pro karty na dálku a zadní linii pro obléhací karty. 

Gwent: The Witcher Card Game zdroj: tisková zpráva Různé efekty počasí mohou poškodit nepřítele i vás, v souvislosti s počtem karet v daných lajnách. Počasí můžete v nouzi uvést do normálu pomocí speciální karty

Mind games

Po úspěšně zvládnutém (nebo přeskočeném) tutoriálu se před vámi otevře Gwent: The Witcher Card Game v téměř celé své kráse. Ve stávající verzi uzavřené bety chybí příběhová kampaň, kterou jsme na E3 sice viděli, ale zahrát jsme si ji ještě nemohli. Dostupný je obyčejný Casual Match, kdy vás hra spáruje s jiným hráčem. Dále Friend Match, kdy hrajete proti konkrétnímu kamarádovi. No a v Practice si můžete zkoušet hry proti AIčku.

Celou nabídku hlavního menu dorovnává Deck Builder pro sestavování balíčků a Collection, kde se můžete podívat na všechny vaše karty. Nechybí samozřejmě ani Shop pro nakupování balíčků karet.

Středobodem hratelnosti Gwent: The Witcher Card game jsou „mind games“, kdy se snažíte protivníka převést a blufujete. Subjektivně vzato blufujete víc než v Hearthstone nebo The Elder Scrolls: Legends. Víc než sílu musíte předvést lest a přimět nepřítele k tahům, z nichž budete těžit jen vy.

Jakkoliv se může zdát hra díky absenci many a jiných prvků jednoduchá, „mind games“ do ní přidávají vrstvu, kterou byste jinde hledali marně. Minimálně v takové míře a s tak reálným dopadem na průběh i výsledek zápasu.

Vaše taktika by měla být opakem agresivního přístupu. Zdrženlivost je klíčem k úspěchu, stejně jako byste měli vědět, kdy přestat. Když do toho půjdete all-in hned na začátku, tak sice první kolo bez problémů vyhrajete, ale vyčerpáte si karty a další už nedostanete. Respektive se k novým kartám dostat můžete, ale v Gwentu není automatický přísun nových karet pravidlem, na rozdíl od jiných her.

Gwent: The Witcher Card Game zdroj: tisková zpráva Každá z frakcí (Momentálně Monsters, Northern Realms, Scoia'tael a Skellige. Nilfgaard přibude později.) má své výhody a její vůdce nabádá k trochu jinému stylu hraní

Jedním z použitelných postupů je vyhodit hned na začátku nějakou silnou kartu, například samotného Geralta. Méně připravený nepřítel se ho tak musí snažit přebít, ideálně pro vás pomocí několik slabších karet. A i kdyby první kolo vyhrál a vy přišli o Geralta, pravděpodobně jste nepřítele vyčerpali, a do zbývajících dvou kol mu zůstaly třeba jen čtyři karty, zatímco vy máte v ruce karet šest či sedm.

Z takové pozice se pak zbývající dvě kola vyhrávají mnohem snadněji. Vždy samozřejmě záleží na konkrétních kartách. Jenom vyšší počet karet výhru negarantuje, nicméně výrazně navyšuje vaše možnosti. Dobrou taktikou je také zaplnit lajnu kartami a následně je pomocí jedné karty všechny posílit. Tímhle jednoduchým tahem můžete velmi rychle vyhrát, nebo naopak prohrát. Stačí, aby nepřítel kontroval nějakou kartou, která srazí sílu všech karet v dané lajně, a jste namydlení.

Vy máte zase možnost efekty počasí (déšť, mlha…) zrušit a nechat pomocí speciální karty projasnit oblohu nad bojištěm. Možností a způsobů, jak otočit situaci na boardu ve váš prospěch je spousta, nemluvě o různých efektech, typech karet, vedlejších akcích karet, kdy útočíte na jiné karty apod. Nechybí tu ani pasti a podobné finty, které vám mohou zachránit krk.

Gwent: The Witcher Card Game zdroj: tisková zpráva Na začátku zápasu můžete nahradit až tři karty, které vám do nabídnuté herní sestavy (10 karet) z aktuálního balíčku (minimálně 25 karet, maximálně 40) nesedí

Obchod

Gwent: The Witcher Card Game je dostupná zdarma jako free to play titul. Vývojáři hodlají financovat vývoj a podporu titulu skrze mikrotransakce, které nijak zvlášť nevybočují z řady. Namísto jednotlivých balíčků karet si tady kupujete barely, v nichž je vámi požadovaný počet balíčků. Barely pak v hezké animaci rozbije příšera a vy si pak jen vyzobete nové karty.

Na rozdíl od Hearthstone dostanete čtyři karty a poté máte na výběr z dalších tří. Z této druhé várky si už musíte vybrat jen jednu, zbývající dvě pak zmizí. Takto dostanete pět náhodných karet a můžete se pustit do skládání a ladění toho nejlepšího možného balíčku.

Cenově obchod také nijak zvlášť nepřekvapí: za barel s dvěma balíčky zaplatíte tři dolary a barely jde samozřejmě kupovat i za herní měnu. Obvyklá je i garance minimálně jedné raritní, epické nebo legendární karty v každém balíčku. 

gwentthumbjpg-6aae5e_1280w zdroj: tisková zpráva

Závěr

Uzavřená beta Gwent: The Witcher Card Game je příliš omezená, abychom mohli vynášet kategorické soudy, ale už od prvních minut je jasné, že vývojáři postavili velmi solidní základy. Jsou ověřené tisícovkami hráčů třetího Zaklínače, a tak se o hlavní herní mechaniky netřeba strachovat. Fungují, jsou zábavné a v kontextu nejbližší přímé konkurence působí svěže.

Gwent určitě nezapadne ani zpracováním. Grafika je příjemná a vývojáři balancují jednotlivé prvky tak, aby bylo všechno „tak akorát“. Ani ty nejvýraznější vizuální efekty nejsou přepálené a na obrazovce nezpůsobují zmatek. Zároveň nic nepůsobí chudě, jako občas v The Elder Scrolls: Legends, která je také zajímavá a zábavná, ale zároveň nevýrazná - nabízí více toho samého, co žánrová konkurence.

Gwent: The Witcher Card Game zdroj: tisková zpráva Některé karty reprezentuje obyčejný artwork, jiné jsou pro změnu krásně animované

Pozlátko kolem, v čele s ambiciózní příběhovou kampaní, potenciálně dělá ze hry něco, co se v tvrdé konkurenci neztratí. Gwent navíc nabízí dostatečně unikátní mechaniky, které jsou od Hearthstone natolik odlišné, že by si hra mohla své místo na trhu najít bez větších problémů. A tím nemyslím jen zapálené fanoušky Zaklínače, ale i širší herní veřejnost, která běžně velké fantasy RPG hry nehraje.

Nejnovější články