Hearthstone: Curse of Naxxramas - dojmy z prvních tří epizod
zdroj: tisková zpráva

Hearthstone: Curse of Naxxramas - dojmy z prvních tří epizod

10. 8. 2014 14:00 | Dojmy z hraní | autor: Adam Homola |

Každá karetní hra si musí zajistit příliv nových karet, jinak ji časem stihne stagnace, eventuálně pomalá smrt. Blizzard na to jde v případě Hearthstone: Heroes of WarCraft šalamounsky a vydání třiceti nových karet zaobalil přesně do toho typu obsahu, který hře doposud chyběl: do kampaně pro jednoho hráče jménem Curse of Naxxramas.

V tomto DLC se prozatím otevřelo třetí křídlo z pěti, přičemž každý týden přibývá jedno další. Právě nové karty jsou v Curse of Naxxramas tím největším přínosem. Dotknou se totiž všech. I hráčů, kteří nechtějí mít s trapně hláškujícími bossy nic společného, protože proti novým kartám budou hrát i v jiných módech

Nové karty jsou v Curse of Naxxramas rozložené napříč jednotlivými epizodami a jejich bossy. Nestačí si tedy kampaň jen zakoupit, musíte její části poctivě dohrát. Což velký problém není. Tři bossové v hlavním módu vašemu balíčku podlehnou vcelku jednoduše. Pro náročnější hráče jsou tu potom specifické výzvy pro jednotlivé typy hrdinů a hardcore hráči si smlsnou na heroických variantách bossů. Porazit hlavní tři protivníky nikdy není příliš obtížné, což byl taky cíl vývojářů. Cílem nebylo zavřít karty za neproniknutelnou bránu, za níž se jen tak někdo nedostane.

Nicméně to neznamená, že byste se neubránili případným modifikacím balíčku. Například hned druhý boss v prvním Arachnid Quarter, Grand Widow Faerlina, vás velmi pravděpodobně donutí předělat si deck na něco výrazně jiného. Silní minioni kteří stojí pět a více mana krystalů vám budou k ničemu, protože se k nim ani nedostanete. Schopnost Faerliny vás totiž zasáhne za jeden damage tolikrát, kolik máte karet v ruce. Než se tedy dostanete k pokročilejším kartám, budete krátce před umřením. Na Faerlinu musíte chtě nechtě sestavit deck plný levných minionů, například Warlock ZOO.

zdroj: Archiv

Dlužno ale dodat, že snad jediný, s kým jsem neúspěšně zápasil až jsem musel svůj deck výrazně předělat, byla právě Faerlina. V tuto chvíli máme za sebou tři epizody a kdo ví, třeba nás v posledích dvou čeká ještě nějaké velké překvapení. Z bossů stojí za vypíchnutí také Loatheb, který vás hned šokuje svými životy. Zapomeňte na klasických 30, Loatheb jde do boje se 75 životy. Ovšem má to háček. V průběhu zápasu se stane, že z něj na board vypadne karta Spore. Má dva životy a nulový damage. Její Deathrattle ale přidá všem vašim minionům ve hře +8 damage.

Pokud tedy máte herní desku zaplněnou, klidně i slaboučkými miniony a zabijete Spore, najednou máte třeba šest potvor se silou osm a víc. A s takovou už vypadá 75 životů jako nic. Spore je, podobně jako schopnost Faerliny, spíše vtipná drobnost, než tradiční karta, která by se mohla objevit v normálním multiplayerovém módu. Hru to ale krásně osvěží a vás to donutí hrát zase trošku jinak, než jste byli doposud zvyklí.

Hearthstone: Heroes of WarCraft zdroj: tisková zpráva

Podobně netradiční je i finální boss ve třetí epizodě. Ten jde do boje rovnou se třemi jezdci apokalypsy na boardu. Ti mají každý 1 damage a 7 životů. 7 životů má i nepřátelský hrdina, ale pozor, díky jezdcům na stole je imunní vůči zranění. Takže abyste se mohli zakousnout do něj, musíte zlikvidovat všechny jezdce. Zní to jednoduše, ale 3x 7 životů není málo a chvíli trvá, než se jich zbavíte. Mezitím boss vyhazuje jedno kouzlo za druhým, používá zbraně a nepříjemně vám ubírá životy i miniony. Opět zajímavý a osvěžující tah, který vás na chvíli vyvede ze zajetých kolejí.

Pochvalu si zaslouží hlavně mód Challenges, kde na vašich stávajících kartách a pečlivě sestavených balíčcích vůbec nezáleží. Vždy jste postaveni před nějakou specifickou situaci s předpřipraveným balíčkem a je na vás jak se s ní vypořádáte. Karty nemůžete změnit, takže se ze hry stává pomalu menší puzzle, kdy si musíte vystačit jen s tím, co dostanete. Z prvních tří epizod je pro mě osobně nejzábavnější Hunter Challenge z Plague Quarter. V něm jsou všechny karty ve vašem decku 1/1/1 pavoučci. Nic jiného.

Jenže Deathrattle každého pavouka vám dá do ruky náhodnou potvoru typu Beast. Takže ze začátku vyhazujete nebohé pavouky a posíláte je na jistou smrt, ale mezitím se vám ruka plní zvířaty, se kterými už není problém oponenta udolat. Nebo zákeřný Challenge se šamanem proti Gothikovi v Military Quarter, kdy každý neřátelský minion disponuje Deathrattlem, který vám vyvolá jednoho miniona. Ten má nulovou sílu a na začátku kola vás kousne za jeden život.

Musíte tak rychle vymyslet nějaký způsob, jak se takového nepříjemného miniona zbavit. Můžete mu pomocí jiných karet dát taunt, můžete mu dát +1/+1 a útočit s ním, ale priorita je rubat do nepřátelského hrdiny a jeho miniony zabíjet jen když to bude vyloženě nutné. Jinak budete mít brzy vlastní polovinu herní desky plnou těchto záškodníků a ne vždy se jich jde zbavit hned. Opět je to něco, co vás chtě nechtě donutí hrát jinak a vymýšlet taktiky, o kterých byste jindy ani neuvažovali.

Hearthstone: Heroes of WarCraft zdroj: tisková zpráva

Z těch tří epizod které zatím Blizzard vydal vypadá Curse of Naxxramas na zábavné DLC, které má ovšem i několik much. Finální hodnocení celého DLC a jeho kritiku si ale necháme až do druhého článku, který vyjde po uvolnění poslední epizody a který celý "datadisk" zhodnotí i se všemi jeho zápory.

Nejnovější články