LittleBigPlanet VITA si nezadá s konzolovými předchůdci
zdroj: tisková zpráva

LittleBigPlanet VITA si nezadá s konzolovými předchůdci

24. 8. 2012 19:30 | Dojmy z hraní | autor: Petr Prošek |

Rozesmátí hadroví frajeři z LittleBigPlanet se připomínají v nejnovějším přírůstku pro handheld PlayStation Vita, který zoufale čeká na přísun nových herních pecek. Vzhledem ke slušné hardwarové výbavě, dvojici analogových páček a dvěma dotykovým plochám by mohl házet naleštěné úsměvy na všechny strany, ale sebevědomí mu sráží nedostatek AAA titulů, které naplno využívají jeho potenciál. Není tedy divu, že k zářijovému vydání LittleBigPlanet VITA zbožně vzhlíží nejen skalní fanoušci této světoznámé série, ale rovněž hladovějící dav majitelů nové soňácké hračky.

Kvalita zaručena

Preview verze LittleBigPlanet pro PlayStation Vita s velkou parádou představila první herní svět La Marionetta a jednu z doplňkových arkádových her. Samotný koncept pochopitelně zůstává zachován, a tak se po úvodním tutoriálu ocitnete ve vlastním podu (základně), odkud můžete vstupovat do příběhu, vytvářet vlastní levely nebo testovat výtvory ostatních kreativních hráčů z celého světa.

Stejně jako v případě předchozích titulů se do akce vrhnete na vlastní triko, nebo spojíte síly s ostatními hadrovými panáčky. Na přehledné „mapě“ jednotlivých misí se automaticky zobrazuje aktuální počet hráčů, k nimž se můžete přidat a případně tak proběhnout i lokace určené výhradně pro kooperaci.

Zkrátka a dobře, nic nového pod sluncem, a ani vyprávění příběhu se v porovnání s LittleBigPlanet 2 pro PlayStation 3 nikterak nezměnilo. Proč také zasahovat do něčeho, co spolehlivě funguje. Na začátku se dozvíte o ďábelském loutkáři, který se jednoho krásného dne rozhodl zlikvidovat celou pohádkovou zemi. A nic netušící „sackperson“ tak vstupuje do lítého boje za záchranu říše snů.

Na vlnách akce

První herní svět nese název La Marionetta a navozuje skvělou pouťovou atmosféru. Soundtrack bere dech a nezbývá než doufat, že bude co poslouchat i po zbytek nového kapesního dobrodružství. Nejednou jsem sám sebe nachytal, jak si pobrukuju v rytmu hudby a některé levely jsem si s chutí zopáknul hlavně kvůli této hvězdné performanci. Ostatně, ani grafická stránka nezůstává pozadu a předvádí handheldový LittleBigPlanet v tom nejlepším světle s kouzelným pastelovým nádechem - radost pohledět!

Co je však nejdůležitější, LittleBigPlanet VITA se zatím hraje stejně parádně jako jeho „velcí“ předchůdci a vzhledem ke kvalitě předchozích titulů nemám nejmenší důvod se domnívat, že by si udělal ostudu v dalších lokacích. Vývoj sice neprobíhal přímo ve studiu Media Molecule, ale borci z Tarsier Studios a Double 11 byli pod neustálým dohledem. Ze hry to čiší na sto honů. Akce má spád, neustále se něco děje, hadrový mrňous se pod taktovkou designérů mrská jako nudle v bandě a nadšeným hráčům čaruje úsměv na rtech.

zdroj: Archiv

Svižné prstoklady

A co zmiňované dotykové plochy? Ty využijete při pohybu v menu, během intuitivní práce v editoru nebo přímo v akci. A to nejen při nalepování tapet na prázdná místa pro získání dalších bonusových kouliček, ale také při překonávání překážek. V herním světě totiž nově najdete předměty značené modrou nebo zelenou barvou, se kterými můžete pohybovat. Ty modré zkrotíte dotykem na displeji a na zelené využijete zadní plochu handheldu.

Modrý blok překážející v cestě zatlačíte dozadu a zelený naopak vysunete ven, abyste mohli přejít přes propast. Zní to jednoduše, ale vsadím boty, že časem pěkně přituhne a potřebná koordinace pohybů s námi pěkně zacvičí. Ono třeba roztočit prstem velké cirkusové kolo, a pak z něj ve správnou chvíli seskočit, dá docela zabrat.

Dotykové mechanismy skvěle zpestřují již tak vynikající hratelnost a věřím, že jich v plné verzi bude mnohem více. Tomu ostatně nasvědčuje hned první minihra, při které musíte otočit handheld na výšku a dotykem odchytávat panáčky vyskakující z děr. Vyžaduje postřeh, je jednoduchá, přesto neskutečně zábavná a doplněná famózním songem. Co víc si přát? Rozhodně co možná největší nášup v tomto stylu, který hráčům tak zachutnal v LittleBigPlanet 2.

Hrátky se světy

Autoři jsou si toho vědomi, a proto je v LittleBigPlanet VITA i sbírka samostatných arkádových her, jež nemají s hadrovými panáčky pranic společného. Vyzkoušel jsem třeba Tapling, a jak již samotný název napovídá, ovládání probíhá pouze dotykem. Temný depresivní svět stvořil ještě temnějšího hrdinu, který se odráží od stěn a zachraňuje přátele. Zábavné, na první pohled vcelku primitivní dobrodružství, ale při touze po získání stoprocentního skóre zároveň neskutečně obtížné.

Pokud se autorům vydaří příběhová část a zároveň hru vycpou dalšími arkádovými kousky, nebude o čem diskutovat a LittleBigPlanet se na PlayStation Vita zabydlí na dlouhé měsíce. O další životnost se pak jistě postará početná komunita hráčů, kteří tuto sérii neustále podporují novými a novými levely. Již nyní, v době hraní preview verze jsem rozhodně měl z čeho vybírat.

Nejnovější články