Nemesis vám v remaku Resident Evil 3 bude zatraceně nepříjemnou osinou v zadku
zdroj: Capcom

Nemesis vám v remaku Resident Evil 3 bude zatraceně nepříjemnou osinou v zadku

23. 3. 2020 17:40 | Dojmy z hraní | autor: Šárka Tmějová |

Série Resident Evil se zastavila u sedmého dílu a teď „odpočívá“ s remaky. Hlavní hrdinka Resident Evil 3, Jill Valentine, si ale v Raccoon City neodpočine ani náhodou, protože titulní záporák Nemesis ji podle čerstvého, zhruba hodinového dema bude jaksepatří prohánět nejen svými chapadly.

Cíleně nevyhledávám hororové filmy a s hororovými hrami to mám tak 50 na 50 – buď mě nezaujmou (Amnesia, Outlast), nebo se u nich prakticky nebojím, přestože mě baví (FEAR, Silent Hill). I uvnitř naší redakce mě překvapuje, jak necitlivé receptory strachu vlastně mám, jako když nejmenovaný kolega seznal, že nemůže hrát nový Half-Life, protože se i u pro mě naprosto neškodného Controlu bál. A ještě něco – zombíci se mi už dávno zajedli. Může na mě vůbec remake Resident Evil 3 fungovat?

Demo jsem si chtěla zahrát za světla, ale po dokončení zhruba hodinové pasáže jsem seznala, že tohle opatření bylo celkem zbytečné. Nákazou zmítané Raccoon City má svou atmosféru, ale spíš než horor a tíhu ucítíte tak maximálně paniku z docházejících nábojů.

zdroj: Capcom

Postupně totiž zjišťuju, že pro mě zásadní faktor strachu tvoří bezbrannost mojí postavy. Jill by bezbranně možná mohla působit na úplně první pohled nováčka série, ale v krizi se o sebe tahle holka dokáže postarat. S nožem i pistolí se ohání velmi elegantně a po ulicích se navíc příhodně válí výbušné sudy, jako by kdosi tušil, v které pasáži na vás budou číhat hned čtyři nakažení najednou.

Pokud tedy nemáte srdce slabé natolik, aby nezvládlo občasnou lekačku od zombíka, kterého jste párkrát trefili do hlavy, on se mrtvolně skácel k zemi a posléze nebohou Jill drapnul za kotník, nemáte se čeho bát. Tedy, vlastně…

zdroj: Capcom

Ano, pan Nemesis se vrací, protože každá pořádná hororová hra potřebuje ikonického hlavního záporáka. Mně se souhrou náhod povedlo se mu vyhnout až do finální pětiminutovky a upřímně – měla jsem štěstí. Je rychlý, silný, nezastaví ho ani granát, zato on dokáže zastavit Jill na pětníku a zahradit jí cestu. Někdy i nadobro.

Přirozeně, i jeho děsivost stojí a padá s dobrými skripty, takže když v demu najdete jedno z mála míst, kam se nedostane, můžete na něj zpod eskalátorů dělat dlouhý nos. Ale rozhodně tomu předchází pořádně adrenalinový závod, kdy vás pronásleduje dusot těžkých bot, vy do bezpečného úkrytu prcháte s jazykem na vestě a doufáte, že se před vás monstrum nestihne teleportovat.

Zatímco Mr. X z Resident Evil 2 byl zpočátku děsivý, ale brzy jste objevili spoustu kliček, jak se jeho stalkingu vyhnout, Nemesis vás podle všeho nenechá vydechnout. Capcom sice slibuje, že bezpečné úkryty budou opravdu BEZPEČNÉ a nikdy tam na vás nevybafne, ale když čtete mezi řádky, vyrozumíte, že přesně tahle situace alespoň jednou během plné hry nastane. Můžete si na mě pak vzpomenout.

zdroj: Capcom

Jinak se studiu, alespoň v rámci dema, daří i tentokrát vyvažovat pocit povědomé nostalgie a zároveň moderních standardů survivalového žánru. Inventář je logicky malý, nábojů je logicky málo, občas rána do hlavy stačí a občas taky ne. Potud je od remaku dvojky vše při starém.

Jill oproti Leonovi a Claire dostala jeden pohyb navíc – při správném načasování se dokáže vysmeknout přicházejícím zombíkům, ovšem dávka ze zásobníku je samozřejmě tím nejjistějším řešením. Najdou se i zajímavé detaily jako zaměřovač, který se s delším mířením postupně zužuje.

Prezentovaná lokace je příjemně polootevřená a má co nabídnout jak příznivcům akce, kteří chtějí mít všechno rychle za sebou, tak i těm poctivcům, kteří touží najít všechny figurky s houpající se hlavičkou, přeštípnout řetězy schovávající bonusy, najít kód od sejfu se zaměřovačem na pistoli a alespoň párkrát si vystřelit z brokovnice.

Základní zápletka se dá vyřešit za deset minut, ale klidně taky za dvě hodiny, zvlášť když se vám Nemesis lepí na paty a vy během panikaření nevíte, do které postranní uličky uhnout, abyste sebrali poslední léčivou kytičku.

Na Resident Evil 3 jsem se opatrně těšila už před demem, teď se těším srdečně. Vkládám do Nemesis velké naděje a doufám, že si ho Capcom bude přiměřeně šetřit na vybrané pasáže, nikoliv že za vámi bude běhat v jednom kuse. Dívám se na vás, pane X.

Remake Resident Evil 3 vychází 3. dubna 2020, demo si můžete osobně vyzkoušet na PC, PlayStationu 4 a Xboxu One. Zapojit se můžete také do bety spin-offu s asymetrickým multiplayerem Resident Evil: Resistance, která začíná 27. března.

Nejnovější články