Neocron - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Neocron - první dojmy

17. 10. 2002 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Vítejte v moderním městě 25. století, občane! Cyberpunková atmosféra Blade Runnera v ulicích plných drog, prostituce, pouličního násilí, peněz a vyspělých technologií - to je onlinovka Neocron.

Autor: Jan Rod
Publikováno: 17.října 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Vítejte v moderním městě 25. století, občane! Takto vás přívítá nejnovější online RPG z dílny německého distributora CDV a vývojářů z REAKKTOR. Cyberpunková atmosféra Blade Runnera v ulicích plných drog, prostituce, pouličního násilí a samozřejmě peněz a vyspělých technologií.

Projekt Neocron je v zahraničí velmi známý a neméně očekávaný. U nás tomu tak prozatím úplně není, možná právě díky absenci podrobnějších informací o tomto projektu. Ono se na druhou stranu není čemu divit - zatím bylo oficiálně publikováno pouze offline demo, které sice trochu ukázalo, jakým směrem se bude titul ubírat, ale zdaleka nedemonstrovaloi plnou síly, kterou v sobě má ukrývat finální verze vycházející koncem října.

Teď se asi pozastavujete nad tím, jak můžeme psát první dojmy, když hra vůbec nevyšla - máte pravdu, ale takový projekt si žádá pořádný betatesting, kterého jsme se zúčastnili. Vypustím tedy jakékoliv komentáře k technické stránce projektu a soustředíme se na ty věcné, které se do vydání plné verze určitě nezmění. Betatesting totiž probíhal poměrně dlouho a sami autoři na diskusních fórech prohlásili, že se finální produkt bude lišit od poslední fáze bety pouze artworky v menu.

 Kde budete bydlet?
Neocron je město. Příznám to hned zpočátku a na rovinu - nikde jsem neviděl lépe atmosféricky zpracovanou metropoli. Najdete tu vše, na co si vzpomenete. Při spuštění hry se objevíte ve svém vlastním bytě. Ten je jenom váš, nikdo se do něj nedostane a hráči v něm mají naprosté soukromí. Samozřejmě na samém počátku pobytu ve městě to tolik nedokážete ocenit, ale s přibývajícími zkušenostmi se vše obrací a byt se stává jednou z nejdůležitějších věcí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pokud se chcete hned vydat na procházku, stačí sjet výtahem do přízemí a jste na ulicích. Nyní zjistíte, v jakéže lokalitě bydlíte. Možnosti jsou tři - elegantní Plaza, průměrné, ale zavedené Viarosso a vykřičený Pepperpark. Každá čtvrť má své obchůdky a svá specifika, které budete ve hře postupně odhalovat. Nakupovat můžete vše, na co si vzpomenete. Zbraně, implantáty, brnění, drogy a všelijaké pomůcky

 Vytváření virtuální identity
Charaktery, či spíše v pozdější fázi hry virtuální identity, můžete mít na jeden účet rovnou čtyři. To je od autorů velmi chytrý krok. Máte tak možnost si hru vyzkoušet za více druhů postav, což opravdu hodně prodlouží hratelnost. Na začátku jste postaveni před volbu fyzických předpokladů vaší postavy - těch je několik a liší se hlavně předpoklady pro pozdější vývoj. Některé mají přirozeně vyšší inteligenci, jiné zase hrubou sílu. Tedy vcelku RPGčková klasika.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva S povoláním už to tak jednoduché není. Výběr je zde již trochu širší a vaše volba vás bude provázet celou dobu hraní. Já jsem zvolil vědeckou kariéru a několik prvních dnů hraní jsem do ruky nevzal nic jiného než pomůcky pro výzkum. S tím, jak postava získává zkušenosti, můžete směr jejího osobního rozvoje usměrňovat. Při maximálním vypětí sil je tak možné vypracovat opradu všestranný charakter, který bude zvládat boj a zároveň třeba hacking, nebo výrobu.

 Vydělávání peněz a předměty
Další základní RPG ingrediencí jsou předměty nebo pomůcky, kterých zde naleznete či koupíte opravdu nepřeberné množství a to vše podle vlastností vaší postavy. Od implantátů, přes nezbytné zbraňové systémy, drogy (k těm se ještě vrátíme později), brnění, psionické implantáty, náčiní pro opraváře, inženýry a výrobce až k takovým lahůdkám, jako jsou auta, vznášedla, motorky, tanky, nebo třeba akcie. Neocron má skutečně svůj vlastní akciový trh, na kterém můžete slušně vydělávat. Pokud vám nestačí váš vlastní byt, nebo s ním nejste spokojeni, proč si nekoupit lepší? To všechno jde, ovšem samozřejmě pokud máte peníze. A ty na začátku mít nebudete.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jedinou šancí, jak přijít k financím v rané fázi hry, je dělat mise. Tato činnost spočívá k přihlášení se k některé z megakorporací, které v Neocronu figurují a plnění zadaných úkolů. Ty jsou většinou špatně honorované a někdy pořádně nebezpečné. Ovšem pokud budete dělat poslíčka, žádné nebezpečí vám nehrozí a alespoň se důkladně zorientujete ve městě, což je později naprostá nezbytnost.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pokud vyděláte nějaký ten dolar do začátku, je načase začít pracovat na personálním rozvoji. Ti, kteří zvolili povolání ze sféry služeb (pouliční doktoři, inženýři, vědci a opraváři) půjdou na co nejrušnější místo a začnou nabízet své služby třeba bojovníkům. Ti často potřebují vyrobit zbraň, nebo opravit nějakou část výstroje. Pro nebojová povolání je to pak jednak příležitost získat zkušenosti, a za druhé vydělat další peníze. Za ty se pak nakoupí lepší vybavení, které umožní dělat lépe svojí práci a už to jede dokola :) Bojovníci pak vezmou třeba práci “čištění kanálů” a vydají se na lov přerostlých zmutovaných krys, kterých je pod ulicemi města více než dostatek.

 Dočasná absence příběhu
Ale potkáte se i s některými NPC. Nicméně opět nejde o NPC klasického charakteru. Díky tomu, že Neocron nemá žádný příběh (což by se časem podle dostupných informací mělo změnit), zastupují počítačem ovládané postavy pouze funkce jako strážník, prodavač, obsluha a jiné “statické” role. Pokud se pozastavujete nad neexistencí příběhu, mohu vám s klidným srdcem říci, že ve hře vůbec nechybí.

Je velmi zajímavé pozorovat, jak má každý jiné cíle, jak si každý najde svůj vlastní příběh, který si sám utváří. Ale na druhou stranu je pravdou, že na začátku hry můžete trpět lehkou depresí z toho, že vlastně vůbec nevíte, “o co jde”. Ale jen do doby, než si naděláte (ne)přátele a začnete třeba společně plnit mise, které si sami vymyslíte.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Přeprava metrem
Hra neobsahuje pouze lokace města, ale i mnoho dalších - například výše zmíněné stoky, které slouží hlavně jako tréninková aréna, ale i venkovní prostory. V těch se můžete projíždět autem, či na motorce a později se sem přenese těžiště vašich zájmů docela, poněvadž zde jsou pevnosti klanů a odehrávají se tu nejtvrdší boje. Pokud nemáte na auto nebo motorku, můžete využít jiný způsob přepravy. Ty jsou dohromady dva - hustá síť teleportů, jejíž používání stojí peníze a metro, které je zdarma.

Navíc po teleportaci se objeví tzv. “kocovina”, která díky námaze nervů dočasně snižuje vaše schopnosti. Na druhou stranu jsou teleporty (zde se jim říká Genereplicators) velmi rychlé a dovolují okamžitou přepravu z místa na místo bez čekání. Kapitolou samu pro sebe je metro. Dohromady má asi pět stanic a přepravní vozíky mezi nimi jezdí dokola. Stačí nastoupit, užít si průlet tunelem (jsme v 25. století, na koleje se tu nehraje :) a vystoupit na další stanici.

 Drogy
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Neocron nabízí opravdu mnoho. Volnosti máte co hrdlo ráčí - stačí zajet dvě stanice metrem od “centra” Plaza 1, vystoupit na Pepperpark a zajít do jednoho z vykřičených domů, nebo jen tak do hospody na pivo. A nebo si dát něco silnějšího. Drogy postupem proniknou snad ke každému hráči. Ne, že by se nedaly legálně koupit, ale až později je dobroduzi náležitě ocení. A tak jako vše, i ony mají své klady a zápory. Dáte si drogu, která zvyšuje sílu a sníží se vám inteligence. Podobné protiklady najdete u všech. Ale opravdové překvapení nastává, když intoxikace doznívá - dostanete nefalšovanou kocovinu a halucinace. Vidiny spočívají v proměnlivých obrazcích poskakujících před vašima očima a kocovina pak v klasickém motání. Skutečně velmi originální nápady, které hru zpestří a dodají jí na úsměvnosti.

 Grafika a ozvučení
Co se týče technického zpracování, bych se rád vyhnul přílišným soudům - hlavně z důvodu, že jsme nehráli finální produkt, i když mezi ním a betou bude rozdíl minimální. V kostce bych to shrnul asi takto: jak jistě vidíte z okolních screenshotů, grafika není světoborná. Ale to má své opodstatnění - jednak ve velmi nízkých nárocích na hardware a za druhé v celkové svižnosti hry po internetu. Server (spíše servery - o běh Neocronu se stará celá server farma) skoro nelaguje i když na něm hrálo ve špičkách kolem 700 lidí, což je celkem dost a přitom na hře samotné to nebylo znát.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Celou atmosféru světa Neocronu dotváří velmi citlivě volená paleta zvuků - ve městě typický šum, směsice hlasů a do toho slogany reklam. Ty jsou mimochodem velmi povedené - napříkla firma Cryton's prodávající mj. implantáty - “from head to feet, all you need”. Sem tam zazní i hudba. Právě zde by měly být velké rozdíly oproti finální verzi, která bude mít muziku svojí vlastní.

 Probdělé noci na obzoru
Jak vidíte, Neocron disponuje obrovským potencíálem a hlavními klady jsou především volnost a variabilita. Na druhou stranu také ale vzbuzuje silnou závislost na sobě samém - již dlouho se mi nestalo, že bych kvůli hraní spal několik nocí po sobě pouze pár hodin. Nutno dodat, že to se zcela jistě podepíše na vašem vnímání světa reálného. Mě se dnes běžně stává, že se mi o Neocronu zdají sny :)

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Doufejme, že se finální verze oproti betě ještě o malinko vylepší (například co se týče stability, menších bugů a hudby) a pokud ano, budeme tady mít adepta na MMORPG roku. Co se týče ceny, měla by hra snad být první dva měsíce zdarma a poté za poplatek 10 dolarů měsíčně. Už aby to bylo :)

Stáhněte si: Off-line demo (96 MB), Final trailer (16 MB), Gameplay video (7 MB), Trailer (26 MB)

Související články: Novinky, Preview (5/2000), Betatesting předčasně končí (9/2002)

 
Jan Rod
připravil: jd


 
 

Nejnovější články