První týden s Ring Fit Adventure: Pořádná fitness makačka zabalená do fantasy RPG
zdroj: tisková zpráva

První týden s Ring Fit Adventure: Pořádná fitness makačka zabalená do fantasy RPG

4. 11. 2019 17:30 | Dojmy z hraní | autor: Adam Homola |

Vzhledem k dlouhodobé nátuře hry je Ring Fit Adventure prakticky nemožné zrecenzovat během prvních pár týdnů. Proto jsme se rozhodli jít na věc jinak. Říkat tomu můžete jak chcete: první dojmy, review in progress nebo třeba „potíme se s Nintendem“. My tomu říkáme první týden s Ring Fit Adventure.

Každopádně nebojte, nebudu vás tu týden co týden zasypávat novými dojmy z toho, jak se zadýchávám před Switchem. K Ring Fit Adventure se za dalších pár týdnů vrátíme v klasické recenzi s výsledným verdiktem, který si teď, po několika prvních dnech aktivního cvičení, nedovoluji vyřknout.

Divné Nintendo

Nintendo utržené ze řetězu je pro mě vždycky zajímavější než konzervativní Nintendo. Více či méně tradiční hry jako The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey nebo třeba aktuální (a výborný, viz recenze) Luigi’s Mansion 3 jsou skvělé. Pořád to jsou ale „jen“ obyčejné hry. Zvláštní experimenty typu Nintendo Labo, 1-2-Switch či dříve Nintendogs, Brain Age a další jsou však inovativní, neokoukané a poměrně zásadní.

A úžasně divnou hrou, v tom nejlepším slova smyslu, je i Ring Fit Adventure. V podstatě je to fitness hra, jenže oproti všem těm Your Shape: Fitness Evolved, Xbox Fitness a dalším podobným je jiná. RFA není jen sérií více či méně propracovaných miniher. Velký rozdíl je i v samotném způsobu cvičení, protože tentokrát vás u toho žádná kamera nesnímá.

zdroj: Archiv

Hardware

Zatímco minulá generace snímala vaše cviky pouze kamerou u Kinectu (nebo senzory ve Wii Balance Board), tentokrát to je sice bez kamery, ale zato s unikátním hardwarem. Jeden už doma máte, druhý dostanete v krabici s hrou: celý Ring Fit Adventure pohání dva Joy-Cony. Ten pravý zasunete do speciálně upraveného kruhu na pilates, zatímco ten levý vložíte do malého látkového obalu, který si zapnete kolem levého stehna.

Pravý Joy-Con snímá všechny pohyby s kruhem, levý Joy-Con snímá pohyby nohou. A překvapivě to funguje na výbornou, přičemž není potřeba žádná složitá kalibrace. Všechno nastavíte během pár minut při prvním spuštění hry a při každém dalším už jen zasunete Joy-Cony, zapnete hru a cvičíte.

Ring Fit Adventure

Vlevo: Leg Strap, který na stehně drží a nikdy mi nepadal. Záleží ale asi dost i na typu oblečení. Vpravo: Ring-Con, který je opravdu pevný a nemusíte se ho bát pořádně zmáčknout. Ten můj zatím neprojevuje žádné známky opotřebení nebo snad poškození.

Software

Ring Fit Adventure vás při prvním spuštění hezky intuitivně a stručně provede úvodním nastavením, kalibrací, nabídne možnost zadat věk, váhu i pohlaví a jdete na to. Respektive si hned na úvod můžete vybrat z několika věcí. Já zamířil rovnou do hlavní příběhové RPG kampaně. Ring Fit Adventure totiž nabízí samostatně i různé minihry, série cviků, nebo jen jednotlivé cviky.

Do příběhů ve hrách od Nintenda jsem si lehce rýpnul už v recenzi na Luigi’s Mansion 3 a v Ring Fit Adventure to zatím vypadá podobně. Ve fantasy království je zlý (a pořádně vysvalený) černý drak a vy ho musíte s pomocí NPC jménem Ring reprezentujícího váš kruh na pilates porazit. Zatím jsem teprve ve čtvrtém světě a příběh se nijak zajímavě nevyvíjí, nikam se neposouvá, ale ještě je příliš brzy hodnotit.

Ring Fit Adventure

Úhel kamery se podle potřeby mění, ale takhle nějak vypadá pohyb po světě. Vy joggujete na místě a vaše postavička podle toho běhá po předem nalajnovaných cestičkách ve stylizovaném fantasy světě. Pokud děláte cviky správně (platí i pro jogging), začnou vašemu avatarovi „hořet“ vlasy/nohy/ruce/břicho. Pokud to flákáte, nic nehoří.

Příběh ve fitness hře je mi ale popravdě užitečný asi tak jako příběh v Need for Speed. Důležité je cvičení a v tom Ring Fit Adventure neselhává. K prvním cvikům se musíte nejprve dostat pohybem „na kolejích“ po stylizovaném a hodně barevném fantasy světě. Stačí tedy jednoduše běžet na místě a postava se hýbe. Chcete se pohybovat rychleji? Přidejte na intenzitě. Potřebujete vyjít schody nebo se přebrodit bažinou? Zvedejte kolena proklatě vysoko.

Už jen obyčejným pohybem po prostředí a v menu (položky v menu potvrzujete zmáčknutím kruhu, zpátky jdete roztažením kruhu) se hezky rozehřejete a trochu rozcvičíte. To pravé ořechové přijde ale teprve v soubojích.

Ring Fit Adventure

Dělat screenshoty při samotném cvičení není zrovna jednoduché, každopádně takhle to vypadá: vždy vidíte instruktora i vaši postavu, indikátor toho, kde se cvikem jste, kolik toho zbývá, jak dobře to děláte apod. Do toho vám hra ještě ukazuje různé tipy a triky. A nebohý nepřítel mezitím dostává dávku poškození odpovídající každému opakování daného cviku.

Souboje jsou tahové a stojíte v nich proti jednomu i mnoha nepřátelům, na něž útočíte skrze jednotlivé cviky. Každý totiž dává trochu jiné poškození, má jiný dosah a žádný z nich nemůžete opakovat pořád dokola. Hra vás tak nenápadně nutí procvičovat když ne všechny, tak alespoň několik partií. A funguje to.

Především ale fungují samotné cviky: stačí mi pár desítek minut a začínám se potit. Když cvičím třeba hodinu, doslova ze mě leje a lapám po dechu. Nevím, jestli to vypovídá víc o hře, nebo o mně, každopádně se to Nintendu povedlo. Cvičím, potím se a ještě se u toho i bavím.

Za těch prvních pár dnů s Ring Fit Adventure jsem provedl stovky cviků, které bych jinak asi jen tak neudělal. Ani jednou jsem se navíc nenudil ani se necítil být nucen cvičit něco, co nechci. Nintendo vám dá dostatek prostoru a ve výsledku je to stejně jen o tom, jak moc chcete, nebo nechcete spolupracovat.

Ring Fit Adventure

A takhle může vypadat výsledek jednoho cvičení. Skončit vám hra dovolí samozřejmě kdykoliv, odehrát můžete třeba jen jednu krátkou úroveň. Nebo klidně celý jeden svět.

Hlavně opatrně

Ring Fit Adventure má taky překvapivě dobrý balanc „prudy“. S tím, jak často a co máte jíst, pít, kdy dělat přestávky, protahovat se a tak dále není hra příliš otravná. Všechno tohle a ještě mnohem víc zvládá balancovat tak, že vás nezačne štvát.

Stejně tak neštvou tipy a triky na jídlo, doporučení, že je fajn zkonzultovat věci s doktorem, pokud se necítíte úplně fajn a podobné nezbytnosti.

Příjemné také je, že se při každém spuštění hra zeptá, jestli je vámi nastavené tempo takhle ok, nebo jestli chcete ubrat či přidat. Podobně se vás i ptá, jestli se chcete před i po cvičení protáhnout. Když nechcete, nemusíte. Stejně tak si nemusíte měřit puls skrze IR kamerku na pravém Joy-Conu. Všechno se vám jen nabízí a co z toho využijete, je na vás.

zdroj: Archiv

První pihy na kráse

Jakkoliv na mě Ring Fit Adventure zatím působí velice sympaticky a propracovaně, obsahuje také typické nintenďácké nedomyšlenosti. Například chybí jakékoliv napojení na stále směšnou mobilní aplikaci Nintendo Switch Online. Takže na mobilu, který máte na rozdíl od Switche pořád u sebe, nedostanete žádné notifikace. Nemůžete se na něm podívat na statistiky, nemůžete si naplánovat příští cvičení nebo si třeba nastavit sadu aktivních cviků do soubojů. Tím pádem odpadá jakékoliv napojení Ring Fit Adventure na Google Fit, Apple Health či jakoukoliv jinou fitness aplikaci. Pokud si tak v nějaké aplikaci vedete fitness deníček, musíte si tam cvičení z Ring Fit Adventure zadávat ručně.

Jednou z papírově fajn věcí je možnost nechat si na Switchi posílat notifikace, že už je čas cvičit. Hezká, ovšem v praxi, v mém konkrétním případě, nepoužitelná idea. Pokud totiž na Switchi zrovna nehraju, mám ho většinou v režimu spánku v Docku. V takovém případě vám žádné notifikace nikde a nikdy nevyskočí. Užitečné je to pouze v případě, kdy máte Switch zapnutý, koukáte na displej (a tedy hrajete něco jiného) a pak ve vámi nastavený čas skutečně přijde notifikace, že je čas cvičit.

Notifikační systém RFA, potažmo Switche, je ovšem do očí bijícím způsobem hloupý. Já si notifikace nastavil na 19. hodinu. Jednou jsem začal cvičit už před sedmou a najednou, uprostřed zapnutého Ring Fit Adventure a uprostřed cvičení, mi vyskočila notifikace, že bych si měl zapnout Ring Fit Adventure a začít cvičit. Na jednu stranu jde o drobnost, na druhou stranu jsou tyhle menší nedomyšlenosti pro Nintendo taková ostuda...

Ring Fit Adventure

Postupem v kampani si průběžně odemykáte nové cviky. Každý z nich má své specifické vlastnosti a vy se jím můžete, ale nemusíte vybavit. Při výběru cviků byste měli mít na paměti nejen složení a vlastnosti nepřátel, ale i složení svých cviků a v neposlední řadě také to, co vlastně chcete zrovna cvičit.

Vzhůru dál

Z Ring Fit Adventure mám obecně vzato radost. Kampaň je zábavná, cvičení je tak akorát náročné, minihry jsou zábavné a celé to krásně funguje. Což je asi to nejlepší, co můžete o fitness hře říct.

Jestli mě hra zvládne udržet u cvičení i v dalších týdnech a jestli mě to bude po delší době pořád takhle bavit, se teprve uvidí. Do konce kampaně i prozkoumání všeho, co Ring Fit Adventure nabízí mám ještě hodně daleko a zatím mě chuť objevovat a cvičit rozhodně neopouští.

zdroj: Archiv

 

Nejnovější články