Remake adventury Gabriel Knight vyjde v půlce října a demo ukázalo, že se není čeho bát
zdroj: tisková zpráva

Remake adventury Gabriel Knight vyjde v půlce října a demo ukázalo, že se není čeho bát

10. 9. 2014 14:23 | Dojmy z hraní | autor: Petr Poláček |

Dvacet let od vydání prvního dílu v sérii Gabriel Knight sice uběhlo už minulý rok v prosinci, ale nikde není psáno, že se oslava výročí nemůže konat až letos v polovině října. Ve středu 15. října totiž vyjde pro PC a Mac Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition, která mírně promíchaný a rozšířený obsah původní hry předhodí hráčům v nové podobě, což zahrnuje grafiku, dabing, hudbu a například interface. Nový nebo třeskutě originální zážitek ale od hry nečekejte. Pro pamětníky jde o exkurzi do historie, zatímco původní hry neznalý člověk může čekat standardní adventuru s výbornou zápletkou a klasickou (zábavnou!) hratelností.

Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition má na svědomí velmi aktivní studio Phoenix Online (Erica Reed Thriller, Moebius), ale na vývoj samozřejmě dohlížela i autorka původní hry Jane Jensen. Z kreativního spojení známé autorky a relativně šikovných vývojářů vzešla hra, která v prvé řadě ctí ducha originálu – v něčem snad až příliš důsledně.

Zážitek z preview verze či spíš dema vyvrátil některé mé pochybnosti, zejména o novém dabingu. Přízvuk a intonace Gabriela v remaku je chvílemi otravně melodramatická a samozřejmě jsem se chystal, jak náhradníka za Tima Curryho pořádně sepsuju. Stačilo si ale pustit na pár minut nadabovanou CD verzi původní hry, abych si připomněl, že svou roli ošklivě přehrával (snažil se napodobit přízvuk místňáka z New Orleans) i Tim Curry. Jen má sluchová paměť si vzpomínky přikrášlila a potáhla růžovým hávem nostalgie.

zdroj: Archiv

Dabing hlavního hrdiny tedy je sám o sobě otravný, ale ne více než originál. Dabing ostatních postav, zejména Grace, je ale v remaku výrazně přirozenější, herecky propracovanější a tudíž o několik mil lepší, než v originále. Ve výsledku tedy remake v jedné z nejvýraznějších úprav oproti původní hře boduje, přestože s výhradou.

V ostatních aspektech už změny nejsou natolik podstatné, jakkoli jsou výrazně. Graficky remake na poměry současných adventur nevyniká, ale lokace si i v nové podobě zachovávají kouzlo, což je další plusový bod. Interface je výrazně horší, ale naučíte se s ním pracovat, což znamená malé bezvýznamné mínus. A hra sama o sobě?

Jane a Phoenix Online s ničím opravdu důležitým nehýbali. Tu přidali jednu obrazovku (ulička vedle policejní stanice), tamhle umístili předměty na jiné a logičtější místo (lupa v úvodu hry neleží na stole a nekřičí „seber mě“, ale je uložená ve skříňce) a tady zase zpřeházeli pořadí nebo den konání jednotlivých úkolů (do krámku s voodoo šamcajkem nejdete první, ale až druhý den).

Když jsem si sám pro sebe ujasnil, že dabing hlavní postavy byl pitomý už v originále (a vážně jsem jako vůl celou tu dobu mylně vzpomínal, jak by skvělý), naučil se pracovat s uživatelským rozhraním a ve výsledku překousl i místy otravný hudební doprovod (třeba na policejní stanici), který v remaku mnohem více vyniká a ruší než v originále, ponořil jsem se do prvních dvou dní Gabrielova vyšetřování natolik, že jsem po dohrání dema nastartoval původní hru a cvičně ji dohrál asi do tří čtvrtin.

Ne ze studijních důvodů, ale z pohlcení dějem, náladou a zábavností samotného vyšetřování. Gabriel Knight byla ve své době jedna z mála adventur, které se nebály ve značné míře držet pravidel logiky při řešení adventurních překážek.

Definitivní rozsudek nad Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition samozřejmě vyneseme až v recenzi po vydání hry v polovině října, ale vidím to prozatím nadějně. Nejenom pro fanoušky původní hry by navíc hodnota remaku mohla spočívat v bonusovém obsahu, mezi který patří nezveřejněné artworky, dokumenty o vývoji hry, interview s původními vývojáři a tak dále. Ještě před vydáním navíc hodlá Jane Jensen krátkou Gabriel Knight povídku, která příhody blonďatého sympaťáka rozvede vůbec poprvé od roku 1998.

Nejnovější články