RPG Stygian: Reign of the Old Ones působí jako skvělá pocta Lovecraftovi
zdroj: tisková zpráva

RPG Stygian: Reign of the Old Ones působí jako skvělá pocta Lovecraftovi

21. 1. 2018 14:35 | Dojmy z hraní | autor: Patrik Hajda |

Prastaří chapadlatci jsou stále čím dál tím víc populární. Neplatí to jen ve světě knih a videoher, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit i obrovské množství stolních her s tématikou lovecraftovského hororu. Ale když už to člověk vidí na každém kroku, začne se to dost zajídat. Proto mě první pohled na tahové RPG Stygian: Reign of the Old Ones nechal chladným, jenže pak jsem si vyzkoušel právě vydané demo a... míra mého aktuálního nadšení zavání až nepříčetností!

Už úvodní filmeček dema ve mně vzbudil naději. Je drsný, nelítostný a plný šílenství. Následně, po odkliknutí nové hry, jsem se mohl jen pousmát nad (ne)možností zvolit si ženskou postavu (můžete si ji zvolit, ale hra vám stejně přidělí muže…). Ale od této chvíle jsem měl na tváři už jen čirý výraz štěstí. Vzhledem k tématu je to trochu paradox.

Tvorba postavy je komplexní, ale ne do míry, kdy by byla otravná. Nejprve si volíte, zda jste mladí, dospělí, či staří, což má vliv na tělesnou zdatnost a životní zkušenosti. Následně vybíráte z osmi druhů povolání, mezi kterými nechybí akademik, kriminálník, průzkumník, vyšetřovatel nebo třeba okultista. Zvolené povolání vám dodá nejen příběhové pozadí vaší postavy, ale také specializaci v různých oblastech (psychologie, palné zbraně, plížení…).

zdroj: Archiv

Ale to není všechno, protože každé povolání má ještě čtyři podtřídy. Jednu vždy neutrální (například vyšetřovatel-detektiv) a tři speciální, které vám dávají určité bonusy a postihy (vyšetřovatel-okultní detektiv, bývalý policista, lovec odměn). Po dlouhém rozhodování nakonec volím vyšetřujícího lovce odměn, protože chci být zběhlý v kradmém postupu, odhalování stop, komunikaci s lidmi a v ovládání zbraní. Jediná nevýhoda lovce odměn je, že musí být materialista (a ne třeba nihilista či věřící). Pak zbývá ještě rozdělit bodíky do více méně klasických schopností a dovedností a hra může začít.

Za hrou stojí turecké studio Cultic Games. Jistě že je opravdu brzy soudit, Stygian: Reign of the Old Ones má vyjít až v příštím roce, ale už v této demoverzi na vás ze všech možných koutů dýchá kvalita zpracování. Malované prostředí je správně depresivní, hudba tísnivá, skřeky pomatenců děsivé, obsáhlé dialogy se nebojí drsnějších výrazů, dávají vám značnou svobodu a jejich scénář vás dokáže pohltit.

Při jednání s obyvateli Arkhamu, kteří se často pohybuji na hranici duševního kolapsu, záleží i na vašich schopnostech. Mně třeba několikrát k nalomení člověka pomohla psychologie, ale jiný se kvůli mně naprosto zbláznil, začal blábolit, rozjel na parketě valčík, dal mi pěstí a utekl, přičemž po sobě zanechal ceněné cigarety. Rovněž je dobré hrát svou roli – kdykoliv jsem použil odpověď zavánějící výdělkem, můj materialistický detektiv si obnovil bodík příčetnosti.

Příčetnost je pak jen dalším způsobem, jak zemřít. V tahových soubojích čelíte většinou přesile bláznů, kteří jsou tak zpitomělí, že občas útočí jeden na druhého. Jejich nezastřižené nehty a vržené kameny vám ubírají body života, které se vám po boji automaticky neobnoví, zatímco jejich skřeky si těžce pohrávají s vaší myslí, čímž vám klesá rovněž těžce obnovitelná příčetnost. Naštěstí není cílem všechny vyvraždit, ale stačí si otevřít cestu k úniku.

Stygian: Reign of the Old Ones zdroj: tisková zpráva

Když zrovna nebojujete, touláte se městem, prohrabáváte trosky, navštěvujete různé podniky, obchodujete, zpovídáte místní, plníte úkoly a při tom všem se jen snažíte přežít v opravdu drsných podmínkách Arkhamu. Hlavní hrdina (v mém případě Hercule Holmes, nic originálnějšího mě narychlo nenapadlo), už od začátku dema pochybuje o rozdělení světa na realitu a sny, s čímž mu nepomáhají blázni kolem něj, trsající kostlivci, ani napůl příčetní civilisté.

Demoverze má jedinou nevýhodu – nejde uložit. To znamená, že z tahového RPG je rázem roguelike. Pokud tedy zemřete nějakou opravdu hloupou náhodou, nemáte možnost se vrátit před daný okamžik a zkusit ho vymyslet jinak. Ukládání by se při tom hodilo, jelikož v demu můžete strávit klidně i více jak hodinu. Na druhou stranu, rozjet hru znovu s jinak poskládanou postavou a zkoušet jiné možnosti od samotného začátku, není vůbec na škodu.

Stygian: Reign of the Old Ones zdroj: tisková zpráva

Stygian: Reign of the Old Ones mě opravdu příjemně překvapila a může za to především důraz na detail. Možná to bude znít hloupě, ale už jen styl psaní úvodních titulků navozuje patřičnou atmosféru. Ta je obecně vystižena perfektně. Tvůrci zkrátka dobře věděli, jak pracovat s lovecraftovským hororem a tuhle bezplatnou sondu do jejich díla mohu jedině doporučit. Jen doufám, že se z toho čekání do příštího roku na plnou verzi úplně nezcvoknu.

Nejnovější články