Squad - dojmy z hraní týmové střílečky od tvůrců BF2 modu Project Reality
zdroj: tisková zpráva

Squad - dojmy z hraní týmové střílečky od tvůrců BF2 modu Project Reality

6. 2. 2016 16:00 | Dojmy z hraní | autor: Jan Körmendy |

Poslední dva týdny jsem trávil svůj volný čas v Afghánistánu a musím říct, že je to tu docela drsné. Kulky létají ze všech stran, na větší vzdálenosti nemáte šanci poznat, jestli se k vám řítí váš parťák nebo nějaký šílenec, a do toho vám hraje typická lokální hudba. Squad opravdu působí docela realisticky, ale ne tak moc, že by vás to od hraní odradilo.

Squad je prvním titulem od tvůrců známé modifikace Project Reality pro Battlefield 2. Hra je od listopadu 2015 dostupná na Steamu v early access režimu a jedná se o online týmovou akci, zaměřenou na armádní jednotky a s důrazem na týmovou hru, ve které bez komunikace s ostatními nemáte vůbec žádnou šanci na úspěch. Takže ano, prakticky jde o Project Reality na Unreal Engine 4.

Samozřejmě to neplatí stoprocentně, ale najdete tu prakticky všechny funkce, které má už výše zmiňovaný mod, a k tomu několik dalších. Jde kupříkladu o lepší systém ovládání, možnost vyklánět se za rohy a mnoho dalšího, co původní engine BF2 neumožňoval. Squad je, co se realismu týče, někde na pomezí ArmA 3 a Battlefield 2. Akce je pomalejší než v BF2, ale zase o dost rychlejší a brutálnější než v ArmA 3. Je to tak vlastně perfektní mix pro ty, kteří rádi hrají obě hry, nebo hledají jejich hybrid.

Pohlcení realismem

Během hraní se pořádně zapotíte, s tím počítejte. Už dlouho jsem nezažil pocit tak intenzivní akce jako právě ve Squad. Každou kulku, která kolem vás letí, opravdu vnímáte a v přestřelkách se bojíte vystrčit hlavu zpoza bezpečného úkrytu. Jenže sezením se válka nevyhraje. Proto je třeba se zvednout a během adrenalinové akce pustit do útoku. Nutno dodat, že to není nic jednoduchého, protože si tvůrci dali záležet na tom, aby střelba byla co nejrealističtější. Hitboxy jsou tedy nekompromisní a nedávají moc prostoru pro chybu. Najdete zde ale i další prvky důležité pro realistický pocit z boje - třeba bullet drop atd.

Snaha o zasažení nepřítele tak hlavně ze začátku může být skoro až frustrující záležitost. Nejednou jsem se vztekal, že není možné, abych se netrefil. Vždyť nepřítel „pouhých“ 100 metrů daleko! Přesně to je ale na Squad zajímavé - snaha o realistický přístup. Že nepřítele vidíte prakticky z kilometrové vzdálenosti, ještě neznamená, že ho na takovou vzdálenost dokážete i zasáhnout. Na to byste museli být zatraceně dobrý a zkušený sniper a v téhle hře to platí dvojnásob. Někoho to odradí a vrátí se k nějaké klasické multiplayerové střílečce, kde se něco podobného neřeší, jiné to naopak k hraní Squad přitáhne.

zdroj: Archiv

Po pár hodinách hraní jsem se pravidlům hry přizpůsobil a uvědomil si, v čem ještě jsem dělal celou dobu chybu, tedy kromě toho, že jsem nepředsazoval a podceňoval nutnost se krýt. Největší chybou bylo, že jsem se snažil hrát sám za sebe, přestože jsem byl součástí jednotky. Když jsem tedy narazil na nepřátelskou jednotku, končilo to obvykle mou rychlou smrtí.

Ve Squad nejde o tradiční poměr zabití a smrtí, ale o to, kolik vaše jednotka dokáže nasbírat bodů, zabrat lokací atd. Bez toho nejde Squad hrát. Za zabití nepřítele stejně moc bodů nezískáte, ale když se budete držet ostatních členů jednotky a plnit úkoly vašeho velitele, můžete se rychle dostat na špičku žebříčku.

Mysli kolektivně

Squad je tedy hlavně o spolupráci. V jedné hře může být až 100 hráčů, kteří se rozdělí na samostatné jednotky (každá má maximálně 9 členů) a začnou plnit úkoly. V tuto chvíli se jedná hlavně o zabírání různých bodů na mapě, tak jak jsme zvyklí i z jiných her, ale jsou tu i módy Insurgency a Territory Control. Hlavním rozdílem oproti jiným hrám je tak nutnost spolupracovat nejen s ostatními jednotkami, ale i v rámci týmů samotných. Pokud v rámci jednotky nikdo nekomunikuje, měli byste se rychle přehodit k někomu jinému, jinak špatně skončíte.

Komunikace s ostatními v týmu je tedy základ, od kterého se odvíjí všechny další aspekty hraní. Jako velitel jednotky můžete prakticky kdekoliv založit nový spawn point pro členy vašeho týmu. Můžete stavět barikády, bunkry a mnoho dalších věcí. Jedinou podmínkou je, že ve vašem blízkém okolí budou další členové jednotky. Hra vás tak za spolupráci odměňuje a zvýhodňuje.

Výše zmíněné platí i při výběru třídy. Pokud nejste členy jednotky, máte na výběr maximálně ze tří možností - např. medic, rifleman a rifleman s jinou zbraní. Pokud se však přidáte k jednotce, zjistíte, že se můžete stát sniperem či marksmanem. Herní třídy jsou dostatečně odlišné a v budoucnu jich bude samozřejmě mnohem více (pilot, řidič). Jsou tu ale i jistá omezení. Povolen je třeba jen jeden sniper, dva marksmani a medici na jednotku. Je to funkční obrana proti tomu, aby se hra zvrhla v přestřelku 50 sniperů proti 50 sniperům…

Orientační běh Afghánistánem

Od ostatních her podobného ražení Squad odlišuje i velikost map. Každá z nich má minimálně čtyři kilometry čtvereční, ve finální verzi hry by měla být rozloha těch největších až šestnáct kilometrů čtverečních. Abyste si na nich nepřipadali osaměle, budete mít již brzy k dispozici různé dopravní prostředky. Spadají sem tanky, jeepy, motorky, BVP, helikoptéry a dokonce i stíhačky. Prakticky vše, po čem touží srdce vojáka, ve hře časem bude. Jen musíte ještě počkat. Squad je teprve ve fázi předčasného přístupu. Tvůrci z Offworld Industries musí spoustu slíbených věcí do hry přidat. Jmenovitě jsou to zmíněná vozidla, další mapy (v tuto chvíli jich je k dispozici sedm), zbraně a pár dalších prvků.

Squad si však můžete pořádně užit už v této chvíli, protože již současná verze nabízí dostatek obsahu, perfektní soundtrack a úchvatnou grafiku. Přidejte k tomu realistické zvuky střelby, podporu modifikací, detailní prostředí, funkční ingame VOIP systém a máte před sebou zábavnou multiplayerovou akci, která není jen o reflexech a bezvadné znalosti map.

Squad rozhodně není hra pro všechny. Pokud hledáte jen novou, v jádru klasickou, online akci, jste tu špatně. Pokud naopak hledáte akci, která stojí na spolupráci, je Squad přesně pro vás. Dokonce už v rozpracované verzi.

Nejnovější články