Tahové RPG Blackguards chce zaujmout unikátními bojišti
zdroj: tisková zpráva

Tahové RPG Blackguards chce zaujmout unikátními bojišti

14. 9. 2013 17:27 | Dojmy z hraní | autor: Pavel Dobrovský |

Američané mají Dungeons & Dragons, Češi Dračí doupě a Němci Das Schwarze Auge neboli The Dark Eye - soubor pravidel pro hraní si na hrdiny s komplexní mytologií a zeměpisem. Do herní podoby byla posledně jmenovaná hra na hrdiny převedena mnohokrát, naposledy v adventuře Memoria. Nejnovějším přírůstkem bude strategie Blackguards od jinak čistě adventurních specialistů ze studia Daedalic, kteří mají na triku Deponii nebo právě Memorii.

Blackguards si nebere servítky. Hlavní hrdina se hned v úvodu stane svědkem vraždy své oblíbené šlechtičny v noční zahradě, jenže nikdo jiný kromě něj fantomového vraždícího vlka neviděl. Následuje obvinění, odsouzení, uvržení do vězení a předvídatelný útěk. „Ani náhodou nebudete kladným hrdinou v zářící zbroji,“ řekl nám na Gamescomu producent Kai Fiebig. „Namísto toho budete vyvrhelové, se kterými nikdo nechce mít společného, a jediné přátele nejdete mezi galerkou.“

Kdyby se Blackguards měla přirovnat k jiné hře, dalo by se po půl hodinové prezentaci hovořit o King's Bounty bez pohybu po detailní mapě. Hlavní kostrou bude kolem sto osmdesáti bojových map naplněných hexovými poli a taktickými příležitostmi. „Každou z map jsme ručně vyrobili, takže jsou naprosto unikátní,“ tvrdí Fiebig a tím také říká, čím se jeho hra odliší od generických bitev v jiných tahových strategiích s hexovou herní plochou.

Jedinečnost map je samozřejmě tím, co má Blackguards prodat běžnému zákazníkovi. Při prezentaci jsme jich několik viděli a každá z nich skutečně nabízela několik řešení potyčky. Například v jeskyni zaplněné pavouky stačilo jednou praštit mečem do potvory, protože ta zaječela tak, že se uvolnily krápníky na stropech a dopadly na ostatní. Ty samé krápníky bylo možné po jednom uvolňovat magickými střelami nebo šípy - tím se jednotlivé mapy stávají kromě klasických strategických šachů i hádankami.

„Někdy nebudete muset bojovat vůbec. Při souboji ve vězení můžete například namísto frontálního útoku na stráže otevřít cely s ostatními trestanci, kteří se na nepřátele vrhnou za vás,“ dodává Fiebig. Jde sice o klišé, ale v tahové strategii není tak obvyklé, takže dokáže probudit nejednoho rezignovaného taktika.

Ruku v ruce se strategií a akcí jde RPG systém, který udělá radost všech mago... lidem se zalíbením v nepochopitelném rozdělování bodů do jednotlivých vlastností. Znalci Das Schwarze Auge mají samozřejmě výhodu, protože programátoři Daedalic přepsali do Blackguards celá pravidla. „Tedy, ne úplně celá,“ skáče do textu Fiebig. „Některá prostě nejdou do hry naroubovat. Přepsali jsme asi devadesát pět procent pravidel, takže jde o plnohodnotné Das Schwarze Auge.“

Lidé z Daedalic neříkají rezolutní ne své adventurní minulosti a pro Blackguards připravili sérii vedlejších úkolů s hádankami a neobvyklými setkáními. Jednou to může být vedlejší úkol, který vás přivede do tajemného podzemí plného truhlic s poklady a kolik jich otevřete, tolik nepřátel na vás bude v další obrazovce čekat. Jindy to je úkol spjatý přímo s vašimi společníky a pak zase mapa, ve které se dostanete kupředu jen prosekáním cesty skrz krabice a sudy.

„V průběhu celého tažení se budete snažit očistit své jméno a najít vraha své přítelkyně. Pátrat budete i v městských hospodách a na tržištích,“ dodává Fiebig. Městské prostředí je prezentováno jako statické obrazovky a podle vývojářů nebude odvádět pozornost od samotných soubojů. Namísto toho půjde o centrálu pro nákup, prodej, sbírání informací a oživování zabitých kolegů.

Důležitou součást příběhu tvoří povaha vašich spolubojovníků a to nejen kvůli vedlejším úkolům. Trpaslík válečník má problémy s kontrolou svého vzteku, kouzelník je alkoholik, zloděj narkoman - každý se podle toho vyjadřuje během bitvy nebo dialogů. Dohromady se Aventurií budete moci pohybovat s až pěti postavami a Fiebig věří, že první hraní vystačí na více jak čtyřicet hodin. Datum vydání Blackguards ještě nebylo oznámeno, kdyby vás to zajímalo.

Nejnovější články