The Universim - dojmy z hraní typické božské strategie
zdroj: tisková zpráva

The Universim - dojmy z hraní typické božské strategie

18. 12. 2016 14:15 | Dojmy z hraní | autor: Pavel Válek |

Máte ambice mít celý svět ve svých rukou a upravovat si ho k obrazu svému? Hry jako Black & White vás postaví do role boha, ale nabídnou vám jen malý píseček, na kterém si můžete hrát. The Universim však míří mnohem výš. Chce vám nabídnout možnost starat se o celou planetu a provést ji od jejích úplných začátků až do vzdálené budoucnosti. Hra prošla Kickstarterem v roce 2014, nějakou dobu se dala pořídit na Steamu v early accessu, brzy by měla vyjít. Je proto ideální čas se jí podívat na zoubek a zjistit, co vás čeká a nemine. 

The World is Yours

Při prvním spuštění hry se vám naskytne pohled na právě vygenerovanou Zemi s požadavkem, abyste si zvolili místo, kam zasadíte centrum své civilizace. Právě okolo něj se bude vše vyvíjet. Nečekejte však dilema, jestli vaše svěřence poslat do přímořské oblasti, vysoko do hor nebo do zalesněných míst hluboko uprostřed ničeho. Celá Země je v jedné rovině, a svou velikostí také není největší. Vy si tak jednoduše vyberete místo s největším počtem stromů a kamenů pro ideální rozvoj a můžete začít.

Stejně jako v jiných hrách tohoto druhu, i zde jsou první kroky zaměřené na zajištění obživy. Pokud tedy nechcete sledovat své svěřence, jak sbírají bobule a postupně umírají hlady. Vedle farmaření a rybaření, aktivit známých z jiných her tohoto žánru, musíte ještě najít zdroj vody a samotnou vodu dostat až k lidem. Hlad a žízeň jsou zde totiž dvě rozdílné potřeby. Stavění studní tedy není dobré jen pro zvyšování čísel v tabulkách, ale má přímý vliv na zdraví a výkon obyvatel.

zdroj: Archiv

Další z nápadů, který mile překvapil, je změna ročních období. A stejně jako s vodou, i zde se nejedná jen o vizuální obměnu prostředí. Každé roční období má vliv i na hratelnost. Při farmaření musíte dávat pozor, jaké plodiny plánujete zasadit, protože každé vyhovuje jiná teplota. Může se klidně stát, že přijdete o veškerou úrodu chvíli před sklizní. Rybářům trvá déle nachytat jídlo pro všechny a voda v zásobnících také zamrzá.

První dojmy ze hry jsou tedy velice pozitivní, nemusíte se starat o každou drobnůstku, protože vaši svěřenci jsou samostatní, a když mají dostupné prostředky, dokáží se o sebe postarat téměř sami. Vy se tak můžete věnovat rozvíjení a zvelebování vesnice. Ovšem jen do té chvíle, než zjistíte, že po půl hodině The Universim nemá, co víc nabídnout.

Coming Soon

Jakmile dostanete svoji vesnici do stádia, kdy mají všichni co jíst a pít, stačí jen postupně budovat další farmy. Bydlení si postaví v případě potřeby sami. Když se tedy rozhodnete, že svoji vesnici posunete o krok dál, zjistíte, že nemáte kam.

Při prohlížení dostupných budov jsou více než tři čtvrtiny z nich skryté za nápisem "Coming Soon", což ve mně vyvolalo pocit, že se budou postupně odemykat s tím, jak budu zvelebovat svou vesnici. Netrvalo to však dlouho, než jsem zjistil, že nápis "Coming Soon" je napsaný téměř na všem. Od božských schopností, přes samotnou nemožnost postoupit do dalších období, až po větší vliv počasí na život lidí. Nejde tedy o to, že by dané věci byly například uzamčené do určitého stádia hry, ony nejsou ve hře zatím implementované.

Stejně tak do dnešní doby nefungují uložené pozice. Pokud tedy chcete zkolonizovat celou Zemi, musíte to udělat na jeden zátah, protože jakmile hru vypnete, vše je ztraceno. Nikde však o nefunkčnosti uložených her nenajdete ani zmínku, právě naopak se v menu vyskytuje položka pro pokračování v rozjeté hře, která vás přesvědčuje o opaku. Vývojáři se sice na Steamu omlouvají za pomalý vývoj, ale i tak mám pocit, že The Universim není ani zdaleka v takovém stavu, aby se dala prodávat, byť třeba v early access programu.

The Universim se řadí do dlouhé řady her, které se dostaly do vývojářského pekla poté, co si vývojáři uvědomili, že jejich původní sliby byly moc ambiciózní. Kvůli nedodělanosti ji nemohu doporučit vůbec nikomu. V případě, že někoho zaujme, doporučuji sledovat novinky na Steamu a nákup začít zvažovat, až bude skutečně hotová.

Nejnovější články