Útěk z vězení v The Escapists vypadá zastarale, ale je komplexní a zábavný
zdroj: tisková zpráva

Útěk z vězení v The Escapists vypadá zastarale, ale je komplexní a zábavný

22. 8. 2014 20:00 | Dojmy z hraní | autor: Lucie Jiříková |

Když skončíte ve vězení plném nerudných bachařů, kteří si do vás při každé dobré příležitosti rádi kopnou, nebo alespoň počastují snůškou ponižujících nadávek, vzpomenete si na výborný film Experiment natočený podle skutečných událostí. Alespoň na začátku svého pobytu v cele pak budete sekat dobrotu a teprve časem začnete přemýšlet, jak se dostat ven. Stejně jako netradiční kombinaci adventury, RPG, simulace a strategie s názvem The Escapists, kterou má na svědomí jeden jediný vývojář, a před nedávnem se objevila v rámci early access programu na Steamu.

Den začíná nástupem a počítáním vězňů, pokračuje snídaní a prací třeba v prádelně. Poté následuje další nástup, přepočítávání vězňů a povinná hodinka a půl v posilovně. Někde mezi večeří, koupáním a večerkou pak máte volný čas, v němž se můžete věnovat jen tomu, co se vám zlíbí. A takhle to ve vězení chodí pořád dokola. Jenže pak vám dojde, že za zdánlivě nalinkovanou hratelností se skrývají benevolentní herní principy a spousta možností, s nimiž si můžete hrát a třeba i vyhrát – pochopitelně tím, že se vám z lochu podaří zdrhnout.

Ještě než se začnete těšit na čerstvý vzduch mimo vězení, zadržte. Jak všichni dobře víme díky spoustě tematických filmů, každý útěk z vězení chce nejprve dobrý nebo alespoň dostatečně ujetý plán. Prostředí si proto musíte i v The Escapists opatrně osahat. Zjistit jeho slabiny a hlavně se naučit, jak spolu souvisejí některé věci a odpovědět si na zásadní otázky. Třeba, co se stane, když v noci nepůjdu spát a namísto toho se budu věnovat kopání tunelu? Podaří se mi z prádelny nepozorovaně propašovat bachařskou uniformu? Dokážu bachaře připravit o klíč tak, aby mi ho jeho kolegové hned nesebrali a neodvlekli mě do díry?

Když vám plány nedají spát

Na některé otázky si odpovíte metodou pokus – omyl. Způsobů, jak se s vytyčeným cílem můžete v The Escapists vypořádat, je totiž spousta. Většina z nich ovšem stojí a padá na tom, jestli máte dostatek peněz, kamarádů, síly, rychlosti a intelektu. A tak se vedle čtení knih, pravidelného zvedání činek a běhání vrhnete do obdarovávání kamarádů a plnění úkolů dalších spoluvězňů. Tomu ke štěstí chybí porno časopis, další by zase potřeboval odlákat pozornost bachařů na příští snídani. A máme tu i boháče, kteří jsou ochotni platit nemalé finanční obnosy, když za ně zbijete nepřátele.

Ve vězení samozřejmě funguje i obchod. Jakmile máte dostatek peněz, můžete si od obchodníků pořídit prakticky cokoliv - mýdlem a toaletním papírem počínaje, žiletkou, drátem, páčidlem či šroubovákem konče. A když vaše potřeby přerostou nabídku místního Tesca, můžete zapojit svou nápaditost a hlavně manuální zručnost. Ve hře nechybí možnost výroby předmětů, tedy craftování. Z drátu a dvou dřevěných válečů vyrobíte kladivo, a když přidáte ještě drát, dostanete pro změnu nunčaky.

zdroj: Archiv

Za zábavou už teď

Early access verze úspěšného kickstarterového projektu slibuje mnoho a zatím se zdá, že má i skvěle našlápnuto všechny své sliby splnit. Už v aktuální rozpracované verzi hýří hra nápady a hratelností, kterou by jí mohla kdejaká hra závidět. Nedá se to sice říci o zastaralé grafickém ohozu, jemuž se ani při dobré vůli zapnuté na maximum nedá říkat retro. Nezapomínejte ovšem, že celá hra je dílem jednoho člověka.

Zatímco grafika se už nejspíš moc nezmění, herní možnosti a mechanismy určitě přibývat s dalšími updaty budou. Hra má stále své rezervy, s jejichž vyplněním se počítá. O širším výběru povolání (zatím jsou tři) nebo možnosti získat práci například karierním postupem, vypovídají některé pořádně nevyužité místnosti jako kuchyň či jídelna a její pultík pro vydávání snídaní a večeří.

Časem by pak měla být různými aktivitami vyplněna i venkovní část vězení. Zahrada či spíše dvorek je zatím prázdný - vycpání herní vatou je zkrátka nevyhnutelné. Jen doufám, že půjde o něco nápaditě zpracovaného, aby to nedopadlo jako se vzděláváním, kdy stačí pouze klikat na regály s knížkami. Snad i s touto částí hry si tvůrce pohraje.

V současné době je The Escapists k dispozici pouze jedno vězení. Společně s přidáním dalších prostředí by se do hry mohly dostat i nové aktivity, úkoly, strategické možnosti, ale i více stupňů obtížnosti. V aktuální verzi nemůžete skončit hůř než krátkým pobytem v díře či na ošetřovně. Všichni ale dobře víme, že v některých nápravných zařízeních se i umírá. Doufejme, že autorovi nedojde nadšení, s nímž se do hry pouštěl. Kdyby se v ní totiž objevila alespoň polovina nápadů, které jsem tu zmínila, šlo by o slušný herní zážitek, který si pak ráda zopakuju.

Nejnovější články