V Zoo Tycoon osobně nakrmíte žirafu a umyjete slona
zdroj: tisková zpráva

V Zoo Tycoon osobně nakrmíte žirafu a umyjete slona

11. 9. 2013 19:00 | Dojmy z hraní | autor: Karel Drda |

Představení nového dílu série Zoo Tycoon pro Xbox One bylo zábavné. Novináři se uchechtávali, ale jinak s respektem sledovali dvojici vývojářů, kteří byli neuvěřitelně zažráni do svého projektu a o krmení žirafy mluvili pravděpodobně se stejným zanícením, jako když Marie Curie-Sklodowská oznamovala objevní radioaktivity. Po pravdě řečeno ty prvotní úsměšky jsem si neodpustil ani já…

Nový Zoo Tycoon se zdá být podle všech náznaků, ukázek i pronesených ód zábavnou strategií, která se klidně může zaštítit kouzelnou marketingovou formulí, co říká, že je to rodinná hra pro všechny bez rozdílu věku. Fakticky to znamená, že prvotní úsměšky nad tím, že na Xbox One prezentuje Microsoft právě „tohle“, byly hloupé a zbytečné. Právě Zoo Tycoon se pro určitou cílovou skupinu hráčů a novopečených otců může stát rozhodujícím faktorem pro pořízení nové konzole.

Pro malé kluky v nás

Zoo Tycoon není kdovíjak komplexní strategií, kde by tvůrci mysleli úplně na všechny detaily fungování zoologické zahrady. Kupříkladu zde evidentně chybí povodně. Na druhou stranu je zde všechno, co musí být v kvalitní casual hře, která má oslovit všechny. „Soustředili jsme se na jednoduchost ovládání, která pro nás byla důležitá,“ zněla jedna z prvních vět.

Je to pochopitelné, jednoduchost je přesně tím, čím se nový Zoo Tycoon bude chlubit všemi směry. Otec hraje, malý synek pozoruje a kochá se naivními animacemi ukazující život v ideální ZOO, kde zvířata netrpí ve smradlavých kotcích, kde je dostatek jídla a všechno je takové čisté a uklizené. A jednoho dne začne hrát ten malý kluk sám.

Hra nesmí být kdovíjak komplikovaná a musí ukazovat směr! Líbivá grafika naznačuje, kudy se novinka bude ubírat. Jsme ve světě štěstí, radosti a spokojenosti. V klasickém izometrickém pohledu probíhá výstavba a rozmisťování objektů do prostoru.

Chcete výběh pro slony? Kliknete na ikonu stavby, vyberete požadovanou atrakci a prsknete ji na požadované místo. Chodníčky už za vás dodělá hra sama. Vznikají tak celkem sympaticky vypadající okruhy akorát ideální na procházku po zoologické zahradě. Občas se vyskytující volný prostor pak lze vyplnit stromy, keři, květinami nebo stánky s občerstvením.

Štěstí je krásná věc

Vzniká tak něco, co se skutečnou ZOO plnou umělohmotných kelímků, teplé předražené limonády a popraskaných chodníků nemá zhola nic společného. Vzniká tak krásná naivní ZOO, kterou všichni chceme ve skutečném světě navštívit. Druhým pohledem do vašeho výtvoru je možnost projít si vybudovaný park a podívat se na všechno hezky zblízka.

Po pravdě řečeno ta informace mnou z počátku nijak nehnula. Pak se však na televizoru objevil zeleně oblečený mladík v roli průvodce, chovatele i ekologa zároveň a s ním si všechny atrakce a výběhy můžete hezky prohlédnout. A stojí to opravdu za to. Nejde navíc jen o pasivní korzování. Můžete krmit jablky žirafy nebo umývat slony stříkající hadicí.

Cíle máte v podstatě dva. Nebo vlastně tři? Musíte budovat všechno tak, aby to k sobě hezky ladilo a fungovalo. Musíte vydělávat penízky. A je třeba dbát na to, aby vaše zvěř byla spokojená. Vývojáři nám ukázali něco, co vypadalo jako budhistický lemur, který je dobře nažraný a medituje, a předvedli nám také krmení pomrkávajících žiraf. A protože je rok 2013, hra musí splňovat ty nejnáročnější požadavky typického všeuměla.

Multiplayer i focení na web

Zaklínadlem jakékoli hry na Xbox One je cloudový prostor pro multiplayerové hraní. Zoo Tycoon je o přátelství a sdílení pocitů i dojmů s ostatními hráči. Můžete si s nimi povídat třeba po Skypu. Úžasné, nemyslíte? „Tak, co děláš? Právě krmím žirafy jabkama.“ „No vidíš, já teď umyl slona hadicí.“ Grafika je však natolik roztomilá, že hře odpustíte opravdu hodně. Navíc si dovolím tvrdit, že pustit tohle před čtyřletým klukem, tak nebude chtít odejít od televize.

Tvůrci slibují mnohem propracovanější mimiku zvířat, podle které poznáme onu tolik potřebnou spokojenost. Vizuálně úžasné krmení zvěře, naprosto intuitivní výstavba a logické propojování budovaných zón, to vše dělá ze Zoo Tycoon ideální hru pro nejmenší hráče. Pokud všechno to, co jsme viděli na letošním GC, bude dotaženo ke zdárnému konci, půjde pravděpodobně o velmi dobrý titul pro mladší hráče a rodiče s malými dětmi.

Zoo Tycoon zkrátka sází především na jednoduchost a líbivost. Na nostalgii otců a nadšení malých kluků vedle nich. Zároveň je tu ale spousta nezodpovězených otázek. Bude novinka jednoduchá tak, jak ti dva vývojáři říkali? Nebo si dovolí alespoň trochu protáhnout naše zakrnělé mozky? Budování kotců a výběhu je vlastně trestuhodně jednoduché. Co taková ekonomická propojenost? Bude ve hře nutné dbát i na nějaké logické rozmístění atrakcí?

...

Nic z toho zatím nevíme. Na druhou stranu velmi dobře víme, že budete moci ve hře pořizovat fotografie zavřených zvířátek a posílat je na internet. Auau, jsem tlustý lemur a mám vás rád.

Nejnovější články