Zanzarah: The Hidden Portal - dojmy
zdroj: tisková zpráva

Zanzarah: The Hidden Portal - dojmy

25. 5. 2002 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Vydejte se s osmnáctiletou dívenku Amy na cestu po tajuplném světě Zanzarah plném skřítků, víl i zlých pidimužíků, kteří Vám v tomto mixu tombraiderovky a střílečky budou znepříjemňovat život.

Autor: Levis
Publikováno: 25.května 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Zanzarah: The Hidden Portal je nová 3D akční adventura od Funatics. Distribuuje ji THQ a podobně jako v případě třeba Cultures 2 byla nejdříve vydána hra v němčině a až za pár měsíců poté se objeví anglická verze obsahující všechny patche. Nyní Vám nabízíme naše první dojmy z hraní anglické demoverze, která se před několika týdny objevila na internetu.

 Proroctví
Kdysi existovaly tři světy - svět lidí, lesních víl a svět Zanzarahu. Všechny tři žily v symbióze, dokud obyvatelé toho lidského neobjevili vstupy do ostatních světů a nezačali lovit, ničit a zabíjet vše, co se jim nelíbilo a čemu nerozuměli. Kouzelná stvoření Zanzarahu a víly zachránil až mocný kouzelník Bílý druid, který světy oddělil a zničil portály, kterými se mezi nimi cestovalo. Od té doby byla příroda spokojená.

Avšak nyní se začínají dít divné věci. Rasa Šedých elfů vystoupila z hranic své říše a její obyvatelé začali zabírat více a více území. Hodné lesní víly si našly tiché a nikoho nerušící stromy v nejzazších koutcích Zanzarahu. Na místech, která jsou obvykle plná nejrůznějších druhů trpaslíků a elfů, se protlačily zlé a agresivní víly a nad Zanzarahem se sevřely temné mraky. Proroctví ale předpovědělo příchod Spasitele; a tou je mladinká Amy, která po oslavě svých osmnáctých narozenin v Londýně šťastnou náhodou objeví portál do Zanzarahu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Adventure část hry
Zanzarah se dělí na dvě hlavní části: tou první, dobrodružnou, procházíme s mladou hrdinkou Amy z pohledu třetí osoby. Alespoň co se demoverze týče, skýtá tato část hry spoustu menších questů, za jejichž splnění obdržíte chytré rady anebo užitečné předměty. Například jednou jsem se zatoulal až do zastrčené chaloupky na okraji lesů, kde již není bezpečno. Moje lesní víla kolem domečku našla dohromady pět keřů, otrávených a zarostlých roštím, a všechny je vyléčila. Následně jsem od pana domácího Elfa dostal velice hodnotný dárek, který mi za tu dlouhou cestu rozhodně stál.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Znaveni běháním po lese se po nějaké době (v případě, že to vezmete oklikou a cestou pochytáte pár divokých víl) dorazíte do prvního města - Tiralinu. I zde vás čeká nový zážitek; najednou už jste v bezpečí ocelových bran města, nemohou na vás žádní divocí skřítci ani drzé víly. U fontány stojí hned několik postav, ať už jsou to skřeti, trpaslíci nebo elfové, každá společnost je v té chvíli vítaná.

Hra ale nabízí i větší úkoly - třeba takový výlet do katakomb pod městem byl rozhodně na déle než pět minut. V demoverzi bohužel není příliš rozveden hlavní cíl hry, a tak nám zatím bohužel zůstává skryto, jak bude Amy cestovat do Šedé říše a jak znovu nastolí rovnováhu mezi třemi světy nebo jak zažene lesní víly zpět do temných krajů Zanzarahu.

 Akční část hry
Z nádherné lesní země Zanzarah se ale najednou může stát peklo, kde bojujete o svůj holý život. Takové situace nastávají ve chvíli, kdy stojíte příliš blízko stromu, ve kterém sídlí zlá lesní víla. Ta vás okamžitě vyzve na souboj. Zpočátku byste měli bojovat pouze proti slabším protivníkům, na úrovni do nějakého desátého levelu. Ti se dají ještě snadno porazit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Souboje probíhají z first-person pohledu a nenápadně připomínají postarší českou akční hru Flying Heroes od Pterodonu. Bojuje se v malinkých arénách, obvykle symetrických. V jejich prostředku je vždy úniková cesta ze stromu, ve kterém bojujete pro případ, že by byl protivník nad vaše síly anebo byste nechtěli riskovat ztrátu životů či many. V boji uplatníte jenom dvě akce - útok a létání.

K dispozici je nominálně pouze jedno kouzlo, které vystřelí pronikavý zelený paprsek. V průběhu hry lze tuto schopnost dovést na vyšší level, čímž protivníkovi při zásahu uberete více životů. V lesech, truhlách a u gamblerů se také povalují různá ohnivá či ledová kouzla, která soubojům dodávají zbrusu nový nádech. Pravým tlačítkem vaše víla zatřepe křídly a vznese se; čím déle klikáte, tím výše vyletí. Ale pozor, vzdušné souboje jsou mnohdy nebezpečnější než běhat po pevné zemi. Kromě toho se také velice rychle spotřebovává vaše stamina.

 Jak do boje?
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jsou dva způsoby, jak se můžete dostat do boje - buď jste napadeni v lese (nejčastější příklad), anebo vás někdo vyzve k souboji. V prvním případě máte možnost divokou vílu zkrotit a chytit. Pokud svoje kouzla vyměříte tak, aby víle nakonec zůstalo jen maličko zdraví, máte možnost ji chytit do jedné z magických koulí, ale ochočit se dá jenom na minimálním zdraví. Další důležitý fakt je ten, že chycením víly ji připravíte o většinu jejích zkušeností, takže ji před nasazením do bojů musíte znovu vytrénovat.

Amy má samozřejmě jako správná hrdinka pořádnou kapsu, takže s sebou může nosit neomezeně předmětů. Většina z nich se týká lesních víl - jsou to mana lahvičky (víla v každém souboji spotřebuje určitou část své zásoby many), uzdravovací lahvičky a kouzelné listy, s jejichž pomocí můžete mrtvou (poraženou) vílu oživit. A samozřejmě také kouzelné míčky (stříbrné a zlaté), kterými se chytají vámi poražené víly. Stříbrná koule chytí víly se zkušenostmi do úrovně 20, zlatá dokonce i víly se zkušenostmi do úrovně 40.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Audiovizuální stránka
Zanzarah je po vizuální stránce naprosto famózní hra. Kromě toho, že skvěle běží i na starších počítačích, nabízí perfektní grafiku a atmosféru. Hudba se během hry mění; v nádherných lesních zátiších s vodopády, na mýtinkách či pod horami - v místech, kde budete krajinu hry vnímat více než vaše úkoly - vás bude doprovázet poklidná irská hudba, flétničky plné zpěvavých tónů nebo uklidňující brnkání harf. Naopak při soubojích se atmosféra stupňuje, hudba se mění v rychlejší a dynamičtější melodie. V jednom z trailerů jsme dokonce slyšeli nefalšovaný rockový doprovod, který bude zřejmě jen v plné verzi hry, neboť v demu jsem na něj nenarazil.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Co tedy můžeme od Zanzarahu očekávat? Možná jeden z hitů roku, protože alespoň první dojmy napovídají, že se bude jednat o něco úžasného.

Stáhněte si: Demo (202 MB), Trailer (7 MB), Trailer #2 (5 / 13 MB), Screenshoty

 
Levis
připravil: jd


 
 

Nejnovější články