Age of Mythology: The Titans - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Age of Mythology: The Titans - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

30. 10. 2003 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

V datadisku pro úspěšnou real-time strategii Age of Mythology budou muset vaše ramena unést tíhu celého světa, když pod vaší mocí budou takoví titánští bohové jako Atlas, Prometheus či Cronus.

Autor: Bergy
Publikováno: 30.října 2003
Verze hry: finální/prodávaná
Doba recenzování: 1 týden


Obrázek zdroj: tisková zpráva Strategie Age of Mythology (recenze) od tvůrců slavné série Age of Empires mě vloni na podzim velmi mile překvapila. Jednak svojí krásnou 3D grafikou, poutavě vyprávěným příběhem a také skvělou hratelností. Velkou roli v tom ale sehrál i fakt, že tato hra byla postavena na starověké mytologii a možnosti vybírat si při postupu do vyšších věků rozdílné bohy a tím pádem i jiné mýtické jednotky či bonusy. V původní hře jsme se setkali se třemi hlavními národy (Řekové, Egypťané a Vikingové). Jejich řady v novém datadisku s podtitulem The Titans rozšiřuje i čtvrtý národ v podobě bájných Atlanťanů.

 Ztracená civilizace
Ačkoliv je dodnes velice sporná existence nějaké Atlantidy (na rozdíl od zemí výše jmenovaných národů), do Age of Mythology se Atlanťané velmi hodí. Důvod je prostý. Díky nim a znovuoživení původních vládců světa spolu s Titány se ještě více rozšíří božstvo, které je velmi úzce spjato s řeckou mytologií.

Možná si teď říkáte, že Atlanťané zřejmě nejsou moc zajímavým národem, protože budou mít řadu společných prvků právě s Řeky. Je sice fakt, že nemůžete čekat takové diametrální rozdíly například v herním prostředí jako třeba u Vikingů nebo Egypťanů, ale v ostatních bodech je tomu už jinak. To potvrzuje například základní jednotka Atlanťanů jménem Citizen, která se stará o stavbu a těžbu. Je velmi rychlá, protože nemusí nosit suroviny do skladu a hodí se na všechny práce. Háček spočívá ve větší ceně a skutečnosti, že zabere 3 místa v populaci. Další zvláštností je možnost za určitý poplatek povýšit libovolné lidské jednotky Atlanťanů na hrdiny, což mě osobně přijde jako velmi zajímavé.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Nové vojenské a mýtické jednotky
Klasické vojenské jednotky jsou sice vcelku podobné ostatním národům (lukostřelci, kopiníci, vojáci s meči) ale najdou se zde i specialitky jako například jednotka nazvaná Cheiroballista. Jedná se o vojáka, jenž před sebou tlačí něco jako káru, ze které vystřeluje vždy několik šípů najednou. Atlanťané disponují i létajícími jednotkami v podobě ptáků. Caladria se dá například použít pro rychlou léčbu zraněných jednotek ze vzduchu a Stymphalian se zase skvěle hodí k ostřelování pozemních cílů. Loďstvo bych označil za standardní až na výjimku v podobě jednotky jménem Nereida, což je žena sedící na žralokovi.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tvůrci z Ensemble Studios se ovšem nejvíce vyřádili na mýtických jednotkách, které už pochopitelně jsou u Atlanťanů naprosto unikátní. Za pozornost stojí třeba Satyr, který nejvíce připomíná čerta (včetně rohů a kopyt) disponující hned dvěma oštěpy. Docela originální kreaturou je i Promethean. Tato jednotka se totiž v případě porážky na bitevním poli rozpůlí na dvě menší příšerky, které i nadále pokračují v boji s nepřáteli. Další pozoruhodností je na svou dobu celokovový válečník zvaný Automaton. Je dobré mít těchto plecháčů více, protože se navzájem mohou opravovat a dokonce umějí i své mrtvé kolegy znovu poskládat a tím je oživit.

Budovy rozebírat ani moc nemusíme, protože se ve většině případů jedná jen o ekvivalenty nám dobře známých struktur z dřívějška, které mají i stejné funkce. Výjimku snad tvoří speciální stavba označená jako Sky Passage, což by se dalo přeložit jako nebeský průchod. Pokud těchto budov postavíte více, ušetříte si později spoustu času při cestování. Funguje to jednoduše - do jedné této budovy své jednotky našťoucháte a ze druhé si je vytáhnete.

 Rozšířené božstvo
Jak jsem se už zmínil, datadisk The Titans ještě více rozšiřuje božstvo z AOM, a tak spolu s Atlanťany přicházejí na scénu i noví hlavní bohové se svými přisluhovači. Základní aritmetika zůstává zachována z původní hry. To znamená, že po vzoru ostatních národů, vám jsou k dispozici 3 hlavní bohové (Kronos, Oranos a Gaia) + 9 nižších bohů (Atlas, Hekate, Helios, Hyperion, Leto, Oceanus, Prometheus, Rheia a Theia), mezi jejichž službami volíte při přechodu do vyšších věků. Pokud se zajímáte o starověkou historii a chcete dopodrobna vědět, co jsou jednotliví bohové zač, vřele doporučuji tuto českou stránku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Kdybych měl vybrat pár příkladů z celé škály nových božských schopností, bylo by to například kouzlo Implode, které je velmi zničující (účinky se dají srovnat třeba s rojem meteoritů). Probíhá tak, že se v cílové oblasti objeví koule, která k sobě přitahuje vše okolo a následně exploduje. Docela vtipná vychytávka je zase kouzlo zvané Deconstruction, které nepřátelskou budovu nezničí silou, ale pouze rozloží na znovu použitelný stavební materiál. Nepřítele tedy nepostihne finanční ujma, ale zabere mu nějaký čas než danou stavbu znova postaví.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Dvojím způsobem pak může být ještě užitečné kouzlo Gaia Forest, které vytvoří na vámi zvoleném místě bariéru stromů. Slouží velice dobře jako hradba proti nepřátelům a v případě potřeby lze stromy kdykoli vytěžit a získat tak dřevo do zásoby. Ještě bych mohl zmínit kouzlo Vortex, které je lepším ekvivalentem vymoženosti Sky Passage. Díky němu totiž můžete své jednotky teleportovat na libovolné místo na mapě mapě, kde už máte aspoň jednu svou jednotku.

Stejně jako ostatní národy, i Atlanťané musí získávat víru potřebnou ke tvorbě mýtických jednotek. Víra se u tohoto národa generuje automaticky (není tedy potřeba modlení jako u Řeků), ale rychlost tvorby závisí na počtu vlastněných městských center. K produkci víry sice postačí i pouze jedno, ale musíte počítat s tím, že rychlost přibývání nebude nijak závratná. S Atlanťany tedy máte rozhodně o důvod více proč se snažit zabrat co nejvíce městských center.

 Obří Titáni
Nyní se dostáváme k hlavní herní náplni tohoto datadisku a tou je nová kampaň. Čítá 12 misí a vydáte se s ní a s atlantským národem do úplně nového dobrodružství. Celé tažení je sice poněkud krátké, ale má zajímavý děj a dobrý spád. Příběh je opět vyprávěn pomocí spousty in-game animací, ve kterých jsou líčeny i důležité rozhovory mezi hlavními postavami. Děj se navíc neustále přesouvá, takže postupně opět vystřídáte všechna herní prostředí, která jsou z původní hry k dispozici. Náplně misí v sobě zahrnují třeba zabití řeckého generála, výměnu vikingských svatyní, posazení posvátných relikvií do Kronosova chrámu atd. včetně čistě obranných či útočných úkolů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V kampani také narazíte na asi největší herně taktickou novinku tohoto datadisku. Mám tím na mysli přítomnost bájných Titánů, což jsou obrovské jednotky s nepředstavitelnou silou a výdrží (klidně i přes 7000 HP). Jejich moc plně pochopíte, až když budete čelit jejich útoku bez toho, aniž byste nějakého Titána sami vlastnili.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva I právě proto museli autoři znovu začít vyvažovat poměry sil mezi jednotkami všech národů a co se Titánů týká, vcelku logicky jimi nyní disponují všechny soupeřící strany. To pravé tedy podle mého názoru zažijete až při hraní samostatných map nebo hře po síti s přáteli. Ať už začnete hrát za jakýkoli národ, vždy můžete v určité fázi hry postavit speciální bránu, skrze kterou přivoláte svého Titána na svět. Poté už bude plnit jen vaše rozkazy a věřte, že mít ve svých řadách podobného drobečka se opravdu vyplatí. Při jeho chůzi se otřásá zem, jedním dupnutím odhodí a zabije třeba 5 lučištníků nebo úderem pěsti zboří celou budovu.

 Editor misí a grafika
Pro ty zručnější z vás je společně s datadiskem The Titans připraven i editor misí, ve kterém si můžete nadesignovat nové mapy. Práce s ním sice vyžaduje trocha trpělivosti, ale jinak jeho použití není žádná věda.

Grafika zůstává stejně jako v původní hře stále vynikající, především se to týká zvláštních efektů při použití božských kouzel. Podobně na tom je i zvukový a hudební doprovod, který je opět velmi profesionální. Atlanťané mají například úplně vymyšlený jazyk, kterým k vám promlouvají. Instalace tohoto přídavku se jinak neobejde bez originální anglické verze Age of Mythology.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

 Datadisk raději v anglické verzi
Na tomto místě se hodí zmínit, že ačkoliv u nás původní Age of Mythology vyšlo v češtině (recenze), datadisk The Titans se z neznámých důvodů oficiální lokalizace bohužel nedočká. Na druhou stranu to je možná jen dobře, protože všem těm, kdo si vloni na Vánoce pořídili českou verzi AoM, zbyly nyní pouze oči pro pláč.

Důvodem je bídná podpora lokalizované hry ze strany výrobce (AT Computers a Microsoft), který od březnového vydání updatu 1.04 zcela ignoruje existenci dalších opravných patchů, jichž pro anglickou verzi AoM vyšla za letošní rok dlouhá řada (zatím poslední je v1.07, v plánu je v1.08). Ve výsledku to znamená, že lidé s nainstalovanou českou verzí AoM, kteří chtějí hrát přes internet proti živým protivníkům a mít ve hře opravené chyby či různá vylepšení (seznam), mají smůlu. Pokud si tedy kupujete jakoukoli hru v lokalizované verzi, je dobré nejprve zjistit například na webu distributora, jestli vydává české patche, jinak byste snadno mohli dopadnout jako majitelé AoM CZ.

 Shrnutí
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově bych datadisk The Titans označil za povedený, ale s hodnocením to nebudu přehánět. Národ Atlanťanů je sice perfektně vypracován a to včetně rozšířeného božstva, ale herní kampaň s pouhými 12-ti misemi a přiloženým editorem tvoří jen lehce nadprůměrnou herní výbavu moderního datadisku (viz srovnání s nedávno recenzovaným přídavkem Zero Hour pro C&C: Generals).

Stáhněte si k datadisku i původní hře: Demo, Patch, Trailery, Cheaty...

Související články: Age of Mythology recenze (11/2002), Recenze české verze, Novinky, Česká fanouškovská stránka

 
Bergy
autorovi je 24 let, pracuje v IK+EM jako správce ekonomického systému a specializuje se na strategie všeho druhu (všechny články autora)



 
 
Bergy
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Kvalitní rozšíření původní hry, které jistě potěší hlavně všechny skalní fanoušky Age of Mythology.

Nejnovější články