Assassin's Creed Pirates - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Assassin's Creed Pirates - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

5. 12. 2013 20:30 | Recenze | autor: Pavel Dobrovský |

Někdy stačí jedno slovo a máte jasno. Levoboček Assassin's Creed IV určený pro Android a iOS se proto jmenuje prostě a výstižně Pirates. Je totiž o... pirátech! Na vývoji pracoval přes půl roku čtyřiceti členný tým, v jehož čele stáli producenti Kenwayových dobrodružství, a přesto nebo právě proto Kenwaye nečekejte.

Rozlučte se také se suchozemskými kratochvílemi typu drancování plantáží, schovávání se v seně anebo zabíjení lenochodů. Pirates se odehrává jen a pouze na prknech, které pro piráta znamenají svět, tedy na prknech palubních, pod která jako křeček skládá zlato z vydrancovaných galér.

I když se autoři v rozhovorech zaklínali tím, že Pirates nemá s Assassin's Creed IV nic společného, pokrevní bratrství mezi tituly se jim nepodařilo smazat. V roli kapitána Alonza Battily potkáte během ústředního hledání La Buseova pokladu třeba Bena Hornigolda a Černovouse a nachomýtnete se i u vedlejších asasinsko-templářských událostí. Nebojte se však mystického blábolení! Gró Pirates leží ve správě vlastní lodě a v pirátění, tím pádem nemusíte být fanoušek série Assassin's Creed, abyste si Pirates užili.

Na obzoru vlajka černá

Hlavní herní náplní je prozkoumávání karibských sektorů o velikosti 20 km čtverečných, ve kterých narazíte na několik druhů misí a soubojů. Buď jde o závody, plížení se mimo zorné pole nepřátel, osvobozování majáků či hledání pokladů dalekohledem. Svižné mise trvají maximálně pár minut a ti hardcore mezi vámi je mohou zkusit dokončit v co nejkratším časovém limitu, za což dostanete nějaké ty bodíky navíc.

Body se následně převedou na zkušenosti, ze kterých jsou nové úrovně a ty poskytují možnosti verbovat v hospodě specializované námořníky (přidávají například rychlost plavby nebo automaticky sbírají kořist). Ano, to co v Assassin's Creed IV chybělo, tady je – složte si posádku podle vlastního gusta! Než se nadějete, budete mít pod palci hru, která nabízí kombinování schopností námořníků, síly kanónů, dokupování nových lodí a další možnosti, které ze začátku vůbec nečekáte.

Dobře postavená posádka nabízí dostatek variací v jednotlivých misích a můžete s ní také zjednodušit souboje, které po čase začnou působit nudně. Obvykle probíhají asi takhle: hra se přepne do napůl tahového módu a buď uhýbáte před koulemi ťuknutím doprava nebo doleva anebo nepřítele zaměřujete a ostřelujete kanóny.

V průběhu souboje není možné manévrovat kolem nepřítele, tím pádem to celé tak trochu připomíná střelnici pro holky z naší školky. Souboje jsou poměrně dlouhé, takže dodatečné zlepšení kanónů nebo možnost vystřelit o padesát procent víc koulí jedině uvítáte.

Rozežeňte mraky!

Pirát je mořský terorista a přepadávání civilních lodí je pro něj základní obživou. Z toho vyplývá, že v lodních bitvách strávíte hodně času. Zároveň je ale pirát dobrodruh a objevitel a Pirates objevitelskou stránku Assassin's Creed skvěle reflektuje v detailních otevřených mapách.

Přímo vás vybízejí, abyste v průzkumnickém nadšení rozráželi mraky nad sektory a nacházeli nové mise. Je to právě mapa, ta mrcha malovaná, která vás láká, abyste na ní vyzobali úplně všechno a teprve po plné synchronizaci odpluli do dalšího sektoru, k dalšímu otravnému příběhovému segmentu a následně zábavné sandboxové hratelnosti.

3D i 2D

Celá hra vydá na nějaké tři čtyři hodiny, možná o trochu více, pakliže patříte k notorickým vyzobávačům všech bonusů. Zážitek je příjemný i kvůli péči, kterou Ubisoft věnoval dotykovému ovládání. V podstatě nepotřebujete víc jak dva prsty pro pohyb doprava a doleva, případně přibližování či vzdalování kamery.

Některé mise, typicky ty stealthové, kdy se snažíte proplout kolem nepřátel bez povšimnutí, se odehrávají na přehledné 2D mapě, kterou můžete využít i pro rychlé cestování. A buďte si jistí, posádka během plavby zpívá písničky stejně jako ve velkém Assassin's Creed.

....

Tahle hra není pro starý (mobily)

Nedělám to rád, ale když jde o hru jako Pirates na platformy jako jsou mobily nebo tablety, tak je zapotřebí pár slov k hardwarové náročnosti. Ubisoft nepotěší majitele starších chytrých telefonů a tabletů, ať už jde o Apple, nebo Android. Jak to mají lidé s Androidem netuším, pouze jsem se dočetl, že potřebují něco na úrovni HTC One, aby se jim hra vůbec hýbala.

Mobilní jablkoni to nemají o nic lepší. Technicky vzato sice Pirates na svém iPhone 4 nebo iPad 2 spustíte, prakticky se však téměř nehne (odhadem jede na 10-20 FPS) a vypadá ošklivě. Větší šanci na plynulý zážitek budete mít teprve s iPhone 5/iPad 4 a samozřejmě na nových iPad Air. Tolik tedy k oné sladké lži, že mobilní hry fungují napříč generacemi telefonů s jedním systémem.

Když to jede, tak to jede!

Kdo Pirates rozeběhne, ten bude nadšen z kvality enginu, zejména kvůli vodním a všelijakým jiným efektům, které na malém displeji působí stejně kvalitně jako na velkém monitoru nebo televizi. Na vhodném hardwaru má hra skutečně potenciál smýt hranici mezi obývákovým a kapesním hraním, alespoň co se týče grafické kvality. Tím samozřejmě není řečeno, že mobilní hry nahradí konzolové a PC tituly.

Assassin's Creed Pirates je zábavný díky jednoduchým pravidlům, lehkému pochopení ovládání, krátkým misím a obecně bezproblémovému plynutí herních událostí, které můžete kdykoli přerušit, třeba když vystupujete z autobusu. Nabízí téměř vše, co od mobilní hry chceme, ale u obývákové by se nám to velmi nelíbilo. A to je vlastně pochvala, no ne?

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Mobilní odnož velké hry. Své kouzlo čerpá z odladěného ovládání, rychlých misí a parádní grafiky. Potácí se však v oblasti příběhu, bitev a hardwarové náročnosti.

Nejnovější články