Bully / Canis Canem Edit - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Bully / Canis Canem Edit - recenze

7. 11. 2006 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Od tvůrců oblíbené série Grand Theft Auto pochází PS2 hra se zcela identickou koncepcí, i když hrdinu posadí "pouze" do školních lavic. Nenechte se však mýlit - ve škole, jakož i za školou se dá podniknout kupa věcí!

Autor: Mart
Publikováno: 7.listopadu 2006
Verze hry: anglická/PS2
Doba recenzování: 10 dnů


Obrázek zdroj: tisková zpráva Od tvůrců oblíbené série Grand Theft Auto pochází nová hra se zcela identickou koncepcí, i když hlavního hrdinu posadí "pouze" do školních lavic. Nenechte se však mýlit, ve škole, jakož i za zdejší školou, se dá podniknout kupa skutečně zajímavých věcí! Hlavní protagonista exkluzivní PS2 hry Canis Canem Edit, jejíž americká verze nese prozaičtější název Bully, se jmenuje Jimmy Hopkins. A je to teenager. Už od prvního pohledu jde o týpka, který by se dobře vyjímal na fotbalových stadionech mezi rowdies, uličníka, z něhož učitelský sbor pravidelně mívá bolení hlavy a spolužáci zrovna tak. Jedná se o rebela, neuznávajícího autority a vytvářejícího si svá vlastní pravidla. Ale v případě Bullworth Academy, školy, do které je pro účely hry umístěn, narazila ona příslovečná kosa na kámen.

My všichni školou povinní
Zdejší ústav je totiž ukázkovou přehlídkou toho, jak by to ve školství rozhodně nemělo vypadat. Násilí a šikana mezi studenty je na běžném pořádku a boj jednotlivých chlapeckých skupin přerůstá hranice samotné školy. Ty hranice, které velice záhy překročí i vaše maličkost, aby se blíže seznámila s krásami města, resp. jeho jednotlivými a tematicky odlišnými čtvrtěmi a obyvateli. Ony výše citované frakce studentů mají mezi sebou neustálé rozbroje, což nejednou poznáte na vlastní kůži, pročež se pak budete muset spasit buď útěkem a nebo tvrdým bojem, který v Canis Canem Edit není vyřešen vůbec špatně.

Sympatické je, že s postupujícím časem budete mít na své straně stále více studentů a samozřejmě platí, že ve více lidech se to pak lépe táhne :) V přehlídce jednotlivých chlapeckých frakcí najdete stejně tak smetánku intelektuálů, jako urostlé bijce, nejstarší studenty reprezentující kolej v americkém fotbale. Tahle exkurze přitom nabízí pohled i na některé bizarní figury, nechybí vážně narušený psychotický exemplář stejně jako místní koketa, alkoholu propadlý učitel a nebo báječně vykreslená postava, kterou bych, jakož i její počínání, popsal slovem "eklhaft".

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
oficiální obrázky ze hry

GTA je ta škola, co je základem zdejšího života
Zdejší svět je v podstatě zmenšenou verzí GTA, rozměrově i obsahově, byť se samozřejmě značně otupily dřívější krvavé obrysy. Sice zde budete provádět řadu nepříjemných kousků, jako je třeba ten, kdy si na partu výrostků vezmete na pomoc hasicí přístroj, který jim vzápětí omlátíte o hlavu. Navzdory tomu tu nenajdete nějaká úmrtí, krev na scéně, potažmo sex. I když se samozřejmě nadějete nepřehlédnutelného jitření mezi oběma pohlavími, které se však nese toliko v duchu vášnivých polibků, co vám vždy zvednou náladu, resp. velice důležitou hodnotu životní energie. Dojde-li tato na nulu, máte okamžitě utrum, a do případně dobře rozehrané mise vycházíte znovu.

To se týká i momentů, kdy jste polapeni učitelským dozorem nebo policisty ve městě při vámi prováděné činnosti, která zrovna neodpovídá dobrým mravům. Klasickým příkladem je třebas sražení stařenky, kterou ve víru akce a to i nechtěně, tady také díky ne úplně precizní práci kamery, trefíte. Samozřejmě, že chlupatým se dá pláchnout, nohy na ramena tady budete v určitých fázích nuceni brát až tak často, že to budou ramena hodně otlačená…

Čas, co tu drží věčně stráž
Zprvu bude vaším útočištěm chlapecká kolej v rámci rozsáhlého školního komplexu, kde máte svou ložnici a psací stůl pro volbu uložení hry téměř kdykoliv. Později se ale výrazně rozrostou vaše možnosti, kde že vlastně složit hlavu a uložit aktuální postup. V okamžiku, kdy se probudíte, začne zrychlené odpočítávání hodinových ručiček a na vás čeká školní výuka. Ne, není to povinná záležitost, nicméně výlety za školu vás nutí k mnohem větší opatrnosti, neboť na vás má políčeno nejenom všudypřítomný dozor.

Charakteristický výsek mapy v rohu obrazovky, kterou v menu uvidíte v celé její kráse i s vyznačením všech důležitých bodů (nechybí ani velice vstřícná nápověda v rámci té které mise), nyní nabývá na důležitosti, neboť zde okamžitě vidíte postavení jednotlivých učitelů a úhel jejich pohledu, takže se jim tím snáze lze vyhnout. Některé mise jsou pak vyloženě na téhle stealth aktivitě založené a k tomu účelu jsou všude ve hře velké odpadkové koše, do kterých se dá v případě nouze pohotově schovat a následně bezpečně obhlížet okolí. V interiérech se k nim přidávají ještě šatní skříňky, takže to tady občas může evokovat Metal Gear Solid. A to také z důvodu, že se v daný moment orientujete a pohybujete spíše podle oné mapky v rohu obrazovky :)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Čas vymezený těm několika hodinám ve škole také někdy skončí a pak se už zcela legitimně můžete prohánět po školním areálu, eventuálně zamířit vstříc nástrahám zdejšího "velkoměsta". Bohužel po škole už toho času až zase tak moc nezbývá, pomalu se chýlí noc a strážci zákona (tedy policie) se nedívají na vaši nezletilou působnost v těchto končinách moc vlídně. Po večerce je znovu krajně nedůtklivý i dozor, takže se musíte mít neustále na pozoru, jakkoliv se zpravidla dokážete vyvléci železné ruce spravedlnosti a jakkoliv nemá vaše eventuální dopadení pro vás nějaké fatální následky, čas je mnohem neúprosnější! Ve dvě v noci totiž musíte zalehnout, abyste byli na druhý den fit.

Tohle tvůrci ošetřili velice nesmlouvavě. V momentě, kdy se začíná ručička nemilosrdně blížit kritické hodině, se začne rozmlžovat obraz, a pokud se nestihnete dostat do postele, seknete s sebou prostě na místě, kde se zrovna vynacházíte. A probudíte se až ráno. Což jsem nejednou vyzkoušel, i když tenhle risk má své stinné stránky a tím nemyslím jenom situaci, kdy jsem strávil noc na ulici v bohužel pro mne nepříliš vyhledávané čtvrti, takže jsem se probudil jenom ve spodním prádle.


Návštěva vizážisty
Stejně jako v GTA můžete hlavního hrdinu, tedy sebe, upravit aspoň trochu k obrazu svému. Jeho drzý a vyzývavý obličej tím sice nijak nezměníte, ale můžete jej obléknout na spoustu různých způsobů, změnit účes a vybavit jej elegantními doplňky. Aby tyto byly co nejvíce vidět, chce to sice krátký rukáv, který je v momentě, když napadne ve hře sníh (ano, prostě přijde zima a Vánoce) a začne to i trochu klouzat, asi poněkud výstřední, až provokativní, ale neberme tohle hraní jako pokus o simulaci života.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Rockstar to tak ostatně i prezentuje, v první řadě je zábava a hratelnost, bez nějakých příliš svazujících mantinelů, byť výše naznačené hrátky s časem mohou na některých místech někomu docela pít krev, stejně jako obvyklý to moment, že nesplněním mise si musíte zase zopakovat ono kolečko od místa jejího zadání. Na jednu stranu to není až tak náročné, neboť zdejší univerzum opravdu není nějak extrémně rozlehlé, nic, co byste na kole, hlavním to dopravním prostředku v případě vaší maličkosti, nezvládli během chvíle. Problém tkví v tom, že je to dle mého úplně zbytečné natahování času a jsem-li zase u času, některé mise se objevují jenom v určitou denní či noční dobu, takže si pak navíc i musíte - třeba celý den, počkat.

Držte si klobouky, jedeme do mouky…
V rámci jakéhokoliv plnění, i když to nebudete nutně potřebovat, tu je k dispozici inventář rychle přístupný přes horní shiftová tlačítka PS2 gamepadu. Mezi vlastnostmi jako jsou vejce, kterými můžete počastovat okolí, počítaje v to i domy a tady nejlépe otevřená okna, se nachází především skateboard pro rychlý přesun z místa na místo. A také prak s neomezenou municí, jenž se záhy přetransformuje na užitečnou odstřelovací zbraň s pokrokovým zoomem, která vám mnohdy udělá velikou radost. Třeba jenom při soubojích s bossy, co vydrží tradičně o poznání déle a více, než obyčejní protivníci. Implementace téhle tradiční klukovské zbraně a její využití ve hře je výborný tah, se skatem to však není až zase tak jednoznačné.

Je pravdou, že trvalá přítomnost skateboardu ve vašem držení je fajn, protože takové kolo musíte buď někde ukrást a nebo si jej vyzvednout v některé z vašich garáží, posléze rozesetých po herním světě. Rozhodně vám skate také ušetří spoustu času a potíží, neboť nasednout na něj a ujet nečekané pozornosti kupř. strážců zákona je otázkou okamžiku. Zásadní výtka nespočívá ani tak ve skutečnosti, že se na některých površích zkrátka nedá moc jezdit, jako spíše v tom, že je ovládání příliš citlivé. Analogová páčka pro korigování směru jízdy ve vysoké rychlosti vyúsťuje v příliš ostré sekání zatáček, čemuž se ani náhodou nedokáže dostatečně rychle přizpůsobit kamera a přes její vycentrování či manuální pootočení se zkrátka nevyhnete zbytečným srážkám a následným těžkostem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

To samé, jenom v bleděmodrém, se dá vztáhnout na jízdu na bicyklu. Koneckonců nejinak tomu bylo v GTA sérii, jízdní model aut byl parádní, u motorek a kol už spíše trpěný. Tedy ne, že by se na tohle přecitlivělé ovládání nedalo nakonec zvyknout, ostatně budete muset, jestli chcete uspět ve zdejších stále obtížnějších závodech na kolech na trasách jasně vymezených checkpointy, kde hraje svou roli také typ vámi sedlaného BMX. Toto si opět můžete buď zakoupit, ukrást a nebo získat, k čemuž ještě výhledově dojedu.

Kamerové kejkle mají svá hluchá místa i při náhledu na dobrodružství, které se odehrává striktně na vašich vlastních nohou, tady zejména v nějakých uzavřenějších a stísněnějších prostorách. Tvůrci však nabízejí něco iniciativ, jak vám to ulehčit. O manuální korekci kamery už šla řeč, v third-person perspektivě nechybí ještě alternativní pohled, kdy se kamera hodně přiblíží k vaší postavě, která pro lepší povědomí může dokonce zprůsvitnět. A pak je tu samozřejmě first-person perspektiva, buď skrze fotoaparát ve vašem držení, nebo prak, přičemž v tento moment nejste nijak pasivní, neboli můžete se hýbat. Mám-li to shrnout, kameraman se opravdu snaží, ale zejména při ovládání shora anoncovaných dopravních prostředků si na zbytečně zbrklý jízdní projev a kamerovou indispozici budete muset delší dobu zvykat a rozhodně se tak jedná o nejvážnější pochybení v rámci téhle jinak výtečné herní partie.

Přitom je dosti zvláštní, jak jsou zdejší faux-pas identické s těmi, jaké byly k vidění už v GTA. Jeden by řekl, že tři roky vývoje a povědomí o chybách zmíněné GTA série dovede tvůrce k nějakým zásadním opravám, leč není tomu tak. Navíc i v Canis Canem Edit střetnete fůru zajímavých bugů, za sebe mohu zmínit ty nejzásadnější. Ponejprv mi mé kolo zůstalo trčet ve dveřích a ani z jedné strany jsem na něj nemohl nasednout. Pak se mi zase to proklaté kolo zaseklo v jednom rohu takovým způsobem, že jsem to byl nucen vzdát. A v neposlední řadě nastala komická situace, kdy mne učitel vyhmátnul z odpadkového koše, v němž jsem byl schovaný, a následnou minihru, kdy jsem se mu snažil mačkáním k tomu určeného buttonu vytrhnout, jsem absolvoval v legračně levitující pozici.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Svět nových možností
Nicméně hlavní a bezesporu největší deviza hry spočívá v otevřeném a vcelku uvěřitelném světě, naplněném velkou spoustu rozličných úkolů a to jak v rámci příběhové kampaně rozdělené na mise, tak vedlejších a nepovinných questů. Výsledkem vašeho snažení je vyšší reputace a také zisk finančního kapitálu - odměnu za své skutky tady však počítáte pouze v desítkách dolarů. Utrácet je můžete nejenom za různé zboží v obchodech, ale také skrze hraní jednoduchých, i když dost možná i chytlavých videoher, či skrze svou účast na zdejší pouti, kde je k vidění něco zajímavých atrakcí. Vedle střelnice také závody motokár se širší působností, než by se mohlo zprvu jevit.

Třebaže řada úkolů je v podstatě identická, udrží jejich celkový výčet a rozmanitost vaši pozornost. Jakkoliv u některých narůstají obtíže třebas díky časovému limitu pro jejich splnění, kam může patřit výjezd do města, kde musíte promptně sehnat potřebné propriety pro večerní rande sličné paní učitelky. Pak tu máte misi, kde cíleně ničíte vybavení zahrady nenáviděného profesora a přitom je třeba mít se na pozoru před na místo přivolanými strážníky. Misi, kdy pomocí praku odháníte dotěrné studenty od schůzky ve dvou. Misi, v níž si s foťákem v ruce zahrajete na paparaziiho. Misi, kdy si po vzoru Sama Fishera zkoušíte poradit se zámky u šatních skříněk.

Tohle všechno tady v různých obměnách absolvujete několikrát. Stejně tak to platí pro misi, kdy budete ze školní knihovny vyhánět krysy. Opět s prakem v ruce, což je asi jediný moment, kdy lze mluvit o nějaké vážné úhoně ve hře, ale ochránci zvířat se ještě neozvali. Nechybí také doprovodné akce, ve kterých musíte někoho odněkud někam odvést, resp. doprovodit a ochránit, či brigáda na postu paperboye, kde roznášíte poštu, samolitr na kole a v pěkně svižném tempu, abyste si svou mzdu zasloužili.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

K tomu si ještě připočtěte anoncovanou školní výuku, jež nabízí něco různých hodin a pokud splníte tvůrci nabídnuté testy, nadějete se dílčího vylepšení vašich dovedností či majetku. Na hodinách chemie přitom jde jenom o načasování stisku adekvátních tlačítek - ve shodě s jejich stále se rychleji pohybujícími vzory na obrazovce. Naproti tomu angličtina jde na věc poněkud rafinovaněji, dočkáte se totiž klasického scrabble, tzn. že dostanete pár písmenek a z těch musíte v časovém limitu (hru však v tento moment lze zapauzovat a popřemýšlet) složit co nejvíce anglických výrazů. Pokud projdete, budete se moci snáze vyvléknout z případných trablů při konfrontaci s učitelským dozorem či samotnou policií.

Dílenská cvičení, opět ve stylu tlačítkových nuancí, mohou přijít s odměnou ve formě kvalitního bicyklu, tělocvik zlepšuje vaše útočné dispozice a hodina umění zase vztahy s hezčí polovinou lidstva, kdy se pro žádaný polibek ve finále nemusíte snižovat k uplácení nějakým dárkem, jímž může být kupř. v obchodě zakoupená kytice. Ohledně líbání už šla řeč, o jeho pozitivním vlivu na váš parametr životní energie. Tento však lze doplňovat jednak nákupem energetických drinků u automatů, někdy však tyto vypadnou i z vámi poraženého oponenta.

Bojování je asi nejpropracovanější fází téhle hry, i když to zase neberte tak, jako že tady půjde o nějakou hardcore bojovku. Máte tu šikovné a veskrze čitelné locknutí nejbližšího soka, u nějž je poté zřejmé, kolik mu ještě zbývá výdrže. Máte tu krytí. A pak něco stále se zlepšujících úderů, povětšinou pěstí, díky čemuž se z vás stává skutečná legenda, která svůj nesporný talent může prodat i v boxerském ringu mezi juniory. Tahle sportovní vložka je sice stejně jako ty ostatní možná zbytečně zjednodušená, na druhou stranu je tak snadno přístupná.

 Nalaďte si obraz a jaký že je zvuk?
Prezentace hry je výborná, byť má díky snaze o pokud možno co nejvíce komplexní svět své tradiční chyby. Předně však musím pochválit stylovou hudební kompozici na pozadí vašeho počínání, která příjemně spoludotváří atmosféru, ať již samotné akce, či herního prostředí, v němž se zrovna nacházíte. Slušné jsou i zvukové efekty, ovšem největší pozornost zaslouží vynikající dabing, který má říz a šmrnc, neřkuli, že se pravidelně dočkáte zlehčujících vtípků, oživujících nejenom hlavní příběhovou kampaň. V té vás sice nečeká nic tak enormně rozlehlého jako je mapa San Andreas, nicméně i tady po ulicích špacírují chodci (jste-li v komplexu školy, tak samozřejmě studenti a učitelé :) a jezdí auta, zkrátka vše si žije svým vlastním životem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry si můžete prohlédnout v galerii

Životem, co má však podobně jako v sérii GTA své technické nedostatky v podobě doskakování a dokreslování objektů a také osob, takže se dosti často nadějete situací, kdy se za vašimi zády do zdejšího světa takříkajíc odnikud vygeneruje několik NPC. Rozporuplná je též častá přítomnost loadingových prodlev při přechodu z interiérů do exteriérů, resp. naopak, či mezi misemi.

Grafická stránka Canis Canem Edit je ale hodně kvalitní (s podporou widescreenu), byť si vypomáhá známým blur efektem. Rozpohybování všech zúčastněných je veskrze solidní (i když pár strašlivých výjimek se vždycky najde), přičemž ve vínku pohybových dovedností ústředního protagonisty je vyjma běhu a obezřetné, hodně kradmé chůze, hlavně možnost skákání, resp. šikovného přelézání nevysokých objektů a překážek, šplhání (např. po žebřících) a v neposledku také plavání. Žádná z těchto činností nemá své omezení, tedy nejste limitováni nějakou výdrží. Jediné, čeho se zde musíte obávat, je čas, jehož běh vám neúprosně ukazují ručičky v rohu obrazovky, čas, který je zcela klíčovým faktorem pro veškeré vaše aktivity!

 Slovo závěrem
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Hraní Canis Canem Edit je ve všech směrech snadno přístupné, obtížnost pak pozvolna narůstající a možností, co zde podniknout, fůra. Přičemž co nestihnete dříve, budete si moci vyzkoušet na úplném konci hry, kde se vám zpřístupní všechny resty. Během svých toulek zdejším světem můžete zkusit vysbírat porůznu poházené specifické ikony, jako jsou speciální karty, po jejichž kompletaci tvůrci slibují nějaký bonus. Uvedený rys tak dobře známý z umírajícího žánru klasických plošinovek přitom není zdaleka jediným ohlédnutím za tímhle typem her a můžeme jej tak ve finále směle zařadit mezi další ozvláštňující aspekty zdejšího představení od Rockstarů! Představení, ve kterém se málokdy budete nudit a které vám vydrží mnoho desítek hodin.

Stáhněte si: Trailery...

Související články: Novinky...

Mart
editor: jd






 
 

Verdikt:

Sice okopčené GTA, ale díky zasazení do školních lavic se na tuto hru dá stále dívat jako na dobrodružství s originálním námětem. Navíc oceníte i pěkný, i když lehce naivní příběh s hrdinou, kterého si postupem času skutečně oblíbíte, a to ve světě, nabízejícím velkou spoustu možností, co podniknout. Pravda, jsou tu i nějaké ty chyby, ale dá se na ně zvyknout, takže máte-li aspoň trochu rádi GTA styl, není proč váhat.

Nejnovější články