Cat Quest – recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Cat Quest – recenze

8. 2. 2018 18:30 | Recenze | autor: Patrik Hajda |

názvu této roztomilé hry si snadno odvodíte její dvě hlavní vlastnosti, lépe řečeno přednosti. Slůvko „Quest“ napovídá, že vás čeká nějaké dobrodružství plné úkolů, zatímco slůvko „Cat“ poukazuje na kočky. Tedy na jednu chrabrou, žlutou kočičku, která se ujala nelehkého úkolu zachránit zemi Felingard (plnou hnědých kočiček) před vracející se dávnou hrozbou. Pokud jste tedy alergičtí na kočky či roztomilost, držte si odstup. V opačném případě čtěte dál. A pusťte si k tomu třeba kočičí předení.

Kočičí věrnost

Každé správné dobrodružství musí mít nějaký příběh. Ten v Cat Quest začíná momentem, kdy je vaše sestra kotěnesena zlotřilým lordem Drakothem, jedinou bílou kočkou široko daleko. Ne, to není překlep, nechtěl jsem napsat "unesena". To je ten zdejší slang. V kočičím světě je tak nějak všechno spojené s kočkami. Každá věc je naprosto purrfektní, hlavní město se jmenuje Catpital, zvířátka jsou prostě pawsome, některá zákoutí jsou furbidden atd. Nesnažte se to přeložit do češtiny, nejde to tak elegantně.

Každopádně se vydáváte na catventure, tedy dobrodružství, na jehož konci je snad nalezení vašeho ztraceného sourozence, zatímco jeho průběh je jedna velká překážka. Z nějakého pro místní nepochopitelného důvodu se po mnoha letech vrací dávný nepřítel. Jeden by tipoval psy, ale jsou to ve skutečnosti draci. Jo, se psy by to bylo jednodušší, ale jak mi řekla jedna moudrá kočička, tihle burani ze sousedního státu, se kterými se právě udržuje křehké příměří, se do hry podívají pouze v případě, že se Cat Quest bude prodávat… A to není jediné prolomení čtvrté stěny, ale na další si už musíte přijít sami.

zdroj: Vlastní

Fus-Ro-Dah!

Takže tu máme draky, a jak praví legenda, porazit je dokáží jen ty nejmocnější z nejmocnějších koček, takzvaní Dragonblood. A čirou náhodou jste vy jedním z nich, tedy vlastně posledním z nich. Nepřipomíná vám to něco? Návrat draků, dobrodružství v otevřeném světě, drakorození… tedy děti dračí krve. Přesně tak. Humor je v Cat Quest naprosto všudypřítomný. Od vtipných zkočkovaných názvů, přes pomrkávání směrem k hráči, utahování si ze stereotypů RPG žánru, utahování si ze sebe sama, až po parodování Skyrimu, Zeldy a dalších.

A jak už jste si mohli všimnout, Cat Quest je ještě ke všemu pastva pro oči. 2D mapa dostatečné velikosti hraje příjemnými barvami, budovy i všelijaká smrtící havěť přirozeně zapadají do celku, vše je tak nějak uhlazené a hlavně roztomilé. Do toho hraje uklidňující, ale i epická hudba. Slunce nikdy nezapadá, nikdy ho ani nepřekryjí mračna. Zkrátka každý den ve Felingardu je překrásný.

Cat Quest zdroj: tisková zpráva

Šuh, vžum, bzí, mňaaauuu

Až se přestanete kochat vtipy a krásou, je načase pustit se do práce. Ta je v Cat Questu poměrně neměnná: zabij! Hlavní i vedlejší úkoly mají většinou jiné zadání, ale téměř pokaždé podobný průběh. Někdy běžíte za pachem, abyste vymlátili ježky na palouku, jindy vás stopy čehosi zavedou do jedné z mnoha jeskyní, které musíte vyčistit, a příště zase pomáháte kočičím kouzelníkům s rituálem, ze kterého nevzejde nic dobrého, i když vám slibují opak.

Bojovat tak budete naprostou většinu hry, a jak je soubojový systém jednoduchý, tak je zábavný. Váš vyvolený udrží jen jednu zbraň. Může jít o běžný meč, katanu, sekyrku či kladivo, se zbraněmi na dálku ale nepočítejte. Na dálku máte totiž kouzla. Ta mohou pálit, mrazit, lapit, léčit, elektrizovat, a je jen na vás, na která z tlačítek L, R, ZL, a ZR si je připnete. Jedním tlačítkem tedy mlátíte, čímž si dobíjíte manu, kterou spotřebováváte dalšími tlačítky na kouzla. Vaší poslední možností v boji je kutálení. Zní to možná až moc jednoduše, ale v jednoduchosti je síla.

Útoky soupeřů jsou signalizovány červenými šipkami, blikajícími kruhy či postupně se vyplňujícími oblastmi, takže vždy přesně víte, kam povede jaký druh ataku. Díky tomu si s nepřítelem pěkně hrajete. Rubete do něj, následně uskočíte jeho útoku po ose X, znovu do něj rubete, uskakujete křížovému útoku, rubete, uskakujete plošnému efektu… Ale i když se chování nepřítele naučíte, v kruhu více nepřátel nastává takový chaos, že spíš uskakujete, uskakujete, uskakujete, a sem tam do nich seknete nebo je podpálíte. Někteří soupeři jsou rovněž víc náchylní na magii než na chladnou ocel, takže i s tím můžete pracovat.

Hm, tady už jsem byl

I přes svou zábavnost jak v soubojích, tak dalších aspektech se Cat Quest začne po čase opakovat. Sice neustále levelujete, nacházíte nové kusy brnění, helem a zbraní, případně vylepšujete ty stávající (náhodně tím, že je opět najdete v truhlici) a s každou další úrovní se dostáváte do vyšších a vyšších míst mapy, chodíte do obtížnějších dungeonů atd., takže máte pocit neustálého postupu, ale vesměs celou dobu jen a pouze čistíte podzemí od těch samých potvor, chodíte od kočky ke kočce skrze nepřátele, sledujete stopy k další skupince nepřátel, zabíjíte, zabíjíte, zabíjíte…

Dokáže to omrzet, ale rovněž to dokáže bavit svou okamžitostí. Hra je poměrně krátká. Dokončit příběh a většinu vedlejších úkolů zabere něco málo přes pět hodin. V tu chvíli jsem se nacházel na 60. úrovni, přičemž některé úkoly a dungeony jsou doporučovány až od 70., 80., 90. nebo 99. úrovně. Stále tedy máte co dělat. Tedy, děláte stále to samé, ale hra vám nabízí obsah ještě na pár hodin i po dohrání příběhové linky. Nutno dodat, že s trochou trpělivosti a preciznosti si už na 80. levelu dokážete poradit i s dungeonem pro poslední úroveň.

Cat Quest zdroj: tisková zpráva

Repetitivnosti se tedy nevyhnete, ale můžete si ji zpříjemnit správnou volbou platformy. Asi bych Cat Quest nechtěl hrát na PC či PS4, ale na telefon, tablet či mnou zvolené Nintendo Switch pasuje dokonale. Hru zapnete v MHD, chvilku před spaním, splníte jeden dva úkoly, projdete pár podzemí, přitom získáte klidně i několik úrovní a máte uspokojivý pocit z dobře odvedené práce. V malých dávkách je Cat Quest vážně zábava a nutí vás se ke hře neustále vracet. A pokud máte i po dohrání celé mapy touhu vrátit se, pak můžete. Je zde NewGame+, ale ještě lepší je nově přidaný mód Mew Game, ve kterém si sami nastavíte postihy pro celou hru. Můžete třeba hrát pouze na 1. úrovni, nemoct se vybavit, mít jen 9 životů nebo dát soupeřům víc síly.

A dokola!

Upřímně, je to grind. Je to repetitivní. Ale svým způsobem se od toho nemohu odtrhnout. Mám dohráno, ale hra je tak svižná a tak pěkná, že mám vážně chuť pustit se do NewGame+ a následně si dát i hardcore verzi se všemi zapnutými postihy. Každý večer před spaním tomu dát půl hodinky, sem tam 10 minut o polední pauze, a za týden je zase dohráno. Ano, vážně by neškodila různorodější náplň questů, více druhů nepřátel a možnost vylepšit si vybrané vybavení nebo ho třeba prodat, což teď nejde. Cat Quest rozhodně má prostor pro zlepšení, ale stejně tak má co nabídnout. A jak dopisuji tyto řádky, už dále neodolávám a zapínám novou hru.

 

Verdikt:

Ani krátké, ani dlouhé kočičí dobrodružství, které vás pohltí svou jednoduchostí. Ta je ukryta v zábavném soubojovém systému, malebné grafice a uspokojivém příběhu. Nad rámec herních mechanismů vás Cat Quest pobaví na každém kroku vtipnými slovními hříčkami, odkazy na jiné hry a jejich parodiemi. Jen škoda brzkého opakování toho samého pořád a pořád dokola.

Nejnovější články