Clash Royale - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Clash Royale - recenze

11. 7. 2016 20:30 | Recenze | autor: Jan Hrdlička |

Rodokmen. V herním průmyslu se na něj dá jako v málokterém jiném odvětví. Historie ukázala, že talentovaní tvůrci jsou schopní opakovaně vytvářet hity, které se u hráčů těší velké oblibě. Naopak rozporuplný titul zpravidla vede k zaškatulkování vývojářů jako “těch špatných”. Někdy se nicméně na rodokmeny spoléhat prostě nelze. Studio Supercell možná stojí za Clash of Clans i Hay Day, masivními mobilními stroji na peníze. S Clash Royale je to ale jinak. Propojení pravidel MOBA her se zásadami tower defense žánru je totiž trefa do černého.

Perfektní balanc 

Největší síla Clash Royale spočívá v otřepané, ale pořád pravdivé skutečnosti, že je hra schopná přesně strefit linii mezi hloubkou zážitku a snadnou uchopitelností. Pro mnohé zůstane tou jednoduchou hříčkou, v níž ostatním boří věže, důkladnější hráči se zase mohou ponořit do pokročilejších herních principů a vrtat se v podrobných statistikách.

O co že se tedy jedná? Hráč má na své straně obrazovky trojici věží – jednu hlavní a dvě menší. Na opačném konci stojí on-line protivník se stejnou výchozí pozicí. Vaším úkolem je soupeři opevnění zničit a naopak ubránit svoje. K tomuto účelu má každý hráč připravený soubor jednotek vojáků a dalších postav ve formě karet. Jakmile kartu vyloží, daná jednotka obživne a vydá se na zteč, bránit nebo se mlátit s oponentovou výbavou způsobem, ke kterému je určená. 

Přístupnost především 

Clash Royale lze vnímat v podstatě ve dvou rovinách. V té první potřebujete pochopit pár základních faktů. Zaprvé, každý typ jednotky stojí určité množství elixíru, který funguje jako místní měna, a v průběhu zápasů se postupně automaticky doplňuje. Nemůžete tedy na obrazovku vysázet všechno najednou. A zadruhé, postupným hraním dochází k odemykání nových a vylepšování stávajících hrdinů, takže je dobrý nápad balíček, s nímž chodíte do hry, aktualizovat a nedržet se zuby nehty startovního setu.

Poté už vám nic nebrání posílat rytíře a skřety do útoku, když je potřeba, tak plnit obrannou funkci a bavit se. Hra je pěkně dynamická, vše je intuitivní a přejde do krve během chvilky. Jestli totiž nelze něco tvůrcům upřít, pak to jsou zkušenosti v nasměrování roztěkaných hráčů prostřednictvím jasného uživatelského rozhraní a grafických prvků. V tomhle směru si zkrátka nelze na nic stěžovat.

Mimochodem, po audiovizuální stránce se hra drží kořenů známého Clash univerza. Můžete si o něm myslet, co chcete, nic to ale nezmění na skutečnosti, že to Clash Royale velmi sluší -  dost to přispívá k celkovému pozitivnímu dojmu.

Úplný Hearth… Royale 

Možná vás však nějaké pastelové barvičky neberou a považujete se spíš za hardcore hráče, který by rád věděl, jestli je něco, co stojí za zmínku, i uvnitř hry. Ani v tomto případě byste neměli nad Clash Royale ohrnovat nos. Vedle základní hry na vojáčky tu na vás stále čeká úctyhodné množství pokročilejších prvků, kterými se můžete zabývat. Například zmíněná sbírka karet se brzy rozroste o větší počet jednotek a vy můžete trávit čas veselým porovnáváním jejich jednotlivých atributů nebo přemítáním, jaká by byla v boji nejefektivnější.

Jedním dechem s tím ale musím poznamenat, že v tomto směru zoufale postrádám nějaký do hry zabudovaný nástroj, který by umožnil snadné porovnávání. Neustálé manuální naklikávání a odklikávání kartiček v hlavní nabídce se brzy zají. Obzvláště, když stavba balíčku tvoří nemalou součást hry, a vy s ní tak pár minut vždycky strávíte.

Když přijde na samotné pošoupávání s hrdiny, máte k dispozici celou řadu možností. Postavy se povětšinou rekrutují z řad středověké fantasy. Nechybí tu lučištníci s útokem na dálku, zavalitý obr s velkou vydrží, banda malých kostlivců, kteří samostatně nic nevydrží, ale v hloučku dokáží zatopit těm nejsilnějším. Tím ale míza kreativity vývojářů zdaleka nevysychá, postupně se probojujete i k horníkovi, malému robůtkovi, střele z kánonu nebo věži s bombometčíky, která má spíš obranný charakter.

zdroj: Archiv

Jednotky mají své přednosti i slabiny. Do Clash Royale se tak rázem vkrádá i jistý strategický prvek, kdy si je třeba uvědomit, že drobní kostlivci jsou pro mohutného obra sice pohromou, standardní barbarka se sekyrou si s nimi ale poradí, jako by se nechumelilo. K úplnému ovládnutí hry je třeba si tyhle detaily osvojit. Třebaže v základu to po vás pochopitelně nikdo nepožaduje a hru si užijete i tak, umění vytáhnout správnou kartu ve správné chvíli muže představovat rozdíl mezi triumfálním vítězstvím a ošklivou porážkou.

Místní online bitvy mají stanovenou délku tří minut. Na poměry mobilních her jde o velmi citlivě zvolený čas, kdy jsou tahanice intenzivní, nestačí omrzet a současně nabízejí dostatek prostoru pro svůj taktický potenciál. Clash Royale k tomu v rukávu ukrývá ještě jeden trumf. V posledních šedesáti vteřinách začne plnit vaše zásoby elixíru násobně rychleji, což znamená, že jak vy, tak druhá strana můžete začít chrlit na bitevní pole jednotky téměř bez omezení. Dává to vzniknout hektické, ale zábavné a stále perfektně přehledné přestřelce, která může ještě výrazný způsobem promluvit do konečného vyznění zápasu.

Královská nabídka 

Hru v katalogu najdete olepenou cedulkou free to play a je mou milou povinností oznámit, že autoři si tentokrát vlastní projekt nezruinovali drsným monetizačním modelem. Neomezuje vás žádná ubývající energie; válčit, upravovat strategii a užívat si veškerý obsah můžete dle libosti. Prakticky jediné vymezení pravidel se týká truhel, které slouží jako zdroj odměn. Hráč je dostává po každém vítězném utkání nebo po splnění určitě výzvy.

Problém s tím spojený nespočívá v nedostatku truhlic, nýbrž v čekání na jejich odemčení. I na tu nejzákladnější je nastaven časový limit tří hodin. Volné sloty na truhly přitom existují jen čtyři, přičemž naplnit je nepředstavuje větší potíž. Jakmile se tak stane, uzavře se kohout s přívodem nových věcí a zkušeností a je třeba čekat na uvolnění místa.

Pomoci k lepší výbavě a urychlení procesu odemykání si lze rovnou přes herní obchod s cenami v reálných penězích. Rád bych však zdůraznil, ze mikrotransakce k životu vůbec nepotřebujete. K vylepšení se dostanete tak jako tak, jen o trochu později. Ona nepříjemnost s truhlami tak možná mrzí, s přihlédnutím ke kurzu, nastavenému dřívějšími počiny Supercell, jde však o milý posun. Vlastně jediná reálná překážka má podobu dostupnosti internetu.

Ať znějí fanfáry! 

Hledat nějakou tu Wi-Fi se kvůli Clash Royale určitě vyplatí. Jistě, větší uživatelská přívětivost by sem tam nebyla na škodu. Po desítkách odehraných utkání se také nelze ubránit jistému stereotypu. Přeci jen, dělat jednu a tu samou činnost stále dokola bez možnosti vybočení ze zavedených kolejí, nemůže člověka dlouhodobě saturovat.

Přesto, míra návykovosti Clash Royale zajistí, že hře rádi obětujete hodiny vyplněné vypjatými bitvami i laděním balíčků. Díky dobrému nápadu a poctivě nadesignovanému obsahu se jedná o zážitek, který vás bude minimálně zpočátku držet, a to silně. Především se ale jedná o obrovské překvapení a důkaz toho, že i studio formátu Supercell může hráčům naservírovat férovou a nápaditou hru.

Verdikt:

Už název napovídá, že by mělo jít o další vypočítavý projekt, nemilosrdný k vašim peněženkám. Něco takového ale můžete s klidem hodit za hlavu. Clash Royale je chytré a atraktivní splynutí MOBA her s tower defense zvyklostmi, ve kterém vás prakticky nic neomezuje.

Nejnovější články