Company of Heroes 2: Ardennes Assault - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Company of Heroes 2: Ardennes Assault - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

11. 12. 2014 20:15 | Recenze | autor: Vilém Koubek |

Zatímco rozšíření The Western Front Armies udělalo radost hlavně příznivcům druhoválečného multiplayeru, Ardennes Assault odsouvá online hráče stranou a servíruje hutnou porci příběhové kampaně. Na první pohled opět působí mrazivě a zároveň emocionálně vypjatě. Stačí to, nebo se série pomalu zamotává sama do sebe a dochází jí dech?

Německý problém

Rád bych se předem omluvil všem milovníkům 2. světové, že nezačnu romantickým pojednáním o tom, jak budete čelit poslednímu pokusu nacistů zvrátit průběh války a coby Američani zažijete beznaděj, vyčerpání a zoufalství. Už to přede mnou při různých příležitostech udělalo nesčetně jiných autorů, proto si jen shrneme několik základních bodů:

1. Mrzne, až praští

2. Němci jsou strašlivě zákeřní

3. Koupí tohoto samostatně spustitelného datadisku se z bodů 1 a 2 stává váš problém

Dokážete přežít v Ardenách, kde německé tanky dávají dobrou noc a mráz zabíjí skoro stejně spolehlivě jako olovo? O tom (jak už se stalo v sérii zvykem) rozhodne nejen vaše taktické uvažování přímo v akci, ale nově i strategizování na globální mapě, která je největší novinkou. Pod své velení dostanete tři roty, se kterými táhnete po herní ploše, a řešíte německý problém.

Sem tam se při pohybu dočkáte náhodné situace, která vás přinutí různě reagovat a nést za to následky. Tažení za nepřátelskými liniemi má negativní dopad na vojsko a zásadní roli hraje v datadisku také vyčerpání. Čím víc se svou rotou zažijete, tím více ztrát logicky utrpíte. A zásobování i posily chodí jen velmi sporadicky. Na jedné straně proto opravdu záleží, jak si v jednotlivých misích vedete, protože kolik škod si necháte způsobit, tolik si jich s sebou následně ponesete. Na straně druhé však krapet nelogicky vaše vytrénované jednotky po skončení mise mizí a s dalším rozehraným scénářem začínáte znovu.

Podivnost tohoto rozhodnutí podtrhují dokonce i německá vojska. Když je z oblasti vyženete, tak se stahují nehlídanými regiony ke zbytku armády, takže si zachovávají „nějakou“ hodnotu. Na mapě je to znázorněno pohybem německých křížů, a čím víc se jich u jedné mise sejde, tím větší problémy můžete očekávat s jejím plněním. Křížky totiž odemykají nové vybavení Němců, kteří jsou pak proti vám v ještě větší výhodě než byli předtím.

Variace multiplayeru?

Taktizování na všech frontách je tedy opravdu klíčové a není divu, že je i středobodem zábavy. Mise jsou příjemně variabilní a hlavně dlouhé. Úkoly se vyvíjí, útoky Němců přicházejí z různých stran a bojiště se mění. Samozřejmě opět musíte počítat se sněhem a kompletně zničitelným prostředím. Nejedna mise je navíc postavená na určitých obměnách multiplayerového módu, kdy musíte držet klíčové body.

Kritéria, podle nichž se následně určuje, kolik zkušeností a případných ztrát si rota odnese, jsou nastavená tak, abyste se museli pořádně ohánět - na vyšší obtížnosti se skutečně zapotíte. Dokonce i přesto, že umělá inteligence nepřátel dokáže vyrobit zajímavé boty a hnát jednotky bezhlavě do vaší kulometné palby. Kvalitu často ale dohání kvantitou a nečekanými výpady, takže jí to klidně odpustíte.

zdroj: Archiv

Pokud jste navíc náležitě neschopní (jako já), připravte se na to, že porážky ponesete o to hůře, protože jednotlivé mise nejdou restartovat. Musíte prohrát, utrpět ztráty, a pak se vrátit. Což na jedné straně může fungovat jako solidní adrenalinová injekce pro veterány série. Nováčkům by ale taková nesmlouvavost mohla způsobit docela nepříjemnou frustraci. A klidně také trochu té emoční újmy, neboť velitelé mají relativně zajímavé osobnosti.

O skvělou atmosféru se starají videa před každou misí, která vám s jistou dokumentární kvalitou přibližují konflikt, kterého se zrovna účastníte. A v neposlední řadě je také nutné vyzdvihnout jednotky na herní ploše, které se chovají, jako by byly skutečně samostatné - neposlouchají vás bezhlavě, ale protože chtějí nebo musí.

Vánoce na obzoru

Snad jediný strašák, který se vznáší nad Ardennes Assault, je cena bezmála čtyřicet eur. Přitom pořádným přidaným obsahem je pouze taktická mapa – dokonce i Americké jednotky už do hry přidalo předešlé rozšíření. Pokud tedy chcete dobrou radu, počkejte si na vánoční slevy na Steamu a pak se s chutí pusťte do tohoto zasněženého dobrodružství. Je sice náročné, ale zároveň variabilní a zábavné. Navíc je hra i hezky znovuhratelná, protože rozdílná výbava rot také mění hratelnost - mise můžete zkoušet vyhrát jinak. Na dlouhé zimní večery je to tedy ideální volba.  

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Povedená příběhová kampaň, která se skvěle hraje, a rozšiřuje potřebu taktizovat ještě o globální mapu. Ač toho čistě po obsahové stránce příliš nepřidává, mise jsou variabilní a chytře vymyšlené, aby vás dokázaly potrápit. Škoda několika nedostatků a hlavně přepálené ceny, ale s tím si zcela jistě poradí čas (a různé slevy).

Nejnovější články