Crysis Wars (Crysis Warhead) - recenze
zdroj: tisková zpráva

Crysis Wars (Crysis Warhead) - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

10. 10. 2008 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Nedílnou součástí Warheadu je příbuzná multiplayerová hra Crysis Wars, jejíž kompletní verzi zkusit si tento víkend můžete zkusit zdarma. Má ale kvůli souboji o energii smysl stahovat pětigigového klienta?

Autor: Pavel Oreški
Publikováno: 10.října 2008
První česká recenze MP zdroj: tisková zpráva Verze: prodávaná/česká/PC
Doba recenzování: 2 týdny


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nedílnou součástí Crysis Warhead (viz zářijová recenze singleplayeru) je multiplayerová část nazvaná Crysis Wars, která je v originálním balení dokonce na samostatném DVD. Bitvy s živými protivníky jsem měl možnost zkoušet po dobu přibližně čtrnácti dnů. Jenže ani to nestačilo, abych mohl fundovaně poreferovat o jejich kvalitách. Proč? Ani teď, tři týdny od vydání není lehké najít servery, kde by hrál dostatečný počet lidí. V interním vyhledávači ve hře bylo na začátku října sledováno kolem 470 serverů. Číslo to není nízké, ale těch použitelných, tedy ne prázdných, zaheslovaných nebo s pingem maximálně 75 ms je ukrutně málo. Tento problém se jinak netýká jen dnes recenzované hry, ale hráč se s ním setká u téměř každé průměrně či méně atraktivní multiplayerové akce pro PC (oproti tomu takové Call of Duty 4 na Xbox Live hraje každý den půl milionu unikátních hráčů).

U Crysis Wars jste přes den rádi, že se připojíte na jeden až dva servery, večer je samozřejmě situace lepší, ale ne o moc. A i když už najdete dobře obsazený server, ještě to neznamená, že si dobře zahrajete. Po celou dobu testování jsem se setkával s tím, že servery padaly, i ty oficiální EA, a neustále něco nefungovalo, jak mělo. Například za tajuplných okolností se nešlo znovu objevit na místě k tomu určeném a bylo nutné spáchat sebevraždu. Rovněž jsem nebyl schopen si navolit vlastní jméno, ačkoliv v EA účtu jsem ho měl korektně nastavené a ani nikde jinde v menu ho změnit nejde. Mám takový pocit, že to asi souvisí s lokalizací do češtiny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
obrázky z multiplayeru

 Drsný boj nebo Souboj o energii?
Crysis Wars nabízí dohromady tři módy. V české verzi je to Rychlá hra, Rychlá teamová hra a Drsný boj. První dva odpovídají obligátnímu Deathmatchi a jeho týmové variantě. Až ten třetí mód přináší alespoň něco trochu originálního. Po mapách, které jsou částečně nové, ale některé i převzaté ze základního Crysis (pro všechny mody je to 14 starších a 7 nových levelů), jsou rozesety důležité body.

Ty se dají rozdělit na bunkry, které slouží pouze k znovuzrození po vlastní smrti, a technologické budovy, kde můžete nakupovat vozidla a letadla. No a posledním místem jsou body důležité k vítězství. Tedy energetické stavby nabíjejí nukleární zbraň týmu, který je právě ovládá a samotné odpaliště raket, pomocí nějž protivníky ke konci bitvy úplně vymažete z mapy.

Zamrzí, že ačkoliv krabička s DVD obsahuje i český manuál, nedozvíte se v něm vůbec nic o tom, jak Crysis Wars hrát. Pouze to, jak se ke hře připojit. Pro mě, multiplayerem u původního Crysis naprosto netknutého, byly rozpaky o to větší, že v manuálu se hovoří o módu Souboj o energii (což je mimochodem trefnější název), kdežto v herním prohlížeči je označen jako Drsný souboj. Než jsem přišel na to, co mám ve hře dělat, měl jsem neustálého umírání až po krk. Určitě by neškodila použitelná nápověda.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Ach ten překlad do češtiny
Ve hře sice nějaká výpomoc je, ale na aktuální dění vás upozorňují moc dlouhé věty, které se v českém překladu někdy ani nevejdou na obrazovku, viz. obrázek níže. Jste z toho spíše zmateni, než aby vám to pomohlo. Je sice chvályhodné, že se i česká verze Crysis Warhead dala stáhnout ze Steam, ale očividně byly lokalizace manuálu a samotné hry nezávislé procedury. Navíc lokalizace přímo ve hře je plná chyb, nepřesných překladů a, jak už jsem zmínil, nekompletních vět (testoval vůbec lokalizaci někdo?).

Úplně nejhorší bylo, než jsem zjistil, že se vlastně ve hře dají nakupovat zbraně. V českém překladu menu se položka jmenuje "otevřít/zavřít PDA" a že se přes to budou dát koupit zbraně, to mi prostě nedošlo. V manuálu nic, herní nápověda veškerá žádná. Dlouho jsem si myslel, že lepší vybavení získám třeba tehdy, až postoupím na vyšší úroveň. Ve Crysis Wars se totiž za úspěchy v bitvách, například zabití nepřítele nebo zabrání bodů, povyšuje. Nicméně hodnost má vliv pouze na startovací počet peněz. Onou magickou klávesou pro nákup je P.

 Interakce
Po očistci s pochopením celého systému jsem tedy konečně mohl přejít ke skutečnému boji. Kromě zbraní lze za peníze objednávat i vozidla a letadla. Stačí v zabraných továrnách přijít k počítači a dopravní prostředek si objednat. Za pár sekund bude vyroben a dodán do garáže, případně na heliport poblíž. Samozřejmostí je, že se k vám do tanku nebo vrtulníku může posadit kterýkoliv člen týmu, vzít palubní zbraň a pomoci v boji. Maximální počet hráčů na jedné mapě je dvaatřicet, což věstí velké bitvy se spoustou pěšáků i vojenské techniky na jednom místě.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Idea je to sice pěkná, ale praxe je jiná. Zaprvé jsou podle mého názoru mapy zbytečně velké. Jsou plné prázdných pasáží, jako například dlouhých tunelů, a k přesunům je potřeba dost času. Takže jestli budete hodně umírat, připravte se spíše na dlouhé cesty v džípu než úchvatné bitvy v tancích. A alespoň zpočátku často umírat budete. Většina nováčků se snaží plnit základní úkoly, ty zkušenější na ně v klidu čekají neviditelní, kdesi na útesu v trávě, odkud je nemilosrdně kosí odstřelovačkou. Případně na začátku nahrabou dost peněz, koupí těžký tank nebo vrtulník a masakrují nevybavené protihráče už u jejich základen.

 Chtělo to více promyslet
Svou vinu na tom nese i nepříliš promyšlený systém pravidel. Crysis Wars by určitě prospělo, když by hráči nemohli svévolně obsazovat veškeré body na mapě, ale válka se soustředila do jednoho až dvou míst s tím, že by se oba týmy spíše přetlačovaly. Takhle klade hra obrovský důraz na komunikaci při koordinaci útoků a ta ve veřejně přístupných hrách moc nefunguje. Mikrofon používá mizivé procento lidí a ještě horší je to se zabudovanými rádiovými hláškami. Možná by pomohl i velitel na způsob Battlefield 2, který by do chaotického pobíhání vnesl řád.

Crysis Wars se posouvají od masového hraní spíše k organizovaným profi týmům. Jenže ty bez široké základny hráčů jen těžko vzniknou. Deathmatch a Team DM trpí už od dob Far Cry stejnou nemocí. Pokaždé se najdou dva až tři kempeři, kteří odplavou na co nejvzdálenější ostrůvek, zalehnou do trávy a zabíjí ostatní odstřelovačkou. Zde je to umocněno ještě možností zneviditelnit se, takže v podstatě nemáte šanci je zneškodnit. Když se podobní výrostci hře vyhnou, jedná se o vcelku zábavnou záležitost, ale staré deathmatchové krále z trůnu rozhodně nesesadí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z Crysis Warhead v galerii

 Závěr
Jak jste z vyznění předchozích odstavců asi pochopili, multiplayer mě příliš nepřesvědčil a jestli by měl jakkoliv zamíchat s hodnocením celého balíčku Crysis Warhead, tak se obávám, že by to bylo spíše směrem dolů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ostatně, o kvalitách multiplayeru se můžete přesvědčit sami, protože ode dneška (10. října od 11:00) do nedělní půlnoci 12. října bude hraní plné verze Crysis Wars dostupné zdarma. Váš zážitek by snad mohl být lepší, když hru v těchto dnech bude hrát více lidí a mohlo by i běžet více serverů. Jen si musíte stáhnout 5,5 GB velký klient (např. odsud nebo odsud) a zaregistrovat se na stránce MyCrysis.com.

Stáhněte si: Trailery, Videa...

Související články: Recenze singleplayeru Warhead, Dojmy z GC, Preview, Novinky, Mega-recenze původního Crysis, Video-recenze a Ladíme výkon



Pavel Oreški
autorovi je více než 25 let, hraní her se věnuje téměř patnáct let a nepohrdne jakýmkoli žánrem

 
 
Pavel Oreški
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Nejnovější články