Dead Island: Definitive Collection - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Dead Island: Definitive Collection - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

3. 7. 2016 12:15 | Recenze | autor: Lucie Jiříková |

Pokud stále ještě polykáte hořkou pilulku v podobě problémů okolo vydání Dead Island 2, můžete si v těchto dnech trošku napravit chuť sbírkou remasterovaných her Dead Island: Definitive Collection. Ta obsahuje graficky vylepšenou verzi hry Dead Island, samostatného datadisku Dead Island: Riptide a k tomu bonus v podobě endless-runner běhačky Dead Island Retro Revenge. Remasterování propadáku Escape Dead Island jsme byli ušetřeni, kdyby vás to zajímalo.

Obě původní Dead Island hry byly převedeny do 1080p a na první pohled jim to docela sluší. Prosluněné pláže vypadají, i v porovnání se současnou videoherní produkcí, podmanivě, interiéry věrohodně a zombie děsivě.

Do karantény uvržené město Moresby, které se koupe v záplavě světelných odlesků a stínů, nebo naopak chuchvalců mlhy a provazů deště, vypadá stále neskutečně děsivě. Právě toto místo člověk i po letech prochází se zvýšenou opatrností a s mrazením v zádech. Nejen kvůli tomu, že ve městě je obecně o poznání více zombií a tudíž dochází i ke zvýšení obtížnosti, ale kvůli svíravé atmosféře.

Problém s vizuálním zpracováním nastane až při přechodu do džungle, kde se vrásky spojené s neodvratitelným stárnutím každé 3D hry již nepodařilo vyhladit tak, aby si jich vaše oči nevšimly. Džungle vypadá zastarale, ale je třeba podotknout, že graficky pokulhávala už v době vydání hry v roce 2011. Na druhou stranu, Dead Island: Riptide, která je také situována především do džungle, vypadá lépe - ačkoliv současným AAA hrám se ani náhodou nemůže rovnat.

Výroba zbraní doma na koleni

Dead Island: Definitive Collection, jako každý správný remaster, pochopitelně obsahuje i všechny již uveřejněné patche. I přesto se tu a tam dočkáte komického mrskání právě amputované končetiny nebo neustále se kutálející hlavy dekapitovaných zombií. Pokud ovšem nejste úplní puntičkáři, tento problém je spíše úsměvný, a dá se bez problémů přejít. I s ním je totiž Dead Island a Dead Island: Riptide stále velice děsivá a zábavná hra, která vás bez problémů dostane do maratonu „ještě jeden úkol a jdu spát“.

K prodloužení hratelnosti a zvýšení atraktivnosti z pohledu hráčů, kteří Dead Island již mají projitý, potom přispívají všechna DLC. Z nich je nejpamátnější kampaň Ridera Whitea, hlavního záporáka Dead Island, která původní příběh protahuje o dalších několik hodin. A za zmínku stojí také Arena, v níž můžete otestovat své schopnosti proti nekonečným nájezdům zombíků.

zdroj: Archiv

Když se Dead Island převleče do retra

Dead Island Retro Revenge je arkádovka s nádechem klasických automatových her a s pořádnou dávkou humoru. S nabušeným chlapíkem se v ní vydáváte zachránit ukradenou kočku, přičemž likvidujete zástupy oživlých mrtvol, které na vás nabíhají ze všech myslitelných směrů. V boji používáte základní údery a kopy, a tu a tam využijete speciální zbraně, jako je strunová sekačka na trávu.

Společně s tím, jak postupujete levely, otevíráte si nové zbraně a možnosti. Ty lehce mění svižnou hratelnost a dokážou alespoň na pár minut zabavit. Pro milovníky tohoto specifického žánru se tak může jednat o malý poklad, ale nedovedu si představit, že by Dead Island Retro Revenge dokázala oslovit klasického fanouška Dead Islandu.

Dead Island: Definitive Collection je zcela standardní remaster a nepřináší žádnou výraznější změnu. I přesto se jedná o velmi zdařilou kolekci dvou dílů povedené zombie rubačky z pohledu první osoby, která dokáže zabavit na dlouhé hodiny. Pokud vás bavila dvojice Dying Light a Dying Light: Following, za níž stojí stejné studio, jako za dvojicí Dead Island her, a ještě jste s jejich zombie prvotinou neměli tu čest, určitě si kolekci pořiďte.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Docela obyčejný grafický remaster vcelku neobyčejné zombie rubačky z pohledu první osoby, který obsahuje všechny patche, DLC a přídavky včetně Dead Island: Riptide. Malým bonusem je arkádová rubačka klasického stylu, ta ovšem běžné fanoušky 3D akčních her zrovna moc nenadchne.

Nejnovější články