Disney Infinity - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Disney Infinity - recenze

24. 9. 2013 20:30 | Recenze | autor: Lucie Jiříková |

V každém člověku dříme malé dítě. Pokud tomu nevěříte, zkuste si koupit startovní balíček Disney Infinity. Při jeho rozbalování se budete cítit jako o Vánocích. Ne o loňských Vánocích, ale o bezstarostných Vánocích, které jste prožívali v dětství.

Vedle klasické placky s hrou obsahuje startovní balíček Disney Infinity tři figurky: Jacka Sparrowa (Piráti z Karibiku), Boba Parra (Úžasňákovi) a Jamese P. Sullivana (Příšerky s.r.o.). A k tomu podstavec, jehož prostřednictvím postavičky do hry transformujete. Je na tom něco neodolatelně krásného a kouzelného. Něco, co vám klasická hra prostě nemůže nahradit.

Každá postavička představuje bránu do vlastního světa. Úžasňákovi se pouští do boje s hlavním záporákem Buddy Pinem, který se snaží zničit svět prostřednictvím chemických zbraní a robotů. James P. Sullivan organizuje odboj proti znepřátelené koleji místního kampusu. Jack Sparrow vede tažení proti obávanému temnému pirátovi Černovousovi.

Opakování je zabiják originality

Část každého světa je přístupná hned od začátku a další dvě si hráč otevírá postupně, jak plní úkoly hlavní dějové linky. S každým dobrodružstvím se samozřejmě kloubí i rozdílná náplň úkolů, která vychází z rozdílného příběhu a s tím spojeného vybavení. Zatímco Úžasňákovi po většinu času bojují pěstmi a v jejich arzenálu nalezneme vrtulník, auto nebo pistoli, kterou můžete své protivníky zvedat a vrhat na ostatní, takový Blesk McQueen z filmu Auta především závodí nebo skáče přes rampy.

V globálním meřítku se zde nachází nepřeberné množství činností, ze kterého by mohly oči přecházet. Pokud se však zaměříme na jednotlivé světy, už to není taková sláva. Ke spočítání zajímavých úkolů vám postačí jedna zdravá ruka. Poté se začne všechno opakovat.

Kdyby tvůrci nějakým způsobem zajistili, že stejná zadání na sebe nebudou navazovat, nebyl by s tím až takový problém. Moc se jim to však nepovedlo a na vině není pouze otevřený svět. Jako důkaz může posloužit přilehlá vesnička ve světě Příšerek s.r.o., kde na jednom místě dostanete od tří různých postav úkol rozbít krabice, rozeseté po okolí.

...

Disney Infinity není pro malé děti

Kdyby byla Disney Infinity zacílená na menší děti jako Skylanders od Activision, asi by tento nedostatek tolik nebolel. Pokud však vezmeme v potaz, že tvůrci sami se netají tím, že hru cílili na starší hráče a herní principy nejsou pro hru malých dětí uzpůsobené, je to na pováženou.

Děti budou hrát Disney Infinity jen s velkými obtížemi. Pro malého caparta je hodně těžké odhalit, kam má jít a co dělat, když mu hra říká, že musí zničit hlavního záporáka (navíc v anglickém jazyce). V otevřeném světě bez výrazné navigace se jednoduše ztratí, nehledě na zmatečné ovládání, za jehož řešení by se autoři neměli plácat po zádech, ale vzájemně si fackovat. Klidně třikrát denně.

Raději ani nechci vědět, jak bujarý musel být večírek před zasedáním, na kterém se tvůrci radili ohledně rozvržení tlačítek pro používání speciálních předmětů (např. pistole, padáku atd.). I když se ke správnému výsledku vždycky nějak promačkám, princip ani teď pořádně nechápu. A přitom se zde přímo vybízela jednoduchá a praktická možnost přepínání udělátek prostřednictvím tlačítek RB a LB tak, jak se přepínají zbraně ve většině akčních her.

Maximálně neohrabané je také přepínání mezi jednotlivými světy a vaší základnou, v níž si můžete stavět svůj vlastní herní svět z věcí, které se vám podařilo odemknout v příběhové části. Herní menu je nepřehledné a neintuitivní, hra navíc vyžaduje soustavné potvrzování voleb. Hráč se tak v jejích útrobách cítí jako na jehlách.

Jedna + jedna = nekonečno

Navzdory počátečnímu nadšení často nastanou situace, kdy si pomyslíte, že tahle hra mohla být ještě o dva řády lepší. Když už konečně překousnete problémové ovládání i nepřístupnost menu a začnete si užívat, srazí vás k zemi třeba nemožnost restartovat misi a skutečnost. Navíc vás hra po neúspěšném absolvování mise nutit přejíždět celé město, abyste si ji nabrali znova. Dokonce i v situaci, kdy daný úkol nemá s místem zadání vůbec nic společného.

Infinity znamená nekonečno. V brzké době bude k dispozici 28 herních figurek a Disney počítá, že jejich základna neustále poroste. Jedno dobrodružství vás přijde cca na 300 Kč (cca 5 hodin herního času). Pokud budete chtít procházet příběhem ve dvou, musíte mít k dispozici dvě figurky ze stejného filmu. Jestliže budete chtít v jednom tematickém světě vyzobat všechny úkoly, samozřejmě k tomu budete potřebovat všechny dostupné postavičky.

Když si to spočítáte, asi je vám jasné, že náklady na hru se nakonec mohou vyšplhat do nebeských výšin. Z toho vyplývá, že Disney Infinity je více než hra nebo zábava, kterou bychom si mohli užívat společně s dětmi, předmětem pro fanatické sběratele. Na tom by ale nebylo nic špatného nebo zvláštního, kdyby alespoň v tomto ohledu tvůrci odvedli dobrou práci. V porovnání se Skylanders nepříliš kvalitní figurky však atraktivitě Disney Infinity nepřidávají. Spoustu dobrých nápadů, o velkém potenciálu plynoucího ze známých značek ani nemluvě, zvládli tvůrci až na malý plamínek zábavy spolehlivě udusit nedůsledným zpracováním.

Verdikt:

Disney Infinity je zajímavým spojením světa hraček a her. Digitální část však kvůli nepříliš intuitivnímu ovládání a několik dalším chybkám pokulhává za tou reálnou. Více než malým dětem se hodí do rukou dospělejším hráčům a vášnivým sběratelům.

Nejnovější články