Dr Kawashima's Devilish Brain Training: Can You Stay Focused? - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Dr Kawashima's Devilish Brain Training: Can You Stay Focused? - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

2. 9. 2017 16:15 | Recenze | autor: Miloš Bohoněk |

Pracujete na počítači, když v tom vám pípne SMSka. Neodoláte. Přečtete si ji. Odepíšete. A když už máte v ruce ten telefon, rovnou se mrknete na novinky na Facebooku. Jéje, to je ale roztomilé album koťátek! To si přeci musíte prohlédnout celé. No a tu kompilaci failů hned pod tím si přeci taky nemůžete nepustit. Čtvrt hodiny uteče jak nic, vy si v duchu dáte facku, upřete svou pozornost zpět k počítači, když v tom vám dojde, že už jste dlouho neomrkli zprávy. Jistě se událo něco strašně důležitého. Ale počkat, neměli byste si k tomu nejdřív uvařit kafe? Dnes teprve třetí… Jestliže se ve výše řečeném aspoň trochu poznáváte a pozorujete na sobě roztěkanou pozornost, nová výuková hra s doktorem Kawašimou je přímo pro vás. Nebo se tak aspoň tváří.

Já si nehraju, já se učím! 

Dr Kawashima's Devilish Brain Training: Can You Stay Focused?, jak se nejnovější díl v sérii “mozkových stimulátorů” jmenuje celým názvem, jsem testoval déle než týden v kuse. Pravidelné hraní, pardon, trénování, je totiž dle vývojářů klíčem k úspěchu. Stal se ze mě během toho týdne lepší člověk? Vylepšil jsem svou krátkodobou pracovní paměť? Zvýšil jsem svou schopnost koncentrace? Pochybuji. Na to je týden moc krátká doba, nemluvě o tom, že takové věci se špatně měří. Rozhodně jsem však šimral svůj mozek jiným, snad i prospěšnějším způsobem než u běžných her. A co je nakonec beztak nejdůležitější, slušně jsem se bavil. Doma i na cestách.

Jak je u série zvykem (jde o čtvrtý díl), Devilish Brain Training vychází na přenosnou platformu Nintendo 3DS, která je pro podobný typ her jako dělaná. Můžete si s ní pohodlně sednout ke stolu, do křesla nebo zaujmout polohu ležícího střelce. Hra notně využívá virtuálního pera (stylus), občas dojde i na zabudovaný mikrofon.

Pozoruhodné každopádně je, že Devilish Brain Training vlastně vůbec není nová hra. V Japonsku původně vyšla již před pěti (!) lety, v Severní Americe se objevila o rok později pod poněkud lidštějším názvem Brain Age: Concentration Training. Akorát v Evropě (a Austrálii) vyšla až nyní. To však říkám jen pro pořádek, v praxi vůbec nevadí, že se jedná o několik let starou hru. Tituly na 3DS nikdy neoplývaly moderní grafikou a zastarale vypadaly odjakživa.

Konkrétně Devilish Brain Training má do pohledné hry vskutku daleko, jenže zrovna tady je to vážně fuk. Strohá grafika je přehledná, účelná a funkční, zbytečná cingrlátka kolem by akorát rušila. Jen ta postava doktora Rjúty Kawašimy je vysloveně nevzhledná. Jeho zrudlá vznášející se hlava s čertovskými růžky a rukama volně poletujícíma kolem není sympatická, třebaže spíše než vzhledem za to mohou jeho úmorně dlouhé proslovy. Člověk si chce trénovat mozek, jenže doktor každé cvičení zdlouhavě komentuje, triviální věci vysvětluje ve třech větách, dělá z vás pitomce a jeho řeči nejdou přeskočit, pouze zrychlit. Můžete mít sebelepšího mentora, ale pokud vám není sympatický, veškeré jeho objektivní schopnosti tím dost trpí. Kéž by šel úplně vypnout! 

zdroj: Vlastní

Hrajte a trénujte 

Podobně jako v předchozích dílech, i Devilish Brain Training je kompilací zhruba třiceti roztodivných miniher. Vývojářům se povedlo školní výuku slušně “gamifikovat”, takže ze začátku máte přístup jen k několika málo minihrám, ale s přibývajícími úspěchy a pečlivostí se vám odemykají další. Slovo “pečlivost” přitom zasluhuje extra důraz, protože pro trénink paměti a koncentrace je dle doktora Kawašimy nejdůležitější pravidelnost a systematičnost, nikoli dosažení co nejvyššího skóre (honba za lepšími body slouží pouze coby motivace k opakovanému hraní).

Ne nadarmo vám pan doktor vede třídnici, kde si každý den orazítkujete svou přítomnost, a s každým takovým dnem se vám odemykají nové úlohy. V praxi tak trvá několik týdnů pravidelného hraní (pardon, trénování), než se vám zpřístupní všechen obsah. Opět je třeba zdůraznit, že nejde o klasickou hru, u které byste se zavřeli na celý večer. Koncipována je tak, abyste u ní strávili vždy tak půl hodiny až hodinu denně. Zvlášť ze začátku to ani nijak nejde, protože za hoďku prosvištíte všemi minihrami a další progres můžete učinit až následujícího dne. Ledaže byste se chtěli věnovat zdejší obdobě Tetrisu coby tzv. odpočinkové minihře. Tu můžete mastit do aleluja. Je docela zábavná. 

Když se mozek začne vařit 

První půlhodinka s Devilish Brain Training je ještě brnkačka, ale záhy začne dost přituhovat. Hned úvodní minihra, tzv. Devilish Calcualtions, mi zároveň přišla nejobtížnější. Zvlášť ze začátku. Vyskakují na vás jednoduché matematické úlohy, ale vy neodpovídáte na tu, kterou vidíte, nýbrž na tu předchozí. Což je zprvu sranda, ale jakmile poskočíte o pár levelů výš a začnete odpovídat tři úlohy nazpět, je velmi těžké udržet pozornost. Zvlášť když každý příklad vidíte jen asi dvě tři vteřiny, on pak zmizí, a než jej budete moci zodpovědět, budete muset v hlavě udržet řešení dalších dvou. Takhle vás čeká asi 25 příkladů po sobě. Guláš!

Podobně funguje i minihra s identifikováním obrázků, kdy si musíte namísto číslic zapamatovat různé patvary. Tím to však celé teprve začíná, máte tu i pexeso, variaci na dámu, několik druhů skořápek, trošku piana... Jednotlivé minihry nejsou dlouhé, vždy trvají jen pět minut (plus několik pauz na snížení/zvýšení obtížnosti), ale zato jsou intenzivní. Udržet zvýšenou koncentraci po dobu pěti minut není vždy jednoduché, zvlášť když vám před očima v rychlém sledu vyskakují všemožná číslice a symboly, a vy si je všechny snažíte zapamatovat a pak zase zapomínat, abyste v krátkodobé paměti uvolnili místo pro další. Tempo je někdy až zběsilé, což je dobře. Akorát se v tom stresu občas stane, že hra špatně rozezná vámi napsané číslovky. Zvlášť ty dvojmístné. V lepším případě jen ztratíte čas jejich přepisováním, v horším případě vám program vyhodnotí chybu.

zdroj: Vlastní

Vedle hlavních miniher titul nabízí i několik vedlejších aktivit, kde si procvičíte malou násobilku pod časovým tlakem nebo hláskování čím dál tím komplexnějších slov. Čímž se dostáváme k jednomu specifickému problému – jak je u 3DS zvykem, Devilish Brain Training neobsahuje českou lokalizaci. Vše je v angličtině, což může pro našince některé slovní úlohy činit o stupeň složitější (uměli byste vyhláskovat “courageousness”?). Naštěstí jich je minimum, většinou se minihry točí kolem univerzálně srozumitelné matematiky a symbolů.

Celkově nabízí Devilish Brain Training kolem tří desítek miniher. To je velmi poctivá porce, i s přihlédnutím k tomu, že některé můžete znát už z minulých dílů. Zásadní každopádně je, že jsou variabilní, že je můžete řešit v libovolném pořadí, a že některé vám nevyhnutelně půjdou lépe než jiné. Kupříkladu do Devilish Calculations jsem se musel vždy trochu nutit, ale právě o tom to je – řešit úlohy, které vám nejdou, a zlepšovat se. Navíc je milé, že program dynamicky mění obtížnost na základě vašich (ne)úspěchů, takže vždy řešíte úlohy na hranici vašich možností. Své výsledky pak můžete srovnávat nejen s lidmi přes StreetPass, ale i s ostatními uživateli konzole. Není problém ve hře vytvořit několik profilů a následně je porovnávat v intuitivním žebříčku. Zdravá konkurence je dobrá konkurence.

Správná prokrastinace

Celkově tedy spokojenost. Dr Kawashima's Devilish Brain Training: Can You Stay Focused? není jen poctivým pokračováním zajeté série, ale především zábavnou hrou, u které se navíc můžete chlácholit, že nehrajete, nýbrž cvičíte (mozek). Otázkou akorát zůstává, zda v dnešní době smartphonů a propracovaných mozek cvičících aplikací typu Elevate či Lumosity má význam investovat 800 Kč do obdobné “aplikace” na 3DS? Já osobně bych to předem nevylučoval. Už jen proto, že na 3DS nemáte tendenci neustále sledovat sociální sítě a můžete se místo toho soustředit. Vidíte? V něčem má ten zdánlivě zastaralý hardware výhody. Každopádně zkuste aspoň demoverzi na Nintendo eShop. A pokud si ani poté nevybavíte celý název hry, možná byste tu svou šedou kůru mozkovou opravdu měli trochu potrénovat.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Zábavná, bohatá a snad i zdraví prospěšná kompilace rozličných miniher, které příjemně potrápí váš mozek.

Nejnovější články