Epistory: Typing Chronicles – recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Epistory: Typing Chronicles – recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

7. 1. 2017 16:00 | Recenze | autor: Honza Konfršt |

Ani ve snu by mě nenapadlo, že bych mohl propadnout výukovému programu psaní na stroji. Ale stalo se, protože pohádkový příběh Epistory - Typing Chronicles zpracovává výuku psaní na stroji kouzelným a netradičním způsobem.

Ve hře ovládáte dívenku, která jezdí na lišce se třemi ocasy. Pohybujete se ve světě, který s každým dalším krokem roste, a do kterého co chvíli nepřítomná vypravěčka pronese několik příběh dokreslujících vět. Zanedlouho tedy zjistíte, že jste pouhou múzou a pomáháte nemohoucímu autorovi dotvářet knihu a její příběh. Ten však nehraje hlavní roli – mnohem důležitější je na hře atmosféra a její náplň, vyžadující skutečné liščí reflexy.

Pohyb po mapě a veškeré ovládání obstará klávesnice – netradičně vybranými klávesami se pohybujete ve světě v osmi různých směrech (hra ale naštěstí podporuje i tradiční WSAD) a narážíte na překážky i spisovatelské bloky, ze kterých je zapotřebí se vypsat. Stiskem mezerníku otevřete režim psaní a celý svět se náhle vyplní slovy – napsáním každého z nich se posouváte, bortíte překážky, drtíte jimi své nepřátele a posouváte se dále. Otevíráte truhly, sbíráte fragmenty příběh dokreslujících maleb a objevujete temná i malebná zákoutí rozsáhlé krajiny.

Náplni hře vévodí RPG prvky, které působí jako něco, co má skutečně smysl sledovat, a za čím má cenu se hnát. Epistory totiž v základním nastavení není jednoduchá hra a její náročnost se dokonce odvíjí od toho, jak vám jde psaní od ruky. Odemknutí zpomalovacích komb, účinnějších útoků či možnost rychlejšího zisku zkušeností zde dává smysl o to větší, že hlavní hrdinka nemá žádnou obranu – pokud rychle nenapíšete slova, která se vznáší nad nepřítelem, tak se přiblíží až k vám a okamžitě umíráte.

Epistory ale není jen o soubojích. Je také o průzkum světa a pohybu v něm. Vyšší úroveň postavy odemyká další a další lokace, a spolu s nimi se zpřístupňují i nové schopnosti. Krajina je přitom vyplněná drobnými hádankami, mezi kterými na mě nejvíce zapůsobila nutnost plánovat pohyb po vodě. Jakmile jsem vkročil na vodou pokrytou plochu, okamžitě jsem klouzal v původním směru až do první překážky. A dostat se za takových podmínek na druhou stranu rokle či stisknout po zemi rozeseté dlaždice ve správném pořadí se náhle jeví jako celkem obstojný oříšek.

zdroj: Archiv

Souboje na život a na smrt

Ale zpět k soubojům. Nepřátelé si to k vám šinou různým tempem a nad jejich hlavami opět visí slova. Někdy je tam pouze jedno, jindy jsou jich více a mohou být samozřejmě i různě komplikovaná – od BAT až po PHOTOMORPHOGENESIS. A to je ta lehká varianta – hra totiž podporuje i češtinu a v tu chvíli, musím se přiznat, jsem se absolutně nechytal. Psát rychle je jedna věc, psát rychle s diakritikou je ale docela jiný level. V žádném případě to ale není zápor hry – Epistory chce nejen pobavit, ale i něco naučit, což se jí daří na výbornou.

Náročnost navíc nebudí frustraci – smrt znamená posun o pouhé vteřiny nazpět a zranění nepřátelé stále zůstávají zranění s výjimkou větších soubojů v rámci arén. To jsou lokace, ve kterých odoláváte vlnám nepřátel a drtíte klávesnici ve snaze přežít. Záživné je to v pozdějších fázích hry o to více, že někteří nepřátelé reagují pouze na různé typy útoků, a je tak zapotřebí rychle reagovat a přepínat mezi nimi. Probíhá to napsáním vybrané fráze. Například FIRE či ICE přepne útok ohněm nebo ledem, čímž už tak dost svižné souboje získávají na dramatičnosti. 

Pohádka nade vše

Ruku v ruce s kouzelnou atmosférou a laskavě pojatým vyprávěním činí popsaná výzva z Epistory ideální nástroj pro výuku psaní na klávesnici. Samozřejmě není Epistory dokonalá. Nedokáže totiž člověka udržet u monitoru delší dobu, za což může opakující se zážitek ve světě, ve kterém je navíc čas od času náročné se zorientovat.

Jenže pro takovou malichernost by byla škoda nedat Epistory šanci. Jde o zajímavý projekt s velkým srdcem a originálním nápadem. Podobné pokusy zde již pochopitelně v minulosti byly, nicméně je to právě kombinace s pohádkou a laskavou atmosférou, která činí z Epistory zajímavý zážitek.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Epistory je nápaditá adventura s promyšlenými RPG prvky a dobře navrženou výukou psaní na stroji, která se šikovně tváří jako hra. Škoda, že náplň hry se až příliš často opakuje, ale za vyzkoušení Epistory rozhodně stojí už jen proto, že podporuje i češtinu.

Nejnovější články