Evil Genius - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Evil Genius - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

28. 10. 2004 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Evil Genius není klasickou strategií, ve které dobro vítězí nad zlem. Vaším alter egem se totiž stane jeden ze tří geniálních zloduchů, kteří se pomocí všemožných intrik, léček a pastí snaží získat nadvládu nad zeměkoulí.

Autor: Agile
Publikováno: 28.října 2004
Verze hry: finální/anglická
Doba recenzování: 1 týden

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Když byla před pár lety ohlášena politická simulace Republic: The Revolution, většina fanoušků se doslova rozplývala nad nádhernými screenshoty. Ovšem jak se později ukázalo, jednalo se pouze o grafické pozlátko a 3D záběry, jimiž byla veřejnost sycena, byly ve hře samotné k ničemu, neboť hra se ovládala pouze na 2D mapě, o které nebyla do poslední chvíle řeč. Proto jsme byli zvědavi, jak dopadne další dílko vývojářské firmy Elixir Studios, které nese jméno Evil Genius.

 Kam hru zaškatulkovat?
Pokud si potrpíte na přesné rozdělování her do konkrétních žánrů a chtěli byste Evil Genius zaškatulkovat, museli byste sáhnout po krabičce s názvem „strategie“. A to přesto, že se nejedná o žádný tuctový titul, nýbrž dílko hýřící nápady a originalitou, které lehce přesahuje i do jiných žánrů. Jestliže byste chtěli hru k něčemu přirovnat, nasnadě by byl pravděpodobně jedině Dungeon Keeper. Toho má na svědomí Peter Molyneux, s nímž vůdčí osoba Elixiru, mladý a talentovaný Demis Hassabis, po dlouhé roky spolupracoval. Kopíruje žák svého učitele? Podle všeho nikoliv, protože Hassabis dle vyjádření v jednom z rozhovorů Dungeon Keepera nikdy nehrál. Je to možná neuvěřitelné, ale prý je to tak.

Již samotný název a navíc zmíněná analogie s Dungeon Keeperem naznačuje, že Evil Genius nebude hrou, v níž dobro vítězí nad zlem a láska nad lží a nenávistí. Vaším alter egem ve hře totiž bude jeden ze tří geniálních zloduchů, kteří se pomocí všemožných intrik, léček a pastí snaží získat nadvládu nad koulí jménem Země.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Naštěstí je však celé snažení hlavního hrdiny podáno spíše jako retro parodie na špionážní filmy s Jamesem Bondem. O něco podobného se již před časem pokoušel No One Lives Forever (a nutno dodat, že se mu to zdařilo) a ve stejném duchu se nese i dnes recenzovaná hra. Ta je totiž hodně nadnesená a humor z ní tryská doslova na každém kroku.

 Bez tutoriálu ani ránu
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Kvůli nekonformnosti hry je skutečně nutností si před začátkem kariéry projít přiložený tutoriál, v němž vám budou vysvětleny základní mechanismy a principy hry. Tedy alespoň doufám, že v tom byl prapůvodní záměr autorů. Bohužel však musím z vlastní zkušenosti říci, že se jim to příliš nepovedlo. Vůbec bych se tak nedivil tomu, kdyby spousta hráčů nepochopila, jak některé věci fungují a k čemu vůbec jsou. To je ostatně jeden z globálních problémů hry jako takové, kdy je spousta informací vysvětlena pouze zkratkovitě, nepříliš přesně a na hráči je, aby si domýšlel detaily a souvislosti. Kdyby se jednalo o stopadesátý klon Duny 2, prosím, ale v okamžiku, kdy někdo vytváří svým způsobem novátorskou a hodně originální hru?

 Každý zlý génius bydlí ve skále
Jakmile se prokoušete přes začátek a naučíte se vše ovládat, nic nebrání vybudování vaší základny, která se nachází na ostrově. Základnu si musíte pěkně dle svých potřeb vybudovat do skály, díky čemuž jste skryti před zraky veřejnosti. To obnáší především stavbu chodeb a všech důležitých místností, bez nichž by se žádný správný krutovládce, který se snaží ovládnout svět, neobešel.

Nejprve je tedy třeba odstřelit dynamitem kus skály, kde najdou útočiště vaši dělníci. Těm totiž musíte postavit noclehárnu a patřičně ji dovybavit (skříně na šaty aj.). Poté se vrhnete na další strategické místnosti, jako je například zásobárna zlata, řídící centrum a mnohé další. Možná vás pohled na seznam objektů, které lze postavit, trošku překvapí, protože jich je poněkud málo. Ale nenechte se tím odradit. V souvislosti s tím, jak budete ve hře postupovat, se vám budou otvírat nové a nové možnosti, jak lze svou bázi zvelebit. Celkově vzato ale vybavení jako takového opravdu mnoho není a neškodilo by, kdybychom měli k ruce více předmětů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Postupem času si budete moci postavit třeba odpočívárnu pro vaše pracanty, jídelnu, laboratoř, mrazák nebo pracovnu hlavního padoucha, pardon hrdiny. Vedle toho všeho lze stavby budovat i na povrchu, ale o tom si něco povíme až o kousek dále.

 Rozdělování úkolů poddaným
Nápad na ovládnutí světa je sice pěkný, ale samotní byste jej asi těžko zrealizovali. Je proto nutné mít dlouhé prsty. A ty vám nezajistí nic jiného, než drobná mravenčí práce tisíců lidí. Mezi ně patří jednak dělníci a jiní pracanti, ale také vaše pravá ruka, tzv. henchman. To je speciální postava s unikátními schopnostmi, vlastním osudem, historií a zbraněmi. Tito henchmeni vám budou kdykoliv nápomocni a lze je přímo ovládat. Kupříkladu okolo základny se vám pohybuje nějaká nepohodlná osoba, kterou je třeba odstranit. V tom okamžiku není nic jednoduššího, než svého pomocníka označit a poslat jej danou osobu zpacifikovat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Za věrnou službu vaší osobě se henchmanům zvyšují statistiky, které se kladně projeví např. na jejich výkonu v boji. Stačí se tedy chovat na řadové dělníky jako ras, občas je popohnat, sem tam zneškodnit nějakého toho nepřítele a o svou bojeschopnost se nemusíte bát. Trochu jiná situace nastává v okamžiku, kdy se s nepohodlnou osobou mají vypořádat obyčejní dělníci. Těm totiž nemůžete přímo udělovat rozkazy typu "vy tři, běžte zajmout tu ženu!". Můžete totiž pouze na danou osobu kliknout a z objevivšího se menu vybrat akci, která se má vykonat. Tu následně provedou dělníci, jež zrovna nemají nic na práci nebo jsou blízko inkriminované osoby. A za tohoto stavu již do boje nemůžete nijak zasahovat (jen se na vše dívat), maximálně dělníky odvolat, pokud vidíte, že nepřítel je nad jejich síly.

Čím více roste vaše proslulost mezi podsvětím i obyčejným lidem, tím více nepřátel začne proudit na váš ostrov. Zpočátku jde především o víceméně neškodné vládní agenty hledající důkazy, různé lupiče nebo zlodějíčky. V pozdějších fázích se k vám do základny budou pokoušet dostat nejrůznější sabotéři, super hrdinové a jiné nepřátelské živly, které musíte potírat. Vypořádat se s nimi mohou jak dělníci samotní, tak i vaše pravá ruka. Avšak z důvodu velké variability nepřátelských jednotek je nutné zjistit, co na kterou z nich nejvíce platí.

 Pasti a pastičky
Oporou v lovu odpůrců vašich ideí vám budou hodně pomáhat pasti, jež lze libovolně umisťovat kamkoli na vaše území. Nepřátele tak lze paralyzovat kupříkladu elektrickým proudem, závanem silného větru, na pohled neškodnou vodou s piraněmi a mnoha dalšími způsoby. Je sice možné vaše oponenty přímo zabít, ale proč tak činit, když jim lze dopřát trochu toho pomučeníčka? Potom možná budou ochotni prozradit nějaké informace o svém chlebodárci, o jeho technologiích atd., což se dá samozřejmě využít ve vás prospěch.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V souvislosti s tím mohou vaši dělníci povýšit třeba na hlídače, vojáky nebo střelce. V konečném součtu tak můžete mít k ruce vědce, diplomaty, komorníky a další zajímavá povolání, která jako dobyvatel světa jistě upotřebíte.

Aby celé vaše počínání na ostrově nebylo tolik nápadné, je vhodné jej skrýt za stavbu hotelu nebo kasina. Tento objekt lze také regulérně vybavovat stejně jako vaši základnu. Navíc v okamžiku, kdy je daná stavba k dispozici, začnou se vám na ostrov sjíždět turisté, kteří generují nemalý zisk, jež se dá použít na další rozvoj. Jen je třeba dát pozor, aby se někteří výletníci netoulali v blízkosti vaší skrýše.

 Politická mapa
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Vedle stavění, výzkumu a dalších činností je důležité nadále rozvíjet a rozšiřovat svůj vliv mimo váš ostrov i do jiných částí světa. Pro tento účel je ve hře připravena politická mapa, na níž jsou barevně vyznačena jednotlivá teritoria, která lze napadnout. U každého z nich najdete několik informací, přičemž asi nejdůležitější je míra proslulosti vaší osoby v daném kraji a vaše nápadnost. Jestliže si myslíte, že daná oblast je natolik lukrativní, není problém tam pár kliknutími myši přenést pár svých nohsledů. Pro to se nejvíce hodí přisluhovači vycvičení pro boj, ale ti jsou na druhou stranu pro protivníka více nápadnější. Z toho důvodu je třeba pečlivě zvážit, zda tam poslat jen obyčejné dělníky nebo více specializovanější jednotky. Jakmile ale udělíte příkazy, o nic se už nemusíte starat, nic zařizovat a peníze z dané oblasti vám postupně začnou přibývat na vaše konto.

Asi netřeba připomínat, že čím déle budete jednotlivé oblasti vykrádat, tím vyšší bude tamní zájem o vaši osobu. To zapřičiní hlavně větší koncentraci cizích agentů u vaší základny. Je tedy nutné umět dokonale maskovat stopy za svou činností a příliš na sebe neupozorňovat. To provedete tím způsobem, že na politické mapě do daného teritoria vyšlete dělníky s tím, že jim nastavíte z menu příkaz na zametání stop. Díky tomu samozřejmě vaše nápadnost v daném místě klesne a za nějakou dobu jak věci utichnou, se budete moci vrátit zpět.

 Mise
Co by to bylo za strategickou hru, kdyby v Evil Genius chyběly mise. Ty se dají rozdělit do dvou kategorií - povinné a speciální. Zatímco povinné jsou, jak z názvu patrno, nezbytné pro další postup ve hře, za plnění těch speciálních získáváte extra body a zlepšuje se vám díky nim pověst. Všechny mise otvíráte skrze politickou mapu, kdy se vám po nějaké době působení na nepřátelském území zpřístupní. A to, že autoři doslova hýřili nápady, je znát na každém kroku. V jedné z prvních misí je tak třeba nutné navrhnout způsob, jakým osvobodit padělatele bankovek, jindy pomocí zmenšovací pušky ukrást Eiffelovu věž nebo také unést skupinku popových hvězd a další zajímavé věci. Jak vidíte, humor hře není cizí, což se kladně podepisuje na hratelnosti.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

 Zpracování
Samotná grafická stránka Evil Genius je poplatná náplni hry. Setkáte se tak s výbornou komiksovou grafikou, která sice polygony mnohdy příliš nehýří, ale zcela jistě má něco do sebe. Jelikož je hra zcela 3D (ano, žádné 2D jako u Republic: The Revolution, vyjma světové mapy), můžete si kamerou libovolně otáčet a zoomovat. Někdy čistě jen ze zvědavosti využijete funkci pro sledování vybraných osob, kdy se vám kamera přepne přímo za záda daného charakteru a vy tak pěkně v detailech uvidíte vše, co dělá.

Herní interface je na první pohled možná až příliš obyčejný a lehce nepřehledný, ale dá se na to zvyknout. Poněkud prázdně však působí okolí vaší báze, kde vedle hotelu a souvisejících servisních domků skoro nic nenajdete, což je škoda. S výše uvedeným ostře kontrastuje hudba, které není absolutně co vytknout. Je skutečně famózní, atmosferická a hlavně přesně pasuje k náplni hry jako takové. Na adresu zvuků také nelze mít mnoho připomínek, snad jen že jich mohlo být o něco víc.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Resumé
Kdo čekal, že Evil Genius potká podobný osud jako Republic: The Revolution, šeredně se zmýlil. Je to hodně originální a chytlavá hra, která vás k sobě připoutá svým perfektním námětem a relativně dobrou hratelností, byť ta ke konci hry zabředá do mírného stereotypu. Není to sice taková bomba, ale na příjemné ukrácení dlouhých (pod)zimních večerů je jako dělaná.

Stáhněte si: Demo, Trailery, Cheaty...

Související články: Novinky...

Agile
autorovi je 19 let, nejraději hraje akční hry a RPGčka, občas si odpočine u nějaké příjemné adventury a ulítává na sci-fi a cyberpunku


 
 
Agile
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Od Evil Genius se čekalo ledacos. Nakonec se ukázalo, že se jedná o kvalitní a originální hru, která trochu ztrácí drobnými chybkami a lehce rozporuplným zpracováním. Jinak nelze než doporučit!

Nejnovější články