Gears POP! – recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Gears POP! – recenze

Vývojář:
Platformy:
Detail hry

2. 11. 2019 14:00 | Recenze | autor: Jan Hrdlička |

S hrami jako Gears POP! přichází pro recenzenta kus lehkého i kus těžkého. Co může být složitého k rozlousknutí něčeho, co se až úzkostlivě drží zavedených žánrových zvyklostí, že? Ale zároveň jsem donucen ptát se na jinou, štiplavější otázku: Proč probůh na klasickou mobilní strategii navěsit Gears of War zkřížené s roztomilými hlavičkami?

Pevná, byť postarší konstrukce

Následující popis základní herní náplně bude řadě čtenářů znít povědomě, a to proto, že Gears POP! se v jádru od Clash Royale a obdobně vystavěných her liší asi jako jedna dvourozměrná plošinovka od té vedle.

Hráč má na své straně obrazovky k dispozici trojici věží – jednu hlavní a dvě menší. Na opačném konci stojí online protivník se stejnou výchozí pozicí. Úkolem je soupeři opevnění zničit a naopak uhájit to své. K tomuto účelu má každý hráč připravený soubor jednotek vojáků a dalších postav. Jakmile jednu vyloží na hrací pole, bojovníček rázem ožije a vydá se na zteč, bránit nebo se potýkat s nepřítelem,

Vždyť to všecko znáte. Tříminutové zápasy mají švih i spád, s poslední minutkou se rozletí až zuřivě, to když se zásoba energie potřebná k vysázení jednotek začne doplňovat dvojnásobně rychle. Postavy se rekrutují ze všech oblastí, od tanka přes kulometnou věž a standardního vojáčka až po zběsilou locustskou smečku. Ten porazí na hlavu jednoho, jiný má zase jasně navrch nad dalším, klasický systém kámen–nůžky–papír. To ale není takřka nic k hodnocení, to se očekává.

zdroj: tisková zpráva

U Marcuse ještě slušnost nevymřela

Raději se podívejme na těch několik vtipnějších a původnějších prvků, které si do Gears POP! našly cestu. Zvnějšku arény se táhnou dvě řady gearsovských krytů, které je nutné s postavami pro to určenými zabrat a zvětšit tak pole, na němž lze posléze vykládat jednotky. Zisk jednoho je ztrátou druhého. Pěkné!

Samozřejmostí je také veškerý ten obal v duchu Gears of War, ať se jedná o soupisku v čele s Marcusem Fenixem a Augustem Colem, nebo třeba přítomnost módu Horda.

Pěkná a vpravdě nadstandardní je právě nabídka herních módů. Není třeba se utkávat pouze jeden na jednoho, nabízí se také obyčejný trénink proti počítači, všemožné výzvy a také ona Horda, v níž se hráči spojují proti nabíhajícím vlnám nepřátel.

A hezky se to hraje i zdarma, respektive s přídomkem free-to-play. Zápasy se dají opakovat neomezeně, běžná ani prémiová měna díky množství výzev a dárků nedochází, naopak se udržuje ve stále stejné hladině. Tak se to dělá, milé Nintendo! Žádná nabubřelá přehlídka mikrotransakcí jako v Dr. Mario World nebo Mario Kart Tour. Nákupy tu stále existují, jistě, jako by si však žily spíše po boku hry a vůbec s ní nebyly srostlé od samého počátku.

Brrr

Docházející finance by tak mohly překážet skutečně jen při intenzivním hraní a na něj není Gears POP! svým pojetím kraťoučkých zápasů stavěné. To už spíše hrozí, že vás hra do té doby dočista omrzí nebo ji ani nenainstalujete.

A proč že ji podle mého názoru dost lidí bude ignorovat? Kvůli vizuálu, grafické stylizaci. Gears POP! zaujaly už při svém oznámení na E3 2018 spojením výsostně krvavé a testosteronem napráskané akce s rozevlátým, poťouchle dětinským a upřímně čas od času děsivým vzezřením drobných postaviček s velikánskými hlavičkami a nevinnými obličejíky.

Je to jistě velice subjektivní, ale… proč Funko? Říkejte tomu marketing, říkejte tomu cílení na mladší hráče, říkejte tomu podle svého. Mně z toho vychází nesoulad, nepochopení látky, nevkus, touha po pozornosti.

Ale aby se končilo něčím pozitivnějším. Když se tohle odpáře, zbude hříčka sama o sobě solidní, s pár prima nápady, zcela férová a bezproblémově fungující. Osobně ji kvůli tomu ve volném čase zapínat nebudu, ale vy byste třeba mohli.

Vývojář:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Ctihodný pokus zkusit s žánrem mobilních strategií něco nového. Ve všem slušná hra, jejímž stažením nic nezkazíte a pár hodin zábavy jistě poskytne. Ale ty gearsovské hlavičky, ty prosím už příště ne.

Nejnovější články