Gravity Rush Remastered - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Gravity Rush Remastered - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

18. 2. 2016 19:30 | Recenze | autor: Petr Prošek |

V červnu uplynou rovné čtyři roky od chvíle, kdy se naivní blondýnka Kat objevila na handheldu PlayStation Vita, a jako gravitační královna získala srdce nejednoho příznivce ujetých japonských videoher. Vzhledem k vágnímu závěru očekávali fanoušci brzké vydání druhého dílu, ale k tomu má nakonec dojít až v letošním roce pro PlayStation 4. Není tedy divu, že se Japonci rozhodli na poslední chvíli oprášit původní titul a vydat jej na hlavní „soňácké“ platformě, jak je tomu poslední dobou zvykem. Práce na portu se ujala stejná banda z Bluepoint Games, která v loňském roce zazářila s předělávkou třídílného dobrodružství Nathana Drakea, a tak máme co do činění s precizním remasterem. Nedostatky původní verze však logicky zůstávají i ve verzi konzolové.

Sladké zapomnění 

Atraktivní hlavní hrdinka se na začátku probouzí s akutní ztrátou paměti v podivném létajícím městě Hekseville. Věci hned vzápětí nabírají rychlý spád a setkání s tajemnou „číčou“ se srstí z hvězdné oblohy jí předurčuje roli gravitační královny. V zápalu náctileté aktivistky se Kat ihned pouští do záchrany místních obyvatel v boji proti tajemným bytostem Nevi a silné gravitační bouři, která trhá město na kusy.

Příběh bohužel nejde moc do hloubky a řada věcí zůstává bez vysvětlení i v samotném závěru zhruba desetihodinového dobrodružství. Hlavním lákadlem tak zůstávají hrátky s gravitací, cel-shadové grafické pozlátko a komiksově laděná výprava, hodná vydání v A4 formátu na voňavém křídovém papíru. Nikoliv pro samotný obsah, ale úchvatnou pestrobarevnou kresbu. 

Gravitační veletoč 

Gravity Rush Remastered není pro každého. Zejména citlivější jedinci nemusí rozdýchat neustálé hrátky s prostorem a zběsilý tanec kamery, který je vzhledem k televiznímu formátu mnohem intenzivnější než v případě handheldové verze.

Pokud však s tímto nemáte problémy a nehrozí vám závratě či epileptický záchvat, skopičiny oslnivé gravitační královny si náležitě užijete. Alespoň tedy v první polovině hry, dokud se vám chůze po zdech a stropech nepřejí. Otevřené heksevillské pískoviště sice zdaleka nedosahuje takové rozlohy jako virtuální prostranství GTA nebo Just Cause, ale pohotové naklápění celého prostoru je i přesto neméně fascinující.

Zvláště když si uvědomíte, že jde původně o titul pro PS Vita, který se nyní hýbe v 1080p a 60 FPS a nabízí přepracované ovládání. Všechno běží plynule bez sebemenšího zaškobrtnutí až na občasné prolnutí textur při krkolomných soubojích s inkoustovými Nevi. Kat při nich rovněž používá gravitační kousky a celá akce nabírá na obrátkách. Stejně jako v původní verzi i zde časem nastupuje stereotyp, který nezachrání ani dávkování nových druhů nepřátel.

zdroj: Archiv

Není všechno zlato… 

Zhruba dvacítka misí trpí na opakující se úkoly a rádoby vtipné dialogy, které je třeba brát s velkou rezervou. Stereotyp narušuje návštěva jiných realit a objevování nových městských čtvrtí, ovšem v závěru již autorům dochází dech. Pro handheldové hraní na cestách byl tento formát dostačující, ale na „velkých“ platformách jsme přeci jen zvyklí na jinou tancovačku.

Nedílnou součástí Gravity Rush Remastered jsou rovněž výzvy, ve kterých změříte síly s ostatními hráči v různých gravitačních disciplínách prostřednictvím online žebříčků. Ať už létáte vzduchem a ničíte Nevi v neúprosném časovém limitu, přenášíte lidi z místa na místo, nebo se třeba snažíte co nejrychleji doklouzat k cíli, za dobré výsledky budete odměněni speciálními krystaly.

Krystaly následně použijete k vylepšování několika vlastností i schopností, které vám pomohou v dalších výzvách či příběhových misích. Přestože obtížnost je poměrně nízká, občas se vyplatí nasbírat pár tisíc krystalů do zásoby a pečlivě zvažovat, zda si např. zvednete hodnotu života nebo sílu jedné ze tří speciálních schopností. 

Oblečená, neoblečená 

Remaster obsahuje rovněž trojici DLC balíčků, které nabízí hlavní hrdince nové kostýmy a několik misí navíc. Nejde však o nic světoborného, a jejich kouzlo tkví především v možnosti následného použití sexy převleků služtičky, vojandy nebo špiónky v základní hře.

Zkrátka jde o bonus, který ocení především fanoušci původní verze Gravity Rush. Ostatně, ti by si „péesčtyřkovou“ předělávku neměli nechat ujít, neboť jim připomene oblíbený svět chvilku před vydáním očekávaného pokračování v podstatně lákavějším kabátku. Ostatní mohou využít nižší pořizovací ceny a se shovívavým přehlédnutím zmíněných nedostatků otestovat originální herní mechanismy.

Vždyť Gravity Rush 2 už klepe na pupek a není důvod se domnívat, že by se ploužila ve šlépějích handheldové prvotiny. Pokud autoři plně využijí možností PlayStation 4, máme se rozhodně na co těšit.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Precizní remaster klíčového PS Vita titulu, který je povinností pro všechny fanoušky Gravity Rush bez ohledu na výsledné hodnocení. Ostatní pocítí zub času a vady plynoucí z původního handheldového formátu.

Nejnovější články