Immortal Redneck - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Immortal Redneck - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

6. 9. 2017 0:00 | Recenze | autor: Ondřej Švára |

Egypt a jeho pyramidy slibují velké příležitosti nejen pro archeology. V očích hráčů se mohou stát dokonce kolbištěm pro zteč s hordami monster. V akci Immortal Redneck se pod zraky staroegyptských bohů spojuje to nejlepší ze starších stříleček a roguelike dobrodružství. Příkladná péče o postavu, spousta zbraní a milá retro atmosféra zjemňují princip drsných her, které tak rády vracejí hrdiny na start, a citlivý herní kompromis nakonec ocení i ti, kteří si v herním sebetrýznění tak úplně nelibují.

Správně namíchaný koktejl

Immortal Redneck obsahuje vše dobré, čím se svého času zasloužily 3D akce „staršího typu“. To je pozvánka, která se neodmítá hlavně mezi nostalgiky. Hra kupříkladu kašle na příběh – osud ozbrojeného „turisty“ mezi pyramidami v egyptské Gíze zavání bezvýznamností podobně jako třeba buranská zápletka z Redneck Rampage. Hra se namísto vyprávění, které by beztak nikam nevedlo, koncentruje na maximálně upřímnou radosti z akčního dovádění, a to jí sluší. Rychlým, citlivým a intuitivním ovládáním velmi obratného hrdiny dokonce připomíná ty nejvybranější multiplayerové akce typu Unreal Tournament. Samotná hratelnost pak jako by vypadla z hlavně klasikám Painkiller či Serious Sam.

Ve hře k zemi padají doslova davy nepřátel, útočí se mnoha rozličnými zbraněmi v příjemně velkých mapách, a dojde i na humor. Zvlášť se nasmějete při pohledu na samotná monstra. V útrobách pyramid si o kulku řeknou chodící sarkofágy, bůžkové, duchové, létající lebky, mumie a více či méně alegorická zvířena, kterou byste v poušti asi nečekali, například žáby.

Drsnost jako šperk

Na první pohled, a možná i při prvním vyzkoušení, působí Immortal Redneck jako plagiát přímočarých stříleček z přelomu milénia. Pravda, liší se od nich drsnými herními pravidly, ale s nimi se zas přibližuje klasickým roguelike dobrodružstvím, od kterých si drží odstup jen efektním třetím rozměrem. To, co hru činí objektivně zajímavou, je tedy až řemeslně skvěle zvládnuté spojení obou žánrů.

Oldschoolová akce s drsnou náturou je v podání studia Crema oboustranně lákavý kompromis. Milovníci trýznivých her si mohou vyzkoušet akci z jiné než izometrické nebo topdown perspektivy a pamětníky starších stříleček natolik oslní sympatická retro atmosféra, že hře prominou i obligátní návraty na start. Tím spíš, když se nabízejí nepřeberné možnosti, jak se motivovat k opravdu vytrvalému hraní.

Touha po dokonalosti

Po každém úmrtí hrdina šupajdí na úplný start kampaně, až se mu písek za patami víří. Do dalšího pokusu nicméně vyráží posilněn o nové bonusy, a vždy je tak o krůček blíže k soubojům s hlavními bossy ve třech postupně otevřených pyramidách. Touha zdokonalovat postavu je ostatně hlavním motorem v boji proti příšerám, ze kterých se doslova sypou kredity, zdraví i munice.

Strom zkušeností je opravdu bohatý. Hrdina se zdokonaluje v útoku, sebeobraně, zvyšuje efektivitu zbraní a k tomu sbírá aktivní i pasivní skilly. Samozřejmá je volba z několika postupně odemknutelných bojových tříd s unikátními vlastnostmi. Kupříkladu bojovník ze třídy Sutech, pán chaosu, umí zařídit, aby nepřátelé, kteří jej zasáhnou, sami přicházeli o body zdraví. Zajímavý je též Apis. Posvátný býk, který se zlepšuje ve schopnosti dočasné nezranitelnosti, a současně unese více zbraní.

zdroj: Archiv

Kvérů je ve hře hned několik desítek roztodivných kusů. Od jednodušší kuše, nože, páčidla a pistole, až po brokovnice, samopaly, odstřelovačky či elektrické výbojnice. Každá postava unese pouze omezený počet zbraní, zato se ale s nimi hezky odlišuje od ostatních. Kupříkladu třída Sachmet, pojmenovaná podle bohyně války, vyráží do boje s efektními dvojitými pistolemi.

Dohromady se hrdina rozvíjí v desítkách drobných aspektů, které každopádně nejsou zadarmo. Hra, jako správná roguelike akce, nastavuje poměrně vysokou laťku obtížnosti a vyžaduje po hráči mimořádné soustředění a poctivý dril. Zdraví či munice nikdy není dost, a to ani s vyvinutou postavou. Navíc se hra rafinovaně přizpůsobuje hrdinovým schopnostem. Když vyhodnotí, že se stal skutečně nebezpečným, pošle na něj třeba již v úvodních úrovních obtížné nepřátele, nebo alespoň velké množství těch slabších. Úspěšný pokus o zdolání pyramidy tak vychází z dokonalé kombinace útoku, hbitého pohybu, taktického uvažování a ostražitosti v každém směru.

Pokaždé trochu jinak

Nepřipravených a zbytečně překvapených bojovníků jsou v Immortal Redneck plná pohřebiště. V akci je třeba bleskurychle reagovat na různá přečíslení, obratně se vyhýbat mnohočetným salvám střel, dokonale hospodařit s municí a v neposlední řadě si zvyknout na ustavičnou změnu prostředí. Hra je kompletně generovaná – žádný pokus o dobytí pyramid není stejný.

V průběhu kampaně se mění podoba map, jejich bonusový obsah i nepřátelské osazenstvo. Každou z trojice starověkých hrobek proto budete poznávat de facto pokaždé z jiného koutu a v jiných situacích. Pokud si ovšem nepořídíte kouzlo, po kterém se záměrně uloží poslední známá konfigurace mapy. To je ale spíše malá perlička, ne běžná součást hraní.

zdroj: Archiv

Generovaný obsah udržuje hráče v příjemném stresu. Naštěstí se designéři neuchýlili ke stvoření absolutního mapového chaosu, a spíš než aby hra představila pokaždé zcela jinou architekturu, jen v prostoru žertovně přehazuje dílčí místnosti, které časem přeci jen budete poznávat. To je veskrze povedený kompromis, i když příležitostnému bloudění se přesto nevyhnete. Pyramidy jsou uvnitř pořádný labyrint, a občas je těžké najít ty správné dveře, chodbu nebo sál, což je jedna z mála nepříjemností, které hru trápí.

Uvnitř pyramid se ukrývá směs interiérů podobných těm z Painkiller a Quake. Úzké koridory se střídají s relativně rozměrnými sály, portály, balkony, schodišti a lávkami přes smrtonosné bazénky s lávou, kyselinou a kdo ví, čím ještě. Možná i s jódem…

Každopádně, jestli level design sem tam kazí „bloudivá“ pasáž, výtvarný styl prostředí se povedl na jedničku. Začíná se v docela uvěřitelných egyptských kulisách a končí dokonce až v jakémsi neonovém futuru. Že fantazie předčila realističnost, to vůbec nevadí. Hra se nebere vážně, a koneckonců se od ní ani nic jiného nedalo čekat.

Celkově vzato je Immortal Redneck ideální hrou pro začátečníky v oboru roguelike. Pokud si chcete dát poprvé více do těla, s touto retro 3D akcí vás budou dílčí nezdary spíše motivovat k lepším výkonům, než aby frustrovaly. Díky velkým mapám, rozvětvenému stromu zkušeností a skvělé atmosféře se únava přihlásí až s velkým zpožděním. Jinak řečeno, u hry lze strávit několik příjemných večerů.

gog_banner zdroj: tisková zpráva

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Immortal Redneck je zábavné spojení oldschool střílečky s herním stylem roguelike. Řemeslně dobře zvládnutá kombinace je pozvánkou pro hráče, kteří by zvlášť ani o jedno, ani o druhé možná vůbec nezavadili.

Nejnovější články