Jagged Alliance 2: Wildfire - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Jagged Alliance 2: Wildfire - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

23. 3. 2004 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Jagged Alliance 2 je živoucí legenda taktických strategií. Od roku 1999 však už uplynula dlouhá doba a fanoušci se ne a ne dočkat pokračování. Až nyní přichází remake Wildfire - jaký je ve srovnání s modem Urban Chaos?

Autor: Jiří Sládek
Publikováno: 23.března 2004
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: finální/anglická
Doba recenzování: 2 týdny


Obrázek zdroj: tisková zpráva Jagged Alliance 2 (recenze) z roku 1999 je živoucí legenda taktických strategií. Od jejího vydání, i od vytvoření datadisku Unfinished Business, však už uplynula dlouhá doba a její příznivci se ne a ne dočkat pokračování kvůli finančním problémům vývojářů ze Sir-Techu. Až nyní přichází oficiální přídavek s názvem Wildfire. Jaký je?

 Podobný příběh
Deidranna, idiot Elliot, Miguel Cordona a jeho věrní jsou zase zpátky. Jednotka elitních žoldáků, jejíhož velení se ujmete v nelehké kampani vedené proti diktátorskému režimu v maličké zemičce Arulco. Wildfire není klasický datadisk. To už jste možná pochopili z toho, že se v něm setkáte s osobami, které by po úspěšném dohrání Jagged Alliance 2 měli být mrtvé.

Wildfire je spíš takový mod (ovšem naštěstí samostatně spustitelný), který mocně upravuje většinu prvků, které se upravit dají. I příběh, ač postaven na stejném principu jako JA2, je trochu odlišný. Hlavním důvodem tažení proti Deidranně není politická situace, ale její spojenectví s drogovým kartelem, který je už dlouho trnem v oku různým mezinárodním organizacím.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Po prohlédnutí vašeho prvního datového souboru v notebooku navíc zjistíte, že Arulco je malá země v Jižní Americe a lecčím se liší od Arulca minulého. Až se ovšem mrknete na mapu, zjistíte, že zachováno zůstalo to nejdůležitější – zeměpis. Všechna města a další důležité objekty najdete na svém místě. To je trochu škoda a už by se mohlo zdát, že programátoři většinu hry zachovali, ale až se vrhnete do misí, zjistíte pravý opak. Více než 90% lokací totiž bylo totálně přepracováno.

 Přepracované lokace
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nedůležité „prázdné“ lokality jsou častěji obohaceny nějakou chatou, farmou či motorestem, strategicky významná místa (takže hlavně města, SAM základny, tajná laboratoř...) pak prošly úpravou přímo radikální. Zapomeňte na shluky baráků obehnaných maximálně plotem a kosení nepřátel jak na střelnici. V důležitých lokacích totiž najdete snipery na speciálních věžích (no, obvykle si najdou spíš oni vás), minová pole, ploty a vymýcené úseky osvětlené reflektory.

K větší realističnosti přispívá i fakt, že většina domů je zamčená a pokud nemáte v partě dobrého „otvírače“ (ať už siláka rozkopávače/páčiče či šikulu s paklíči), do většiny budov se jen tak nedostanete.

Ač umělá inteligence nepřátel podle mého názoru nedoznala žádných změn (i když autoři samozřejmě tvrdí, že byla notně vylepšena), je hra o něco těžší než dříve – a to právě hlavně kvůli designu jednotlivých map a strategickému rozmístění obránců.

 Stejný princip...
Princip hry samozřejmě zůstal zachován. V globální části strategie objednáváte přes internet žoldáky a případně kupujete nějaké vybavení, které vám pak zásilková služba doručí na letiště, a věnujete se svým drsným chlapíkům a drsným ženštinám (tady mi dovolte poznámku – ve hře nenajdete ani jednu novou postavu, a to ani žoldáka, ani jakékoliv jiné NPC. A to je vážně škoda).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Své svěřence samozřejmě můžete přesouvat samostatně i po skupinkách, nechat je léčit, trénovat či opravovat předměty, a samozřejmě se kocháte tím, jak se jim postupně zlepšují vlastnosti a dovednosti. V taktické části se pak s vybraným týmem pokoušíte zlikvidovat všechny nepřátele v lokaci, kterou chcete dobýt. Tedy nic moc nového.

 ... ale nové zbraně
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pár novinek ale najdeme v dostupném vybavení. To, že jinak vypadají neprůstřelné vesty a přilby, ještě nikoho na zadek neposadí, ale co potěší, jsou nové zbraně. Konkrétně se jedná o 14 kousků, které samozřejmě vycházejí ze skutečných zbraní. Namátkou jmenujme pistoli H&K USP, pušku Mini-30, odstřelovačku MSG90 nebo automaty H&K MP5A3 a UMP. Třešničkou na dortu je sniperská puška VSS, která má sice krátký dostřel, ale potěší integrovaným tlumičem (můžete se s ní setkat třeba i v nejnovějším dílu série Rainbow Six).

Změnou prošla i protitanková zbraň LAW, která již není na jedno použití, ale lze ji nabíjet raketami. Ve hře také najdete nový Colimator Scope na ruské pušky a samopaly. Spousta předmětů byla překreslena či lehce pozměněna (například u zbraní a příslušenství došlo k některým úpravám v označení).

 Drobné odchylky
Časem zjistíte, že některé části příběhu jsou oproti původní hře pozměněny. Například hned v úvodu, po dobytí prvního dolu, zjistíte, že vydělávání peněz nebude tak jednoduché. Nestačí totiž zabrat město s dolem, musíte zajistit také export do zahraničí. Takže se hned vydáte dobýt pobřežní město Chitzena, které tak nabývá na strategickém významu. Pokud si dobře vzpomínám na JA2, tak se datadisk Wildfire trochu liší i jinak pojatými problémy s obrovskými červi (pokud máte zapnutý Sci-fi mód) a dalšími drobnostmi.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 A co grafika?
No, tak ta se skoro vůbec nezměnila. A možná i to slovíčko „skoro“ je v předcházející větě navíc. Je sice pravda, že grafika pro účely taktické strategie dostačuje, ale kdo by se rád díval na pět let starý engine, že? V této souvislosti je celkem odvážná cenová politika Strategy First, kteří hru na americký trh házejí za plnou datadiskovou cenu, tedy asi za dvacet doláčů.

Je ovšem pravděpodobné, že vydavatelé sázejí (a nejspíš oprávněně) na dosti početnou skupinu příznivců Jagged Alliance, kteří si oblíbené dobrodružství v upravené podobě prostě nenechají ujít za žádnou cenu. A ke cti vývojářů je potřeba přičíst, že hra je i přes zastaralý vzhled stejně zábavná, hratelná a chytlavá jako před lety.

 Jagged Alliance 2: Urban Chaos zadarmo
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jelikož jsem v podstatě těsně před testováním Wildfire smažil neoficiální modifikaci Urban Chaos, mohu čerstvě srovnávat. Nejprve negativa. Nebo spíš negativum, je totiž opravdu jen jedno. Urban Chaos není (na rozdíl od Wildfire) standalone a k jeho hraní tedy potřebujete původní Jagged Alliance 2. A to dnes, pět let po jejím vydání, může být trochu problém. I když, pokud vím, tak Cenega Czech tuhle hru stále distribuuje.

A teď již jen samá pozitiva. Urban Chaos přichází s vlastním příběhem odehrávajícím se v úplně nové zemi (a tedy na úplně nové mapě) – v balkánské Danubii, bývalém malém členovi Varšavské smlouvy. UC je skutečně rozsáhlá záležitost a při jejím hraní se podíváte nejen do měst a dalších pozemních lokací, ale také třeba do metra. Tím se můžete rychle přepravovat z místa na místo, a vůbec si v něm užijete spoustu zábavy – hlavně proto, že ho ovládají různé gangy, se kterými to po dobrém moc nejde.

Autoři z JA2MOD Squad si s tímhle modem skutečně vyhráli, takže se můžete těšit na spoustu questů a NPC (s novými obličeji a hlasy). A také budete moci najmout zbrusu nové žoldáky – určitě vás pobaví třeba Jubilee s obličejem Angeliny Jolie.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

Velikou vychytávkou Urban Chaosu je slušná várka nových zbraní a dalších předmětů. Vzhledem k umístění do sféry vlivu bývalého Sovětského svazu se setkáte se spoustou ruských zbraní – namátkou jmenujme automatickou pistoli Stechkin, samopaly AKS-47U či PPSh-41 nebo granátomet RGM-40.

To ovšem není zdaleka všechno. Autoři totiž opravdu nešetřili dobrými nápady – například vylepšením „běžného“ vojenského oblečení získáte „commando“ nebo „striker“ výstroj, do jejíchž kapes můžete nacpat nějaké ty drobné předměty, jako je třeba kamuflovací kit. Potěší i nový baťoh nebo sniperský hejkal. V UC je ovšem novinek spousta a nemá smysl je tu všechny vyjmenovávat. Pokud bychom měli tento mod hodnotit, tak mu můžeme bez skrupulí přiřadit 90%. A nakonec ještě jedna dobrá zpráva: Urban Chaos najdete na DVD aktuálního GameStaru 61 (v rámci Válečného speciálu) anebo v naší sekci downloadů (200 MB).

 Závěr
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zhodnotit Wildfire je extra obtížné, jelikož pro jednu skupinu hráčů (rozumějte pro příznivce Jagged Alliance) představuje kvalitní titul, pro ostatní ovšem hru, která je v podstatě nemá šanci oslovit a může od začátku odradit zastaralou grafikou. Vzhledem k tomu, že jsem se u ní velmi dobře bavil, hodnotím sedmdesátkou. Sedmdesátkou pro příznivce JA, pro které je navíc u hry přiložen zdrojový kód. Přesto ovšem ještě více doporučuji Urban Chaos, který je mnohem rozsáhlejší a obsahuje více inovací oproti původní hře než Wildfire. A hlavně, je zadarmo.

Stáhněte si: Cheaty, JA2: Urban Chaos mod

Související články: Jagged Alliance 2 recenze (8/1999), Novinky a návody na minulé díly

Jiří Sládek
autorovi je 26 let a pracuje v papírovém herním magazínu GameStar, hry jsou jeho prací i koníčkem, zvláště pak RPG, strategie, taktické hry a vesmírné obchodní simulátory (divná kombinace, že? :-)


 
 
Jiří Sládek
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Pro příznivce série Jagged Alliance kvalitní odměna za dlouhé čekání. Ostatní nejspíš hned na začátku odradí zastaralá grafika.

Nejnovější články