LEGO Batman - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

LEGO Batman - recenze

6. 10. 2008 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Další nový film v kinech, další LEGO hra v obchodech. Není to už nuda? Příběhy z kostičkovaného Gotham City dokazují, že nikoliv. Paradoxně, postava Batmana na tom nemá hlavní zásluhu.

Autor: Martin Havlíček
Publikováno: 6.října 2008
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze: finální/anglická/PC
Doba recenzování: 1 týden


Obrázek zdroj: tisková zpráva Další nový film v kinech, další LEGO hra v obchodech. Není to už nuda? Příběhy z kostičkovaného Gotham City dokazují, že nikoliv. Paradoxně, postava Batmana na tom nemá hlavní zásluhu. I když všechny předešlé LEGO hry od Traveller‘s Tales (LEGO Indiana Jones&LEGO Star Wars) obdržely v recenzích na Tiscali Games vysoké známky, bylo by chybou tvrdit, že na funkční a úspěšné formuli není co vylepšovat. Možná ještě palčivější problém ale tkví v otázce, jestli vývojáři dokážou každý díl série obohatit o něco skutečně nového, aby pro fanoušky LEGO her nebyly další a další tituly pouze reprízami již známého.

Proč tak vážně?
První změnou, která vás praští do očí, je skutečnost, že LEGO Batman nezpracovává žádný z filmových příběhů, nýbrž představuje děj nový, „unikátní“. Komiksoví fandové však mohou být klidní, protože nejde o nic víc, než o pouhé „všichni zločinci uprchli z basy a nyní chtějí ovládnout svět“. V každé ze tří samostatných kapitol máte tudíž za úkol překazit plány jednomu ze tří nejvýraznějších lotrů a to tak, že nejprve pochytáte jeho nohsledy, a nakonec dostanete za katr jeho samotného. Rozhodnutí nacpat do hry snad všechny lumpy, se kterými kdy netopýří muž bojoval, lze sice vysvětlit snahou co nejvíce hru zpestřit (což se povedlo), jenže podružným následkem toho je bohužel likvidace něčeho, co bylo pro sérii LEGO typické – humoru.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Bylo zábavné sledovat, jak se vývojářům dařilo nebo nedařilo pomocí němých animací rekonstruovat a paradovat příběhy Indiana Jonese, respektive rytířů Jedi. Nic takového v četných cutscénách provázejících Batmanovo virtuální dobrodružství nenajdete, dokonce i groteskní humor zmizel nebo alespoň nefunguje, jak má. Výrazný podíl z animací tvoří variace na scénu „Robin machruje, rozbije si hubu a Batman mrzutě zabručí“ a to - troufám si tvrdit - nerozesměje ani ty nejmenší...

V hlavní roli gadgets
Pachuť z nepovedeného příběhového koktejlu se ale rychle rozplyne díky bohaté a pestré hratelnosti. Batman je ve srovnání s předchůdcem více akční, zato puzzle trochu fláká. Jak Batman tak Robin mohou své protivní nejen mlátit pěstí, ale také pohlavkovat na dálku bumerangem. Bumerang dokonce bývá klíčem k řešení některých zádrhelů.

Ještě častěji ale narazíte na překážky, jež se dají překonat pouze za pomoci speciálních obleků, do kterých se oba hrdinové převlékají na speciálních platformách rozesetých po ulicích Gothamu. Robin má k dispozici například potápěčský mundůr, magnetické boty, Batman nejčastěji využívá přídavných netopýřích křídel nebo obleku, který mu umožňuje pokládat a odpalovat silné výbušniny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pro Indyho typické zákysy jsou v novince spíše výjimečné. Pokud je poblíž platforma s oblekem, který dává hrdinovy křídla, je jasné, že zádrhel vyřešíte tak, že kamsi vylezete a odtud doletíte k páce, která otevře dveře dál. Nutno podotknout, že podle stejného scénáře se řídí mnohé hádanky. Často jde o to, že jeden hrdina díky obleku může dojít někam, kam druhý ne a zde provede cosi (spustí žebřík, otevře bránu), co umožní jeho kolegovi, aby se pohnul dál.

Bez kamaráda ani ránu
Bez Robina by se Batman zasekl hned v prvním levelu, a naopak. Kooperace je prostě jádrem hratelnosti. Online multiplayer však zůstal tabu a umělá inteligence stále hapruje. Pokud tedy nepozvete kamaráda, budete trpět. Ani by nevadilo, že počítačem řízený soudruh mívá snahu nechat se odbouchnout vašimi bombami, či skákat za vámi do propastí, naprosto zdrcující ale je, když nespolupracuje v případech, kdy je to nutné k postupu dále.

Nebudete-li dávat pozor, může se například stát, že se váš kolega zasekne a vy se pak pro něj budete muset vracet, neboť narazíte na problém, který může rozlousknout pouze on. Jenže někdy je i to vyproštění problémové. Na jednom místě se mi stalo, že Robin neustále padal do bazénku s vodou a nemohl vylézt, a když jsem se do něj převtělil (mezi postavami můžete přepínat kdykoliv během hry), abych s ním vyskočil, hupsnul do bazénu pro změnu ten druhý z dvojice, tedy Batman. Takovýhle příběhů mám v záloze spousty, takže rozhodně nejde o výjimku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Staňte se Jokerem
I navzdory všem problémům a zklamáním jsem se u hry dobrovolně držel docela dlouho. Kromě obligátních misí si autoři přichystali i jedno zpestření -  levely, jež absolvujete výhradně za volantem dopravního prostředku. Situace na obrazovce sice není snímána ideálně kamerou zpoza vehiklu, ale pořád je to lepší, než závodní intermezza z předešlého LEGO titulu, kde vinou špatné orientace v prostoru docházelo k častým pádům z útesů apod.

První momenty nudy jsem zaznamenal až po objevení všech speciálních obleků a tehdy jsem měl jasno o tom, že jde o nejhorší hru série. Pak ale přišlo překvapení v podobě dalších třech epizod, které sledují tytéž situace ve hře z druhé strany. Aby nedošlo k omylu, nejde o náhradu Free Play módu, ale o nášup zbrusu nových misí, jež prodlužují trvanlivost o pěkných pár hodin. A co víc, hraní za ty zlé je mnohem zábavnější! Batmanovi soupeři sice nemají k dispozici speciální obleky, zato ale nabízejí řadu rozmanitých vlastností a dovedností.

Riddler neboli Hádankář se ohání svou holí jako Darth Maul, ale co je hlavní, umí na dálku ovládat jiné postavičky. Kdokoliv s malým otazníčkem nad hlavou se může stát vaší loutkou a otevřít vám dveře k postupu dál. Hvězda aktuálního filmu, Joker, své nepřátele buď postřílí samopaly, nebo stisknutím ruky probije elektrickým proudem a stejným způsobem umí vyzkratovat ovládací platformy. Takových exotů je ve Story módu a další si můžete výměnou za LEGO dukáty otevřít pro Free Play – všehovšudy jde o 48 jedinců.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry si prohlédněte v galerii

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Je těžké říct, jestli je LEGO Batman lepší či horší než předchůdci. To je spíše otázka preferencí. Pokud si rádi lámete hlavu, bude se vám zamlouvat Indiana Jones, pokud dáváte přednost akci, volte Batmana nebo Hvězdné války. Ať už ale zvolíte jakkoli, užijete si spousty srandy, ale zároveň budete lamentovat nad stejnými chybami a neduhy jakými jsou zejména mizerná AI a občasné problémy s kamerou.

Stáhněte si: Videa, Trailery...

Související články: Novinky, LEGO Indiana Jones recenze, LEGO Star Wars I + II recenze

Martin Havlíček
autorovi je 21 let, pracuje jako redaktor časopisu PlayIN a portálu Hratelně.cz, jeho práce je pro něj zároveň i koníčkem – ostatně na nic jiného už ani nemá čas




 
 
Martin Havlíček

Verdikt:

Zásadní chyby minulých LEGO her opraveny nebyly a online multiplayer se také nekoná, na druhou stranu – k vyblbnutí máte dvakrát tolik misí. Motivací k postupu tentokrát není zábavný příběh, nýbrž vidina nových hrdinů a jejich rozličných skillů. LEGO je prostě synonymem zábavy.

Nejnovější články