LEGO Indiana Jones - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

LEGO Indiana Jones - recenze

9. 6. 2008 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Bez rytířů Jedi, zato však s bičem a dávkou poctivých puzzlů vstupuje na scénu další hra s puncem stavebnice LEGO. A ani počtvrté to není nuda.

Autor: Martin Havlíček
Publikováno: 9.června 2008
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze: finální/anglická/PC
Doba recenzování: 4 dny

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Podle hesla „nemůžeš-li je porazit, přidej se k nim“, vplula společnost LEGO do videoherního byznysu a byl to krok velmi úspěšný. Virtualizace oblíbených stavebnic podpořená známým filmovým brandem v titulech LEGO Star Wars zafungovala snad ještě lépe, než se očekávalo – herní LEGO se chlubí miliónovými prodeji a vysokými známkami od recenzentů. Nicméně téma Hvězdných válek je v tomto směru vyčerpáno a herní obec se ptá, zda se autorům podaří zabodovat i ve světě, kde nevládne Síla?

Indy není Jedi
Herní příběh Indyho z kostiček se od podobně pojatých Hvězdných válek v mnohém liší. Indy totiž nemá za pasem světelný meč – sílu sice ovládá, ale pouze tu, která se píše s malým „s“ na začátku. Boje musíte absolvovat prakticky na každém rohu, ale přesto lze říct, že tu hrají pouze druhé housle. Na rozdíl od LEGO Star Wars, kde se většinu času odrážely střely blasterů světelnými meči, se tady postavičky spíše perou. Panáčci obvykle nemají v základní výbavě zbraň, takže musíte používat pěsti anebo sáhnout po předmětech povalujících se po okolí, respektive po tom, co vypadne z nepřátel.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Výjimkou jsou postavičky s francouzákem či lopatou, a pak samozřejmě Indy, který nosí za pasem bič - proti přesile je docela neohrabaný, zato pokud se chcete přehoupnout přes propast, je to velký pomocník. Mnohem jednoduší je padouchy rozložit na kostičky pěstmi. A aby to nebylo monotónní, zásobili vývojáři hrdiny docela slušnou škálou animací. A tak zatímco jednou znamená stisknutí tlačítka pro útok jednoduchou ránu pěstí, jindy hrdina vybalí pěkný judo chvat nebo nabídne sekvenci, ve které vyhne útoku a odpoví protiútokem. Na chlapíka bez kloubů se docela umí hýbat!

Velmi účinnou cestou ke zbavení se nepříjemností jsou střelné zbraně, které se čas od času dají najít v truhlicích nebo častěji přímo od nepřátel. V arzenálu jsou kuše a bambitky, které jistě mnozí máte ještě ve své sbírce lega z dětství, ale nechybí ani moderní samopaly a dokonce ani bazuka. Ani jejich využití však není bezproblémové. Hra totiž zaměřuje automaticky, takže v nepřehledné situaci můžete zasáhnout některého z kolegů.

Virtuální stavebnice
Prim tentokrát hrají puzzle. Pravda, byly i v LEGO Star Wars, ale v nové hře jsou rozsahem i co do obtížnosti na vyšší úrovni. Někdy jsou dokonce tak komplexní, že máte co dělat, abyste vůbec přišli na to, co se po vás vůbec chce. Tak třeba hned v několika misích musíte opravit poškozený dopravní prostředek, abyste mohli pokračovat v cestě, což ve většině případů znamená, že najdete bedny s náhradními díly, donesete je na vyznačené místo, složíte z nich poškozenou část vozidla a s pomocí panáčka opraváře dotáhnete opravu do konce. Jenže v jednom případě se ani po nalezení chybějících dílů, které samo vyžaduje vyřešení několika svízelných situací (typicky: díly jsou támhle, ale jak se k nim dostanu?), nedošlo ke zprovoznění vehiklu. Důvod? Chybí volant! Abyste jej získali, musíte zničit bednu opodál.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zábavné je, když hra zapojí skládání stavebnice do nějaké dynamické akce, třeba do souboje s bossem. Opravdu nápaditý mi přišel souboj s tankem, ve kterém nemáte k dispozici žádné zbraně, a tak musíte využívat předmětů z okolí. Fígl spočívá v tom donutit tank vypálit na určité objekty, z jejichž trosek pak dáte dohromady miny.

Třetí složkou, na které je postavena hratelnost těchto LEGO sérií, je blbnutí s dopravními prostředky. A ani tentokrát se nezůstane jen u vehiklů, ale přijde i na zvířata. Bohužel, ovládání čehokoliv, co má motor, je noční můrou, jelikož hra využívá systému ovládání, který stojí na orientaci v prostředí. Šipka nahoru tedy neznamená, že motorka přidá plyn, ale že pojede směrem nahoru atp. Než si na to zvyknete, slétnete nesčetněkrát ze srázu. U zvířat, která mimochodem překvapí i jinými dovednostmi (kůň umí vyhazovat do vzduchu, slon nosí předměty), toto pochopitelně nevadí.

Na PC jedině s gamepadem
Ovládání hry je pro kované PCčkáře vůbec docela nezvykem (nikoliv však v rámci série LEGO her). Pokud instinktivně sáhnete po myši, budete překvapeni, protože na tu vývojáři zcela zanevřeli. Budete si muset vystačit se čtyřmi šipkami anebo stejně jako já na chvíli ukradnete gamepad z Xboxu a budete si užívat výhody analogové páčky. Škoda, že na krvdlání druhé z páček nereaguje hra plnohodnotnou rotací kamery, nýbrž jen mírným posunutím.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

V některých pasážích, kde je dění sledováno z boku, totiž není zcela patrné, jak správně skočit, abyste přistáli na kýžené plošině. Stejně užitečná by byla také možnost (třeba jen automatického) oddalování kamery v okamžicích, kdy jsou hratelné postavičky od sebe příliš vzdáleny. Situace, kdy se některý z hráčů opozdí, hra řeší prostě tak, že se soustředí na toho prvního.

Opáčko před návštěvou kina
Recenze skoro na konci a o příběhu ještě ani zmínka… Je to ale vůbec potřeba? Vždyť Indyho dobrodružné výpravy, alespoň tedy první trilogii, všichni znají a The Original Adventures je pouhým převyprávěním. Anebo spíše parodií? Hra se drží filmové trilogie, ale jednotlivé pasáže si přizpůsobuje tak, aby byly hratelné. Scény, ve kterých se zdolávají nějaké pasti, jsou většinou nataženy, a naopak pasáže, kde akce chybí, bývají odbyty custcénou.

A samozřejmě je vše přizpůsobeno kooperativní hře. I tentokrát mohou (pouze „offline“, tzn. spolu s kamarádem u jednoho PC) promluvit do dění na obrazovce dva hráči a na tom staví i řada puzzlů. Kooperativní mód je tedy založen na skutečné spolupráci a nejen na prosté rubačce dvou hráčů. Pokud ale nemáte, koho ke hře přizvat, budete čas od času trpět kvůli zabrzděné umělé inteligenci. Počítačem ovládané postavy mají snahu za vámi běhat jako pejsci a to čas od času i v případech, kdy potřebujete, aby zůstaly na určitém místě.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jako němý film
Vraťme se ale ke custcénám, ty totiž patří k tomu nejlepšímu na hře. Jak bývá zvykem v této herní sérii, postavičky nemluví, takže musí zvládnout dovyprávět děj jinými výrazovými prostředky – a to se jim daří. Scénky tak připomínají staré němé grotesky a to i humorem, který je okatý a infantilní. Pro cílovou skupinu přesně to pravé, avšak ani dospělí hráči nezůstanou zachmuření.

Pro mě byly nejzábavnější narážky na Hvězdné války, kterých je ve hře opravdu požehnaně. Na jednu narazíte hned na začátku poté, co v rekonstrukci památné scény z Dobyvatelů ztracené archy získáte zlatou sošku, kterou následně musíte předat záporňákům. Stavebnicový Indy se je pokusí oblafnout tím, že jim nabídne hlavu C3PO, na což nepřítel zareaguje tak, že neohrabané pohyby společenského robota začne napodobovat. Závěrem dodám,, že ne všechny vtípky odkazují na sci-fi předchůdce a ne všechny jsou vtipné (některé se opakují).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry si prohlédněte v galerii

Ideální rodinná hra?
I přes pár neduhů je hra více než solidní. Příklon ke složitějším puzzlům sice leckterá dítka, pro něž je hra určena, vyvede z míry, ale když přiloží ruku k dílu rodič a ujme se role parťáka, půjde všechno jako po másle. A o to tady jde. Hry se slůvkem „LEGO“ v názvu byly vždycky pojímány hlavně jako hry pro dva a to nejlépe pro tandem rodič-dítko.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva K tomu si připočtěte kvalitní zpracování, které občas hyzdí jen nějaká ta textura z minulého století, příjemnou cenu a vyjde vám, že jde o kvalitní hru, která potěší nejen fanoušky akčního archeologa a lega. Někdy by sice mohl namítnout, že je hra krátká (dá se projít za 7 hodin), ale na to vývojáři již předem odpověděli integrací Freeplay módu, jenž vás přinutí, abyste si lokace prošli ještě jednou a posbírali bonusy.

zdroj: Archiv


trailer 3

Stáhněte si: Demo, Videa, Trailery...

Související články: Novinky, Vše o sérii LEGO Star Wars a LEGO Batman

Martin Havlíček
autorovi je 21 let, pracuje jako redaktor časopisu PlayIN a portálu Hratelně.cz, jeho práce je pro něj zároveň i koníčkem – ostatně na nic jiného už ani nemá čas




 
 
Martin Havlíček

Verdikt:

Souboje už sice nejsou tak zábavné jako v LEGO Star Wars, ale řešení puzzlů a „plošinovková“ akce, které tu dostávají více prostoru, dokážou ztrátu nahradit. Největším průšvihem hry tak zůstává, že se nezbavila problémů s kamerou, jež umí pěkně zkomplikovat situaci. Ještě, že mají panáčci nevyčerpatelné zásoby životů.

Nejnovější články