LEGO Jurassic World - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

LEGO Jurassic World - recenze

19. 7. 2015 14:45 | Recenze | autor: Lucie Jiříková

Kvalitativní křivka LEGO her v posledních cca 2 letech měla spíše sestupnou tendenci. Spousta hráčů věřila, že princip těchto her je „vyždímaný“, ale LEGO Jurassic World ukazuje, že problém vězí jinde. TT Games v poslední době zkrátka sekali LEGO hry jako Baťa cvičky a neměli dost času je před vydáním pořádně odladit, vložit do nich své tvůrčí srdce nebo větší množství invence. To, co jsme v posledních LEGO hrách postrádali, je však nyní zpět v celé své parádě.

Není třeba chodit kolem horké kaše. LEGO Jurassic World je jednou z nejlepších LEGO her vůbec. Přitom se však stále drží zajetého mustru „ten udělá to a ten zase tohle“ včetně okopírovaných činností jednotlivých postav.

Tu a tam se sice design odváže a přijde s nějakou novou drobností, ale ta stejně zapadá do toho, co jsme v LEGO hrách už dříve viděli. Na první pohled si tedy žádné novinky nevšimnete, přestože jich ve hře několik je. Lze však vypozorovat změny oproti předchozím hrám, které se týkají hratelnosti.

Méně znamená více

Oproti například LEGO The Hobbit se vás LEGO Jurassic World nesnaží zavalit postavami. Příběh je rozdělený do několika částí, které na sebe sice přímo nenavazují, ale společnými silami hlavní dějovou linii přesto dále posunují a rozvádějí. V každé části přitom vystupuje jenom pár postaviček, jejichž schopnosti se opakují (například střílet na vzdálené terče umí hned tři), ale vůbec to nevadí. Hra má díky tomu hlavu a patu, působí učesaně a hráče díky bohu nefrustruje. Jenom si vzpomeňte, kolikrát jste v LEGO The Hobbit museli přepínat a zkoušet, abyste do ruky dostali požadovaného trpaslíka. Ještě teď mi z toho běží mráz po zádech.

Vedle střílení umí panáčci lézt po zdech, opravovat poničené předměty, odkódovávat zamčené místnosti atd. K tomu nově přibyla možnost zalévat květiny (následně se rozrostou a tak přes ně můžete zdolávat překážky), sestavovat archeologické vykopávky (hodně podobné rostoucím květinám), prořezávat se kapradím, plavat v trusu (ne, to není legrace), jezdit na krávě i na praseti a vtělit se do dinosaura, abyste pak mohli zatočit s velkými nepřáteli nebo prorazit jinak nepřekonatelné překážky (skály apod.).

zdroj: Archiv

Když se ve hře odrazí i vývojářské srdce

Ve snaze pozvednout kvalitu série tvůrci vymysleli i příjemné minihry, které se ve hře neopakují a jsou vytvořené na míru pro každou jednotlivou situaci. Tak například intermezzo v garáži, kdy se panáčci chystají na safari do džungle, obnáší nutnost sestavit všechny tři džípy a k tomu jeden z nich namalovat na zelenou. Nejdříve ale musíte patřičně zkombinovat barvy. Je to sice primitivní, ale co naplat - minihra je tak pěkně zpracována, že zabaví dítě i dospělého.

Další minihry na vás čekají v rámci volné hry, kde můžete vesele trajdat po parku a přijímat výzvy, v nichž například musíte projet připravenými brankami v časovém limitu apod. Hráč si přitom může volit jakýkoliv automobil ze své garáže, která se postupně rozrůstá, čímž Jurassic World dále bobtná a přináší extra porci zábavy. Hře dost možná prospěla i upravená grafická stylizace, která daleko více zapojuje „reálné“ textury a objekty. Díky nim i klasické LEGO objekty vypadají pěkně.

Dinosauři si rádi hrají s chrastítky

S příběhem se TT Games popasovali dle očekávání. V napínavé plíživé scéně, kdy se v záběru chvěje kapradí, a vy čekáte, že z něj každou chvíli vyskočí krvelačný dinosaurus, nakonec vyběhne roztomilé růžové prasátko a zakvičí. Pokud se vám to zdá povědomé, už jste pravděpodobně nějakou LEGO hru odehráli, což by samozřejmě nemělo vadit. Jak jistě víte, TT Games tenhle roztomilý humor opravdu umí a i kdyby vám tento vtip ukazovali po sté, stejně se mu zasmějete.

Stále platí, že hra neobsahuje explicitní násilí a primárně je orientovaná na děti. Pokud se však své ratolesti rozhodnete podat pomocnou ruku a podpořit je v kooperativním multiplayeru, nebudete litovat. Hra vás díky příběhu na chvíli odnese z reality a takovým tím hřejivým způsobem vás pohladí po duši.

I když jsem po dohrání LEGO The Hobbit byla přesvědčená, že už o této sérii nikdy neřeknu nic dobrého, LEGO Jurassic World situaci mění. Jde o parádní zábavu pro malé i velké, ke které se budete rádi vracet sami i v kooperaci.

Verdikt:

Jako by si tvůrci uvědomili, že i LEGO hry potřebují péči, a nelze je chrlit jako na běžícím páse. Přeřadili tedy na nižší stupeň, se vším ve hře si pořádně vyhráli a výsledkem je herně i příběhově skvělá hra. LEGO Jurassic World zkrátka šlape jako švýcarské hodinky.

Nejnovější články