LEGO Marvel Super Heroes 2 - recenze
7/10
zdroj: Warner Bros.

LEGO Marvel Super Heroes 2 - recenze

11. 12. 2017 19:00 | Recenze | autor: Lucie Jiříková |

Hráčské publikum je velmi specifické. Má rádo osvědčené herní principy, ale když jim je podáváte v pravidelných intervalech bez dostatečných změn, prskají na všechny strany. Jednou z největších výjimek tohoto pravidla je série LEGO, kde byste obvykle změny nenašli možná ani s lupou v ruce. Právě z toho důvodu mě velmi překvapilo, když jsem v novém LEGO Marvel Super Heroes 2 našla hned několik novinek. Nejedná se sice o zásadní změny, které by původní mustr nějak měnily, ale pro fanouška, který s LEGO hrami strávil už pár let, se jedná o takovou malou revoluci.

Jako z akčního filmu

Základní hratelnost LEGO Marvel Super Heroes 2 se nezměnila. Po světě pobíháte s různými figurkami a využíváte jejich speciálních vlastností a dovedností, abyste se dostali přes důmyslné překážky. Logické úkoly jsou přitom vystavěné na rozdílnosti těchto figurek, zatímco někteří hrdinové, jako třeba Spiderman, umí vystřelovat pavučiny a přitahovat si tak třeba předměty z větší vzdálenosti, další hrdinové umí třeba létat (Iron Man) nebo odrážet paprsky štítem (Captain America).

Postupně se tedy prokousáváte světem, jako byste odlupovali vrstvy cibule, přičemž v ideálním případě spolupracujete s dalším hráčem. LEGO nabízí kooperativní multiplayer pro hráče na jedné obrazovce ve split screenu. Při hře s malými dětmi se tak kromě skutečného paření učíte i komunikaci se spoluhráči, což mě osobně na LEGO hrách opravdu imponuje. Nejen, že je to zábava, ale také fakticky rozvíjíte dětské schopnosti a spolupráci.

zdroj: Vlastní

Do této hratelnosti pak LEGO Marvel Super Heroes 2 zabudovala logické zádrhely, kdy třeba spojujete rozpojené elektrické dráty nebo se s komiksovým hrdinou snažíte dostat skrz bludiště. Největší změnou jsou potom akční pasáže, ve kterých se kupříkladu vydáte stíhat nezkrotného zločince letadlem, přičemž musíte pilotovat a najednou také střílet. Tyto pasáže se s trochou nadsázky podobají leteckým pasážím z nového Battlefrontu, i když jsou – celkem pochopitelně – o něco jednodušší v tom, že v některých případech vám letadlo drží směr samo. Prostě, ačkoliv se základní LEGO kostra nezměnila, Marvel Super Heroes 2 přidávají dostatek nových kostiček do celého balení, že hra působí v kontextu série svěže a příjemně.

Když Spidermanovi uletí mouchy

Příběhové mise jsou opět pospojovány velmi vtipnými filmečky, které často nerozesmějí jenom menší děti, ale i jejich starší spoluhráče. Do příběhových misí se dostáváte ze základního města, v němž se můžete i jen tak poflakovat a zkoušet nové hračky a figurky. Hrdinů je, jako už delší dobu v sérii, opravdu spousta. A tady bych viděla asi největší slabinu celé hry.

Je mi jasné, že tvůrci chtěli využít bezezbytku celou licenci, nebo možná dokonce museli použít všechny předem dané hrdiny od Marvelu. Zkrátka a dobře, postav je tu příliš mnoho. Jejich vlastnosti se tak tříští a opakují. Například minimálně tři figurky umí létat, tři zase umí střílet, tři zvládnou vystřelovat provazy atd. Jedinečnost hrdinů a celková přehlednost hry se tak stírá, což je podle mě škoda. Nehledě na to, že než si všechny figurky a jejich dovednosti zapamatujete, máte za sebou pomalu polovinu hry. Najdete tu všechny možné varianty jednotlivých hrdinů, včetně těch z jiných časových rovin a alternativních vesmírů a prostě nejde udržet každou postavu nějak unikátní.

Stejně jako tvůrci nešetřili figurkami, nešetřili ani obsahem, což je o něco příjemnější zjištění. I po dohrání hry máte pořád co dělat, courat se městem, projíždět se autíčky, létat ve stíhačce nebo jezdit na koni. K tomu si přidejte možnost procházet levely znovu s odlišnými hrdiny, kteří pak mohou odemknout tajné lokace, kam jste předtím nemohli.

Suma sumárum je tak LEGO Marvel Super Heroes 2 schopná bavit své publikum dlouhé desítky hodin, kvalitně a smysluplně. Rozhodně patří mezi ty lepší tituly z této série. Také si díky své osvědčené hratelnosti a správnému mixu jednotlivých prvků hratelnosti zaslouží zařadit mezi nejlepší hry pro děti, které momentálně můžete koupit. Tím spíš, že můžete s dítětem (ale klidně i partnerem, který má rád Marvel a odlehčený styl LEGO her) společně trávit hodiny u povedené hry, která je přístupná napříč generacemi.

Verdikt:

LEGO Marvel Super Heroes II dostává své předloze a sešlapuje plyn hezky až k podlaze. Několik drobných novinek, jako třeba akční pasáže ve vzduchu, dodaly této hře ztracený šmrnc. A hromada obsahu a zábava pro celou rodinu na jedné obrazovce patří už k tradičním aspektům této hry.

Nejnovější články