Mantis Burn Racing - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Mantis Burn Racing - recenze

24. 10. 2016 19:30 | Recenze | autor: Ondřej Švára |

Sláva Amigy je dávno pryč. Naštěstí ale přežilo kouzlo her, které byly pro tuto kdysi opěvovanou počítačovou platformu tolik typické. Jejich nápad, svižnost a chytlavost bude u hráčů v kurzu asi navždy, a proto může uspět každá nová hra, která se jimi inspiruje. Tak jako Mantis Burn Racing, která ve velkém stylu oživila klasický závodní hit Super Cars. Souboje smrsknuté do světa „matchboxových angličáků“ jsou stejně návykové jako kdysi, parádní hře kazí útok na vyšší hodnocení jen horší optimalizace a pozvolný nástup stereotypu. 

Inspirace místo originality 

Mantis Burn Racing je důkazem toho, že hry nemusí být za každou cenu originální. Stačí, aby nepůvodnost vyvážily novými nápady, řemeslnou kvalitou a úctou k předloze. To vše se u této závodní arkády podařilo. Zjevná inspirace Super Cars byla obohacena o zajímavé detaily, moderní technologii a nové herní trendy. Esence původní zábavy tím ale nijak neutrpěla. Závodit s autíčky, ne většími než dětský palec, je pořád neskutečně návykové. Mantis Burn Racing je v tom nejlepším slova smyslu moderní klasika.

Závody od VooFoo Studios jsou zároveň příkladem hry ze skromných tvůrčích poměrů, která ale v mnoha ohledech deklasuje vysokorozpočtovou produkci. Mantis Burn Racing se málokteré velké závodní dílo vyrovná především v pestrosti herní nabídky. Hra perlí zásobou atraktivních soutěží, dlouhotrvající singleplayerovou kampaní, motivujícím hodnocením i sympatickým online režimem se spoustou hodin multiplayerového zápolení, statistik a žebříčků. Dohromady to vytváří příjemně bohatou a konkurenční atmosféru.

Nejvíce ale hra bere dech v množství a atraktivitě různých závodních aktivit. Své auto můžete prohnat hned v osmi typech závodů – ani jeden z nich nešetří napětím. Dokážete si představit, jaká řež o přední pozice se odehrává například v bodovací soutěži, při níž se každý automobil blíží k vítězství úměrně rychle ke své aktuální pozici v pelotonu? Rádi postupně objevíte i další druhy klání. Jsou možná méně výstřední, ale i tak nesmírně zábavné, protože je autoři doplnili plejádou motivujících odměn. Vyznavači sběru virtuálních zkušeností si v Mantis vážně přijdou na své.

Motivující bodování 

Singleplayerová kariéra bytostně souvisí s komplexním systémem levelování, který tvoří trojice vzájemně provázaných lákadel. Zaprvé je tu herní měna, za kterou průběžně pořizujete nové vozy, zadruhé klasické zkušenostní body (expy) nutné především k získávání součástek pro tuning a do třetice speciální postupové body k odemykání náročnějších sekcí kariéry.

Honba za virtuálním pokrokem začíná maličkostmi. Každý povedený smyk, rychlý mezičas nebo šikovné předjetí soupeře znamená pravidelný přísun bodů, což báječně udržuje napětí po celou dobu jízdy. Větší porce odměn pochopitelně získáváte za celková umístění, časové rekordy nebo splněné achievementy. Herní filozofie, která by se dala přeložit jako „jezdíme si pro dárky“, je opravdu zajímavým katalyzátorem zábavy.

zdroj: Archiv

Veškeré typy soutěží, od eliminatoru přes klasický závod až po třeba minišampionát složený z vícero podniků, jsou díky pestrému a vzájemně propojenému bodování o řád zábavnější. Když je v sázce nová převodovka nebo otevření další části kampaně, nadchne dokonce i obyčejná jízda na čas. Mantis Burn Racing je v tomto ohledu arkáda jako řemen, což je moc dobře.

Jako příjemný stín pronásledují veškeré singleplayerové zápolení online žebříčky a statistiky s časy živých hráčů, což vytváří báječnou rivalitu. Pokud by vám ale přesto takto naladěná hra přestala časem vyhovovat, je tu ještě standardní multiplayerový mód, kde jsou dostupné všechny typy soutěží ze singlu. Navíc je multiplayer vyšperkovaný o pravidelné týdenní výzvy, v době recenze to bylo například dvacet těžkých kol na čas – báječná věc pro trénink řidičských schopností. Jedinou slabinou online hry je dosavadní nedostatek aktivních hráčů. V Mantis Burn Racing je zatím víc pusto, než by si takový druh hry zasloužil.

Smůla, málo okruhů 

Mnohem více než poloprázdný multiplayer ale zamrzí méně pestré závodní prostředí a menší zásoba okruhů. Tematických lokalit je hrstka, závodit budete povětšinou v prašném prostředí polopouště nebo na asfaltu uvnitř městské zástavby. Osm jednotlivých okruhů rovněž neohromí. Tratě jsou asi jediná složka hry, kde autoři poněkud skrblili s nápady, což nejen překvapí, ale hlavně uvolní cestu pozvolnému stereotypu v pozdějších fázích hraní. Když už znáte prostředí natolik dobře, že můžete jezdit i poslepu, přijde hra o část svého elánu a závodit se začne spíše z povinnosti. Nuda se ale naštěstí nepřihlásí příliš brzy.

O něco velkorysejší je nabídka závodních vozů. Jsou rozdělené do několika výkonových i váhových kategorií, přičemž jejich jízdní vlastnosti lze dodatečně upravovat zmíněným tuningem. Podle toho, co do auta zrovna seženete, zlepšíte mu výkon, přilnavost, ovladatelnost nebo okamžité zrychlení. Je potěšitelné, že každá úprava má na jízdu opravdu vliv. Fyzikální model hry je ostatně překvapivě komplexní. Ačkoliv Mantis Burn Racing vypadá jako hra pro děti, auta se krotí jako divá zvěř.

Mistrem volantu 

Jízdní model Mantis Burn Racing se podobá Micro Machines, tedy další oblíbené topdown arkádě z minulosti. Auta mají lehce zpožděné reakce, také výrazně klouzají po povrchu a nemilosrdně zpomalují při kontaktu s bariérami. Rychlá a zároveň bezchybná jízda je proto malým uměním. Pamatujte, že na svižných a zároveň rafinovaně klikatých tratích se mistrem volantu hned tak nestanete, ale to nevadí. Každé zlepšení vám totiž udělá nesmírnou radost. Jakmile se naučíte správně najíždět do zatáček, dávkovat přiměřenou rychlost a držet vozítko v koridoru, budete tak dobří, jak jste si zpočátku ani nedokázali představit.

Určitou překážkou v honbě za šoférskou dokonalostí může být neoptimalizované grafické zpracování. Na hru se bezesporu krásně dívá (ohromí zejména kouřové efekty na prašných cestách), kvalita je však vykoupena kolísavým výkonem hry, respektive hardwarovou náročností. Snímková frekvence je značně labilní a hra má tendenci skokově zpomalovat zrovna v těch nejméně vhodných okamžicích – při hromadném předjíždění nebo při průjezdu složitými pasážemi tratě. Problém vyřeší jen snížení grafických detailů, ale to už pak zase není taková podívaná. 

Mantis Burn Racing je téměř po všech stránkách výborná závodní arkáda. K dokonalosti jí chybí jen editor tratí pro komunitní tvorbu, lépe vyladěná technická stránka a tlačenice v multiplayeru. Všechno jsou to ale problémy, které lze buď vyřešit, nebo milosrdně ignorovat. Za špetku shovívavosti tenhle malý velký herní projekt každopádně stojí. Mantis Burn Racing se umí odměnit a radost udělá nejen fanouškům závodního retra.

Verdikt:

Mantis Burn Racing je svěží a chytlavá motoristická arkáda. Nehýří sice originalitou, ale zato parádně oživila starý herní recept. Závodění s „angličáky“ je i dnes nesmírně zábavné a nervy drásající. Škoda několika zbytečných nedostaků.

Nejnovější články