Medieval: Total War - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

Medieval: Total War - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

23. 9. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Spojení tahové a real-time strategie s tisícemi jednotek na bojišti se už jednou osvědčilo ve hře Shogun: Total War a nyní přichází pokračování Medieval zasazené do prostředí středověké Evropy.

Autor: Leon
Publikováno: 23.září 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Medieval je druhou hrou v plánované sérii strategií Total War od britské firmy Creative Assembly. Tou první byl velmi úspěšný Shogun: Total War, ke kterému jsme se loni dočkali datadisku spojeného s mongolskou invazí na japonské ostrovy. Shogun se stal oblíbený z několika důvodů, ale tím hlavním bylo netradiční spojení dvou strategických žánrů - tahové a realtime části hry. Většinu herní doby se u ní trávilo nad mapou Japonska rozděleného do spousty provincií, kdy bylo třeba promýšlet jednotlivé tahy. To je ona první tahová část. Do realtime části jste mohli vstoupit v okamžiku, kdy přišla na řadu pořádná bitva. Pak jste mohli ovládat jednotky až v řádů tisíců vojáků a komandovat je proti nepřátelské armádě.

Toto spojení bylo opravdu šťastné a spolu s propracovaností celé hry způsobilo nejen úspěch Shoguna, ale i přípravu další hry - Medieval. Pokud si přečtete mé recenze původní hry a jeho datadisku Mongol Invasion, bude vám jasné, že jsem se u nich skvěle bavil. Není proto divu, že jsem se na Medieval velmi těšil a byl zvědav, co přinese nového a v čem bude lepší.

 Rozdíly oproti Shogun: Total War
Ta největší změna je v tom, že je celá hra přenesena do středověké Evropy a blízkého okolí - severní Afriky a části západní Asie. Celá tato oblast je rozdělena na 120 provincií, které jsou rozděleny mezi více než 12 hratelných národů (Britové, Francouzi, Němci, Dáni, Španělé, Muslimové, Egypťané atd.) a několik méně významných, a proto nehratelných - například Maďaři, Skotové, Velšané a další, kteří také spadají do kolonky rebelové. Mimochodem, podrobení těchto území (jakožto národů) je velmi těžké a neustále tam doutnají nepokoje a povstání. Je jen na vás, který z nabízených národů si vyberete za vlastní a za který se pokusíte ovládnout celou Evropu. Ten český tam ovšem budete hledat marně, byť provincie Bohemia se na mapě nachází.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Počáteční výběr je pro další hru podstatnější, než by se možná zdálo. Hrát za některé národy je totiž jednodušší, za další těžší, za zbývající skoro vražedné. Rozhodující je v tomto směru především počet obsazených provincií (a z toho pramenící příjem), stejně jako strategická poloha na mapě. Nutno ovšem říci, že jste na obtížnost vybrané kampaně předem upozorněni, takže můžete začít od těch lehčích. A ke všemu si můžete zvolit i obtížnost hry jako takovou.

 Stoletá válka
To, co jsem dosud popisoval, vás čeká, pokud si vyberete klasickou kampaň za národ. Kromě toho si můžete na vlastní kůži zkusit nějakou slavnou historickou bitvu nebo války - takovou klasikou je Stoletá válka, kterou si můžete zkusit jak z pozice Angličanů, tak ze strany Francie. Nakonec ale stejně dospějete nad mapu Evropy a na bojiště pokryté zástupy všemožných jednotek.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva A právě tady si člověk znalý Shoguna uvědomí, že se toho moc nezměnilo, přesněji řečeno změny aby člověk skoro hledal lupou. Nemám samozřejmě na mysli to, že japonské samuraje vystřídali středověcí rytíři a spousta dalších jednotek (typů je nepoměrně více než u Shoguna), ale princip hry, jeho přednosti i nedostatky. Kdybych na první pohled nepoznal mapu Evropy, skoro bych věřil, že jde stále o Shoguna. Takže podrobněji.

 Herní princip
Většinu času stále budete trávit strategickým rozmýšlením nad mapou a přesuny pomyslných jednotek a armád po mapě. Kromě toho je ale třeba sledovat a řídit velké množství dalších faktorů, od kterých se odvíjí vaše úspěšnost. Tím prvotním je stav vaší pokladny, protože bez peněz si ani neprdnete. Za ty cvičíte vojenské a další speciální jednotky a stavíte „infrastrukturu“ v obsazených provincií. Od těch pak vybíráte daně (jejich výši samozřejmě ovlivňujete) podle toho, jak je oblast rozvinuta, jak se v ní obchoduje a co nabízí za nerostné bohatství. Další peníze lze získat dobytím nových území, eventuálně jejich rabováním.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Při tom všem je ale třeba sledovat i náladu a loajalitu obyvatelstva žijících na daných území. Zvláště na čerstvě dobytých územích hrozí lidové povstání, které se ne vždy dá jednoduše zvládnout a na některých územích (Skotsko, Portugalsko) je třeba mít téměř nepřetržitě velkou armádu, jinak se povstání nezbavíte. Pomoci si můžete třeba snížením daní nebo rozvojem oblasti, vše je ale především otázkou času. Po desetiletích si každý národ víceméně zvykne a nakonec i akceptuje nové dobyvatele. A třeba i postupně přestoupí na jinou víru, což lze krásně sledovat, pokud zvolíte dobývání Evropy za muslimy.

 Diplomacie
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Důležitou složkou stále zůstává diplomacie, konkrétně uzavírání různých koalic. Mě se osvědčilo přijmout každou nabízenou koalici, už proto, že její porušení je stejně většinou na vaší straně. Kromě vysílaných emisařů najdete ve hře i další jednotky, které mají prakticky stejnou funkci jako v Shogunovi - tak třeba ninja se zda jmenuje přímo zabiják a má stejnou funkci - možnost zabít významnou osobu nepřítele.

Pokud si vzpomínám, tak malou novinkou v této oblasti je možnost uzavírat sňatky a tím dále rozvíjet zahraniční diplomacii. Další drobné novinky jde najít prakticky všude a nemá je cenu podrobně rozepisovat, protože o tom by recenze být neměla. Předchozími odstavci jsem chtěl jen zdůraznit, že v části strategické příliš mnoho změn nenajdete, tím méně těch zásadních.

 Systém soubojů
Pak ještě zbývá část druhá, ta odehrávající se přímo na bitevním poli. Stejně jako v Shogunovi ji můžete směle přeskakovat a výsledek boje nechat spočítat a vyhodnotit počítačem. Během dlouhých kampaní se dá předpokládat, že většinu bitev budete takto přeskakovat, protože výsledek bitev se dá s velkou pravděpodobností předvídat. Postupem času zjistíte, že roli hraje nejen počet jednotek a jejich variabilita, ale i zkušenost jejich velitelů (nyní s určitými RPG prvky) a v neposlední řadě i terén, kde k bitvě došlo. Obecně se lépe brání území hornaté a také mosty přes řeky. Ale to také není od dob Shoguna nic nového.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Problematické ovládání a AI
Bohužel systém ovládání jednotek přímo v boji se prakticky nezměnil, takže hráče nezřídka nadzvedne ze židle, co některé jednotky pod jeho velením ve skutečnosti dělají - samozřejmě, že něco jiného, než by ve skutečnosti chtěl. Výsledek je ten, že bitva dopadne hůře, než by jí spočítal počítač. Zkrátka se nemohu zbavit dojmu, že v této části hry by se mělo zásadněji změnit jak ovládání, tak myšlení jednotek v boji. Ty by měly reagovat podstatně inteligentněji a hráč by se měl víceméně starat jen o čistě strategické věci v boji. Takto se ukliká, výsledek nebude nakonec stejně takový, jaký si představoval, a ještě bude nejspíše nadávat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva U ovládání jednotek v bitvě jsem čekal největší změny a skutek zatím utek, což je pro mne zklamáním. Nechci vám tím nijak znechutit tyto realtime bitvy, ale opravdu si myslím, že pustit byste se do nich měli jen v případech, kdy se schyluje k zajímavé nebo rozhodující bitvě. Každopádně vřele doporučuji si hru předtím uložit, zkusit si bitvu sám vybojovat, nahrát uloženou pozici a zkusit výsledek od počítače. Tipuji, že vaše vlastní výsledky budou horší, minimálně po několik dní hraní.

 Pouze mírně vylepšená grafika
Grafika se od Shoguna také nijak výrazně nezměnila. Ve strategické mapové části to lze pochopit, v „bitevní“ jsem ale také žádný převrat nenašel, ač autoři mluví o podrobnějších jednotkách. Ten rozdíl se opravdu těžko hledá, a tak tam stále najdete 2D jednotky s nepříliš dobrým rozpohybováním. Na omluvu lze podotknout, že při obrovských počtech figurek na obrazovce se to ztratí a aspoň se to tolik netrhá.

Nově přibyly některé speciální efekty počasí, ale to už zase směřuji k nepodstatným detailům. Co ale vyloženě miluji, je doprovodná hudba, která je opravdu vynikající a liší se podle toho, za jaký národ hrajete.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

 Vysoká obtížnost
Ač mohou předchozí odstavce nahrávat myšlence, že mě Medieval zklamal, není tomu tak. Přestože se od Shoguna příliš neliší, hraje se výrazně lépe, což je ale způsobeno především tím, že je hra zasazena do Evropy (rozpětí let 1087-1453), která je ze strategického hlediska podstatně složitější. Fanouškové do hry tak mohou podstatně více kombinovat, ale také jsou nuceni k hlubšímu promýšlení následných kroků. Jinak řečeno - pouze změnou prostředí se zvedla hratelnost, ale také složitost a obtížnost hry.

Ano, pokud jsem to ještě nezdůraznil, pak to udělám teď. Medieval je dost těžká hra a proniknout do všech jejích maličkostí zabere neskutečně času. Na oplátku vám pak ale nabídne opravdovou zábavu, zvláště pro lidi zaměřené na strategicko-taktické myšlení. Herní doba je prakticky nekonečná, nejen proto, že máte na výběr hodně národů a můžete postupovat pokaždé jinak, ale i díky přiloženému editoru.

 Shrnutí
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Takže co říci závěrem. Medieval je opět chytlavá strategie, která se sice od Shoguna příliš neliší, ale velice jí pomohlo zasazení do Evropy. Dá se předpokládat, že se bude pokračovat ve vývoji další hry v sérii Total War a ač se nabízí několik možných námětů (Asie, Afrika, Amerika), není dosud známo, kam zamíříme příště. Ale atraktivnější místo než Evropu už asi autoři nenajdou, takže jim nezbude, než výrazněji vylepšit některé části hry. Jinak hrozí, že opět vznikne „jen“ hra s vynikající strategickou částí a stále nedotaženou částí realtimovou. A tou je právě Medieval: Total War.

Stáhněte si: Demo (246 MB), Trailer (4,5 MB), Cheaty

Související články: Novinky, Shogun: Total War recenze (6/2000), Shogun: The Mongol Invasion (8/2001)

 
Leon
připravil: jd




 
 
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Důstojné pokračování Shoguna, kterému velmi pomohlo zasazení do Evropy. Více novinek by nebylo na škodu, ale i tak jde o jednu z nejlepších strategií za letošní rok. Není pro každého, ale stratég si u ní opravdu vyhraje.

Nejnovější články