Minecraft: Story Mode - recenze 6. epizody
4/10
zdroj: tisková zpráva

Minecraft: Story Mode - recenze 6. epizody

8. 7. 2016 19:30 | Recenze | autor: Miloš Bohoněk |

Když české studio FiolaSoft vydalo plošinovku Blackhole, způsobilo malé pozdvižení. O dabing se totiž namísto klasických herců starali vybraní youtubeři. Šlo o prozíravý model, který autorům zaručil slušné mediální pokrytí. A stejnou taktiku zvolili i vývojáři ze studia Telltale, kteří známé youtubery obsadili do hlavních rolí postav v šesté epizodě adventurní série na motivy Minecraftu. Bohužel to vzali za špatný konec.

Zase něco jiného 

Minecraft: Story Mode je zvláštní série. Původní (slabá) pětidílná série skončila už po čtvrté epizodě a na slibovanou pátou epizodu jsme čekali pár měsíců. Když konečně vyšla, nabídla úplně nový separátní příběh, a kupodivu šlo o nejlepší díl z celé hry. Plánovaná druhá sezóna Story Mode však byla mezitím zrušena (prodeje nejsou žádná sláva), a tvůrci namísto ní oznámili jakýsi datadisk s podtitulem Adventure Pass, který obsahuje pouze tři epizody. A první z nich, jejíž recenzi právě čtete, je plná youtuberů.

Ze hry se tak definitivně stává příběhový mišmaš. Zatímco první čtyři epizody byly navazujícím dobrodružstvím, šestá epizoda nemá ani s nimi, ani se separátní pátou epizodou nic společného. Jistě, opět ovládáte Jesse/ho, opět ji/jej doprovází trojka kamarádů Lucas, Petra a Ivor, a opět je to velmi lineární, upovídané a ne-puzzlové hraní/sledování. Děj je však úplně nový, izolovaný od dosavadní linky. A za moc nestojí.

Po průchodu teleportem (podtitul epizody znít A Portal to Mystery) se vaše banda ocitá v masivní vile, obklíčené stovkami zombíků. Uvnitř budovy se parta seznamuje se skupinkou youtuberů, a než se naděje, past s otrávenými šípy jednoho z nich rozstřílí na cimpr campr. Kam se hrabou ty blbý vosy! Ale neradujte se, zrovna v tomhle případě šlo jen o smyšleného youtubera. Ti opravdoví zde plní role hodných blbečků, a jak známo, hodní blbečci (většinou) neumírají.

Jestli trpíte averzí vůči fenoménu youtuberů, Minecraft: Story Mode na vašem pohledu nic nezmění. Naopak. Herecké výkony nejsou vysloveně špatné, jenže postavy nemají šmrnc a chovají se nebetyčně hloupě. Nikoli roztomile pohádkově hloupě, ale bože-to-je-idiot hloupě. Mají kolem sebe vraha, leč iracionálně obviňují jeden druhého, nevšímají si očividných stop a celkově se chovají způsobem, který by zasloužil aspoň jeden kýbl ledové vody.

Kdo jména jako Stampy Cat, Stacy Plays, DanTDM, LDShadowLady a CaptainSparklez sleduje, ten si tuto epizodu užije více a ocení různé drobné narážky nebo hlášky, které pochopí jen odběratelé zmíněných internetových celebrit. Ostatně, přesně pro takové publikum je šestá epizoda vytvořená. Všichni ostatní ale budou kroutit hlavou a vzpomínat na opravdové, pořádné postavy z minula.

zdroj: Archiv

Saw: Hra o přežití

Pointa šesté epizody je taková, že Jesse a spol. se ocitají ve spárech smrtelné hry jistého White Pumpkina, který oběti nalákal do své vily, a teď se dožaduje magického křesadla. Je přesvědčený, že někdo z nich křesadlo má, a dokud jej nezíská, likviduje jednoho za druhým. Pumpkinův dům je prošpikován pastmi a tajnými průchody, které Jesse záhy začne objevovat, pustí se do vyšetřování a po necelé hodině a půl se dobere „nečekaného“ příběhového vyvrcholení.

Překvapilo mě, kolik lidí během šesté epizody přijde o život. Občas jsem nevěděl, na čem vlastně jsem, jestli je to pořád ta přiblblá pohádka, nebo jestli se autoři snaží o vážnější tón. Vážné to však ve skutečnosti není nikdy, to akorát scénáristé přikládají životům youtuberům mizivou hodnotu, a nebojí se je kosit jako mouchy.

Celý tenhle zážitek byl… zvláštní. Vývojáři dali definitivně vale původní dějové lince a soudě dle konce šesté epizody lze očekávat, že i zbývající dvě epizody Minecraft: Story Mode budou každá o něčem jiném. To koneckonců nevadí. Vadí však, že se vývojáři snad ani nesnažili udělat skvělou hru. Jako kdyby jejich hlavním cílem bylo prostě jen nacpat do šesté epizody co nejvíc slavných youtuberů, aby měli co největší reklamu, a prodali co nejvíce kopií. A to není správný recept na úspěch.

Verdikt:

Vývojářům z Telltale se povedlo do šesté epizody nacpat spoustu slavných youtuberů, ale při tom všem nadšení už jaksi zapomněli udělat pořádnou hru.

Nejnovější články