MouseCraft - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

MouseCraft - recenze

9. 8. 2014 20:00 | Recenze | autor: Lucie Jiříková |

Doba přeje nezávislým hrám a ty často předvádí zajímavé kombinace různých žánrů. Tak třeba Lemmings a Tetris. Spojení herních klasik se rozhodlo provést nezávislé studio s úžasným názvem Crunching Koalas a my jsme se konečně dočkali výsledku jeho několikaměsíčního snažení. Koaly ukázaly, že s logickými hrami na PC nemusel vyschnout rybník, zvláště pokud se podaří takto prolínat žánry.

Malé krůčky pro člověka a ještě menší pro myši

Pohled na hodnocení vám už asi jasně řekl že MouseCraft není nepovedený experiment, chytrý hybrid, který se zpočátku tváří velmi nenápadně a obyčejně, aby se pak předvedl ve vší kráse. Prvních několik levelů je tedy seznamovacích. Hráči v nich zjistí, že jejich úkolem v jednotlivých úrovních je dostat trojici slepých myší k misce se sýrem, a že myši jdou vzhledem ke svému hendikepu vždy pouze za nosem, ať je na dalším kroku čeká pád do hlubin nebo ne.

Bezpečně umí myší slepci padat pouze z překážek o třech a méně polích, vylézt pak umí jenom na překážku o výšce jedné kostičky. V této fázi je jedinou hráčovou pákou k usměrňování pohybu myší stavění z přidělených kostiček.

Kostičky stejných tvarů, které známe z Tetrisu, popírají fyzikální zákonitosti. Aby držely na svém místě, stačí je postavit na plošinku o velikosti jednoho pole. To vám sice v krátkodobém horizontu usnadní práci a na pár chvil propůjčí i pocit všemohoucnosti, jenže v pokročilejších levelech vám tím hra solidně zavaří. Ze zdánlivých maličkostí hra začne nenápadně spřádat logickou symfonii, která vám nedá spát.

Vedle rozšiřování možností stávajících do hry jsou přidávány i nové prvky. Začne to v levelech předem rozestavěnými kostičkami, pokračovat to bude možností kostičky ničit a na řadu přijdou i kostičky různých vlastností, třeba růžové želé, díky níž myšky po pádu z velké výšky nezemřou, hliněná kostka, která se po přechodu určitého množství myšek rozdrolí atd. Aby toho nebylo málo, po čase autoři přihodí i pohyblivé nepřátele a s vodní překážky, v nichž se myši po uplynutí určité doby utopí.

Hon na krystaly může začít

Společně s každou novinkou má hra připravený i dostatečný prostor pro to, abyste si ji pořádně ohmatali a pěkně si na ni zvykli. Teprve pak začne přituhovat. Zpočátku si vystačíte s tím, že jedna z vašich tří svěřenkyň dojde až k cíli. Na konci první série úrovní ovšem zjistíte, že MouseCraft je koncipována jako většina mobilních her a k otevření nového prostředí musíte mít na kontě dostatečné množství krystalů, které získáváte v úrovních. A tak vám nezbývá, než se do již pokořených levelů ponořit znovu a vykoumat efektivnější řešení, díky němuž ze hry vyzobete všechno, co jde.

Právě při opakovaném hraní jednotlivých levelů objevíte největší kouzlo MouseCraftu. Při honbě za sesbíráním dostatečného množství krystalů třeba zjistíte, že díky správně umístěné kostičce ušetříte další dvě její hranaté kolegyně, které vám následně dovolí vystavět schody ke krystalu, k němuž jste se předtím nedostali.

zdroj: Vlastní

V pokročilé fázi se neobejdete ani bez funkce zapauzování hry, která vám pomůže dobře načasovat jednotlivé úkony a tím třeba chytře rozdělit myšky tak, aby jedna šla horní a druhá dolní cestou. Možností je víc, než byste čekali. S jejich vyzrazováním však končím, jelikož bych vás ochudila o radost z jejich objevování. To patří k jednomu z kouzel MouseCraft.

MouseCraft se dočkal i solidního technického provedení, takže v podstatě jedinou větší chybu hry vidím ve slabší grafické stylizaci. Pohled na ní není nějak extra okouzlující a vizuální pojetí má daleko ke stylizaci a osobitosti titulů jako Limbo, Trine, Don’t Starve a spol., což je škoda.

Kdyby hra dokázala přijít s trochou grafického pozlátka a učesáním celkového stylu a odpoutání se od dojmu, že jde o mobilní zábavu na chvilku, byl by výsledný efekt ještě lepší. Takhle jde „jenom“ o solidní nadprůměr, což je v době nedostatku logických her pro PC, víc než dost.

Verdikt:

Inteligentní, důmyslná a v mnoha okamžicích vtipná logická hra s principy Tetrisu a Lemmings, která z mála dokázala uvařit malou logickou hostinu.

Nejnovější články