Naládujte si 3DS: recenze 10 zajímavých her z 3DS eShopu
zdroj: tisková zpráva

Naládujte si 3DS: recenze 10 zajímavých her z 3DS eShopu

15. 4. 2012 18:45 | Recenze | autor: Jakub Kovář |

Každý den píšeme o spoustě her pro PC a konzole a většinou ještě o těch větších a nablýskanějších. Průběžně se ale díváme i jinam, protože o zajímavé a často i skvělé hry se dá zakopnout kdekoli. Tentokrát jsme udělali krok úplně do tmy a začali prozkoumávat herní nabídku na 3DS eShopu, respektive DSiWare. A zjistili jsme, že majitelé handheldu 3DS (i DSi) vůbec nemusí spoléhat jenom na klasické velké hry v krabičkách. Za pár šupů si mohou přímo ze svého handheldu koupit řadu menších her, které ale nijak nehřeší na své nižší produkční hodnoty a nabízí skvělou zábavu. O některých z nich si můžete více přečíst v článku, který má za cíl vypíchnout to, co na 3DS eShopu stojí za pozornost. Třeba vám z té desítky her některá padne do oka.

Pullblox (Pushmo)

Asi nejznámější stahovatelná hra na 3DS vezme frontálním útokem vaše mozkové závity a nedá vám vydechnout do chvíle, než rozlousknete i ty nejzapeklitější hádanky. A přitom je herní mechanismus tak jednoduchý. Před vaším avatarem se tyčí nějaký obrazec (ať už nudný obdélník, nebo Tyranosaurus), který je rozřezaný do několika částí. Každou část můžete s pomocí panáčka povytáhnout až o tři úrovně, ale samozřejmě nemůžete tahat ty části, na nichž přímo stojíte nebo jejichž povytáhnutí by hrdinu shodilo na zem. Chytrým povytahováním a zasouváním jednotlivých kusů obrazce pak musíte vytvořit cestu, po níž vyskáčete až na vrchol daného tvaru, resp. na místo označené vlaječkou.

Tvrdá logika se tu krásně snoubí s pohodovou hopsačkou, a přestože hra dokáže potrápit, většinou je obtížnost vyvážená tak akorát, aby vám vyřešení problému poskytlo zadostiučinění, ale zároveň vás příliš nefrustrovalo a neodradilo od dalšího hraní. Spolu s postupným odemykáním dalších vychytávek, jako jsou třeba teleportační žebříky a tlačítka ovládající části obrázku, se tak jedná o zaručený recept na zábavu a pohodovou relaxaci na kratší i delší trasy. Já osobně řešením puzzlů strávil jedno dopoledne u doktora a nespočet hodin ve vlaku nebo tramvaji.

A jestliže máte strach z toho, že brzy vyřešíte všechny puzzle a nebudete mít ve hře co dělat, mám pro vás hned dvě příjemné zprávy. Tou první je ujištění, že levelů je ve hře přes dvě stovky a vydrží vám opravdu dlouho, tou druhou je přítomnost editoru úrovní, který zaručuje nekonečnou zábavu – můžete si totiž vymyslet takřka cokoliv a pokud sami nemáte tvůrčího ducha, můžete si kupu fanouškovských levelů stáhnout jednoduše formou naskenování speciálního QR kódu. Ve spojení s nádhernou grafikou a dobře fungujícím 3D jde o natolik trvanlivý, hezký a zábavný titul, že by neměl chybět na žádném 3DS.

Orientační hodnocení: 10/10
Cena: 5,40 Liber
Platforma: 3DS

zdroj: Archiv

Dillon's Rolling Western

Jedna z nejnovějších a nejdražších her na 3DS eShopu je unikátním mixem akční hry a strategie ve stylu tower defense. Vaším úkolem na celkem deseti mapách je ochránit vesnici před nájezdy hrozivých Grocků, kteří se rozhodli sežrat vesničanům jediný zdroj obživy. Samotný proces bránění vesnice je rozdělen do tří dnů, z nichž každý je ještě rozdělen do tří částí.

V první části, tedy ráno, jen jezdíte po mapě, objevujete ruiny s poklady, těžíte v dolech rudu nutnou ke stavbě bran a občas vymlátíte i nějaký ten diamant na prodej. K tomu všemu ještě sbíráte krmení pro zvířata vesničanů (dostanete za něj peníze) a za peníze stavíte a vyzbrojujete věžičky, které vám potom pomáhají v boji proti zlotřilým Grockům, potažmo odstraňují z mapy nepříjemnou Fog of War.

Poté se ráno přehoupne v odpoledne, kdy je nejvyšší čas rudu proměnit v brány, diamanty v peníze a vůbec učinit poslední přípravy na večer. V ten se totiž na scénu vyřítí Grockové a namíří si to přímo do vesnice nebo na vaše věže. A v tu chvíli je jejich zastavení jen a pouze na vašich bedrech: drobně vám sice vypomohou již zmíněné obranné věže, ale hlavní vlnu nepřátel budete muset zlikvidovat sami.

Boj probíhá v malých arénách, které se objeví hned poté, co najedete do figurky na 3D mapě, která reprezentuje vašeho protivníka. Ve vytyčené oblasti potom nepřítele vyřídíte několika rychlými tahy stylusem. Proč tahy stylusem? Inu, ovládáte tím pohyb svého hrdiny – krátký tah je pro něj pokyn k tomu, aby se sbalil do klubíčka a ve chvíli, kdy stylus opustí dolní touchpad, se vymrštil daným směrem. Boj dále zpestřují speciální schopnosti, které se odemykají v průběhu hry a dají se aktivovat buď klepáním stylusem, nebo na směrovém kříži hned pod analogem. Směr pohybu v nebojových situacích jinak ovládáte analogem.

Hratelnost je tak zdařilým mixem mezi akcí a strategií, a dalo by se říct, že autorům se povedlo velice solidním způsobem odstranit nudné vyčkávání, které je nedílnou součástí žánru tower-defense. Rolling Western díky tomuto prvku působí neskutečně akčně, má jiskru, skvělý nápad, drobné RPG prvky ve formě questů, neustále překvapuje novými schopnostmi i nepřáteli a ukousne z vašeho času opravdu hodně hodin – jediné výtky pak můžu směřovat snad jen k (v pozdějších fázích hry lehce ohrané) sběračské fázi v dolech, vysoké obtížnosti posledních kol a k ovládání, které pravděpodobně nesedne levákům. Jinak se ale jedná o jednoznačnou povinnost pro všechny milovníky akčnějších her, kterým není cizí ani trocha přemýšlení.

Orientační hodnocení: 9/10
Cena: 9,00 Liber
Platforma: 3DS

zdroj: Archiv

Plants vs. Zombies

Klasický a milý tower defense byl přeportován již pro původní DSko, ale až nyní ve formě DSi Ware (bez 3D efektu, lze stáhnout a spustit jak na 3DS, tak na DSi) přišel s nízkou cenou a hlavní výhodou všech stahovatelných her – možností okamžitého spuštění bez nutnosti měnit kartičku. Hra jako taková je stále stejná jakou ji už pravděpodobně znáte ze všech možných platforem: na levé straně sázíte kytičky s různými schopnostmi, abyste zabránili zombíkům v dosažení domu a sežrání mozku jeho majitele.

Zábavných padesát úrovní s lehce se měnícími pravidly, spousta miniher, specifický humor a hlavně krystalicky čistá zábava však Plants vs. Zombies pořád drží na vrcholu popularity a pokud máte pro zelené květinky a zombíky slabost, určitě neuděláte chybu ani s DS verzí. Port se totiž povedl a vše se ovládá stejně intuitivně, jako třeba na PC.

Orientační hodnocení: 9/10
Cena: 7,20 Liber
Platforma: 3DS/DSi

zdroj: Archiv

Pop Island: Paperfield

Zbylo vám na 3DS účtu pár liber a nevíte, co za ně koupit? Pak je Pop Island: Paperfield tou správnou volbou. Tedy za předpokladu, že vám není proti srsti akční hratelnost a mód Capture the Flag, ani nemáte nic proti autům, obojživelným vozidlům a letadlům ovládaných z ptačího pohledu. Na třech dostupných mapách totiž budete ovládat právě jedno vozítko dle vlastního výběru (je zde ale nutná trocha snahy o unlocky nebo hraní MP, kde je automaticky vše odemknuto) a budete se snažit ukořistit a odvézt do své základny vlaječky, které jsou rozeseté po celé mapě a můžete je vzít jak vy a vaši kolegové, tak soupeřův tým.

Vítězí samozřejmě ten, kdo do základny doveze více vlajek, a přestože je hra velice solidní i v singleplayeru, to pravé kouzlo dostává až v multiplayeru. A teď se podržte – jako asi jediná stahovatelná 3DS hra Pop Island: Paperfield nabízí multiplayer skrz Download Play až pro osm lidí a je to skvělá zábava jak v kompetitivním, tak v kooperativním módu. Pokud má ve vašem okolí 3DS více lidí nebo se chystáte jet na nějaký ten 3DS sraz, rozhodně neváhejte a tuhle hru přibalte do své virtuální knihovny.

Orientační hodnocení: 8/10
Cena: 1,80 Liber
Platforma: 3DS/DSi

zdroj: Archiv

Zen Pinball 3D

Čtyři propracované stoly, které potěší i ty největší pinballové fanatiky a klasická, žádnými šílenostmi nekorigovaná, hratelnost. To je virtuální pinball, který přichází z PSN a iOS zařízení na 3DS, aby potěšil další nadšené hráče a ještě u toho svůj naleštěný vizuální kabátek překlopil do 3D. A tady je asi jediný kámen úrazu – přestože se hra pořád hraje výborně, u některých komplexnějších stolů se vzhledem k menší obrazovce 3DS (oproti televizi, samozřejmě, poněvadž iOS verze trpí stejným problémem) stane, že ztratíte přehled o tom, kde přesně je míček. Což o to, většinou na to během pár minut přijdete a můžete i adekvátně měnit pohledy kamery, ale i tak tento fakt drobně zamrzí. Zen Pinball je pinball ve své nejklasičtější a velice zábavné podobě a čtyři stoly vám nabídnou spoustu hodin zábavy. A pokud by vám to přišlo málo, autoři se nedávno nechali slyšet, že by další stoly rádi vydali formou DLC.

Orientační hodnocení: 7/10
Cena: 4,50 Liber
Platforma: 3DS

zdroj: Archiv

Mighty Switch Force

Mighty Switch Force je velice povedená 2D plošinovka, jejíž hlavní odlišnost od běžných „skáču a střílím po nepřátelích“ hopsaček spočívá v tom, že vám umožňuje přepínat se mezi dvěma dimenzemi – v té první existují překážky, které se v druhé dají obejít a naopak. A právě tato vlastnost tvoří páteř hratelnosti Mighty Switch Force, kdy většina skákačkových pasáží vyžaduje synchronizaci skoků a přepnutí dimenze tak, aby se vám pod nohama místo vzduchu objevil nějaký ten objekt.

Občas vedle skákání ještě zastřílíte a po prvních pár levelech se zdá, že nic lepšího ani nemůže vzniknout. Vždyť je to rychlé, tak akorát náročné a hlavně zábavné! Jenže v pozdějších úrovních se objeví snad jediná chybka téhle hry: vysoká obtížnost a extrémní náročnost na správné načasování stisknutí tlačítka pro přesun mezi dimenzemi. To, co se na začátku jeví jako rozumná výzva, se v pozdějších úrovních transformuje do nočních můr, a to zvláště v případech, kdy musíte hlavní hrdinku odnavigovat soustavou urychlujících kanónů.

Pokud se ale cítíte skákačkami odkojeni a žádný ze starších dílů Maria vám nikdy nedělal problém, nejspíše se nemáte čeho bát a můžete skočit rovnýma nohama do velice povedené hry. Možná vás potom nebude ani frustrovat, když uvidíte, do jakého času si autoři představují, že byste měli level splnit…

Oriantační hodnocení: 7/10
Cena: 5,40 Liber
Platforma: 3DS

zdroj: Archiv

Mario vs. Donkey Kong: Minis March Again

Přijde vám, že logiky bylo ještě málo? Pak by vás mohla zaujmout logická hra s Mariem, v níž ovládáte vždy několik Mariů na klíček a vhodnou manipulací je musíte dostat až k východu z úrovně – tak trochu ve stylu starých dobrých Lemmings. Zde však chybí ovlivňování prostřednictvím různých přednastavených voleb – musíte si vždy vystačit s přemisťováním předem určených fialových kostiček a s chytrým využitím různých stěn a dalších přirozených překážek.

I to však stačí k dobré zábavě, zvláště pokud nepůjdete striktně jen po dohrání úrovně, ale pokusíte se také posbírat různé skoré zlepšující hvězdičky, kartičky, životy navíc a podobné serepetičky. Za danou cenu zamrzí snad jen menší počet úrovní (je jich jen něco kolem padesáti, ale ve hře je přítomen editor) a poněkud nudné souboje s bossy (Donkey Kongem). Jinak se však jedná o chytrou hru ovládanou pouze stylusem.

Orientační hodnocení: 8/10
Cena: 7,20 Liber
Platforma: 3DS/DSi

zdroj: Archiv

Let's Golf 3D

Gameloft je všem hráčům na mobilních platformách znám jako distributor, který se neštítí okopírovat takřka jakýkoliv herní koncept a pod vlastním názvem takovou hru vydat na mobilní platformy. Gameloft logicky nemohl nechat být ani 3DS a jedním z prvních titulů nebyla kopii Maria, ale poměrně solidní golfový titul, který se velmi nápadně podobá sérii Everybody’s Golf ze Sony platforem.

V líbivé a lehce pastelkové grafice se budete muset poprat s řadou turnajů a jamek, přičemž nechybí ani postupné odemykání hřišť, různé turnaje a postupné vylepšování vašeho golfisty v režimu kariéry. Samotné ovládání je zcela klasické – ve hře klasicky určíte typ hole a směr nápřahu, abyste pak na rychle se pohybujícím ukazateli odhadli tu správnou sílu střely a pokud možno se trefili do středu míčku (druhý ukazatel, který se opět automaticky pohybuje a vy jej zastavujete kliknutím).

Po odpalu potom můžete jen lehce ovlivnit rotaci a jinak vše necháváte na věrně zpracovaném fyzikálním modelu, který určí, kamže se vám míček odkutálí. Puttování na greenu je pak řešeno velice podobně, jen musím říct, že se mi green na větší vzdálenosti poměrně špatně četl. Díky množství různorodých a zábavně nadesignovaných jamek hra zabaví na dlouhé hodiny, zamrzí snad jen fakt, že autoři více nevyužili specifika 3DS a při hraní si tak vystačíte více méně s dvěma tlačítky. Pokud ale máte rádi golf a nemůžete bez něj být ani na cestách, měla by pro vás tato hra být jasnou volbou. Ať se green zelená a hole nelámou!

Orientační hodnocení: 7/10
Cena: 5,40 Liber
Platforma: 3DS

zdroj: Archiv

Doodle Fit

Logická hříčka, která skvěle zabaví mladé i starší hráče, přičemž k jejímu ovládání si vystačíte čistě se stylusem. Cílem každé herní úrovně totiž je poskládat klasické tvary kostek z Tetrisu do předem daného obrazce. Jistým ulehčením je, že dané tvary nemůžete nijak natočit a musíte pokaždé pracovat s jasně daným materiálem. I tak vás ale spousta obvyklých i méně obvyklých tvarů překvapí a donutí rozseknout nejeden gordický uzel.

Opravdu jednoduché ovládání, spousta tvarů k poskládání a sympaticky krátké úrovně dělají z Doodle Fit ideálního kandidáta na hru, kterou si vyplníte krátké chvíle nudy, kdy třeba čekáte ve frontě, nebo přejíždíte kousek tramvají. Komplexnější a náročnější puzzly však hledejte třeba v Pullbloxu.

Orientační hodnocení: 8/10
Cena: 4,50 Liber
Platforma: 3DS/DSi

zdroj: Archiv

FreakyForms: Your Creations, Alive!

Příjemná hra, která opět udělala rozruch ve světových médiích, nepracuje ani tak s danou linkou, jako spíš s vaší fantazií. Nedílnou součástí hratelnosti je totiž tvorba příšerek, s nimiž potom prozkoumáváte svět, plníte v něm jednoduché úkoly a snažíte se otevřít co nejvíce truhel a sesbírat maximální množství peněz. A právě na průzkum se hodí některé příšerky lépe, než druhé – jedné dáte křídla a můžete s ní lítat po plošinkách, jak se vám zlíbí, druhá pro změnu dostane kolečka a hodí se skvěle pro rychlé přesuny a třetí vybavíte spoustou dlouhých, pavoukovitých nohou, jež jí zajistí stabilitu.

Vždy po vytvoření pěti příšerek a jejich umístění do Sanctuary se vám pak rozroste herní svět a lehce se obmění herní prostředí: tím pádem dostanete další prostory k prozkoumání a objeví se i pár nových úkolů. Přesto všechno si však nemohu pomoct a nemůžu se připojit k nekritické chvále FreakyForms. Již po chvíli mi totiž hratelnost přišla dosti repetetivní a vytváření vlastních příšerek už po vytvoření deseti různých lehce nudilo.

FreakyFroms tak spíše osloví hračičky všeho druhu, neboť se jedná o dokonalý sandbox, v němž většinu herní náplně vytváříte sami (měnit můžete částečně i herní svět, jedná se však bohužel jen o kosmetické změny a nejde kupříkladu kutat tunely a stavět hrady jako v úžasném MineCraftu či Terrarii). Na občasné zahrání a vyblbnutí s vlastními výtvory tedy doporučuji, na nějaké větší hraní však FreakyForms bohužel nejsou.

Orientační hodnocení: 6/10
Cena: 5,40 Liber
Platforma: 3DS

zdroj: Archiv

Nejnovější články