New Star Manager – recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

New Star Manager – recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

2. 11. 2018 18:30 | Recenze | autor: Jan Hrdlička |

To se může stát každému, že se ve hře, která ho většinu času trápila, něco přehodí na jinou kolej a všechny mechanismy nakonec vyústí v moc pěkný, zábavný zážitek. Když jsem přebíral vládu nad New Star United, věci nevyhlížely vůbec povzbudivě. Klub živořil na samém existenčním dně a nezdálo se, že si na lavičce posedím bůhvíjak dlouho. Procesem drobných kroků jsem si však své odkroutil. O pár sezón později jsem už porážel v senzačních duelech nejlepší celky světa, penězi nešetřil a nemám v úmyslu v tom i přes několik rozmrzelých ušklíbnutí ustat.

Pánové, jedeme v tom spolu

New Star Manager je po všech stránkách pokročilejší verzí toho, co tvořilo základ New Star Soccer. Namísto správy kariéry jediného hráče se ke slovu dostává management celého klubu, a to nejen leckomu dobře známá práce v zákulisí týmu, ale tentokrát rovněž akce na trávníku. Jedná se totiž o rozkročení na pomezí tradičního fotbalového manažeru a přímočaré hříčky pro mobily a tablety, kde se dění ve správnou chvíli přepne přímo do vámi ovládané situace.

Vždy, když se systém rozhodne přenést zodpovědnost do lidských rukou, objeví se v jednoduché grafice právě probíhající akce, přesně jako v předešlém titulu. Ovšem teď tu neběží o šikovnost jediného hrdiny, nýbrž o sehranost celého týmu. A tak si narážíte, tažením prstu volíte směr, jímž hráči poběží, obdobně plánujete náběhy, kličkujete a vyhlížíte ulice pro pas za obranu. Kdykoliv, kdy natáhnete o něco méně, následuje střela, jíž lze zakódovat intenzitu a faleš, a pak ať už rozhodne fotbalový pánbůh.

Všechno si to sedá poměrně hezky. Za pěkné pozitivum považuji to, že situace nejsou nijak prostorově omezené, tudíž lze míčem posouvat poctivě po celé ploše hřiště, přicházet s neotřelými úhly pro přihrávky a zkoušet odvážné průniky. Hry do kapsy s podobně pojatou strukturou mají tendenci v téhle oblasti sklouzávat ke stereotypu a pár odzkoušeným fíglům, které soupeře pokaždé spolehlivě ošálí, ne však New Star Manager. A to je dobře.

Stále lze sice až příliš často zaseknout před brankovou čarou a ochomýtat se v pokutovém území, dokud obránci se sklony ke skluzům nezařídí lehce proměnitelnou penaltu. Čím déle však člověk hraje, tím více poznává efektivních technik. Při gestech prstem sice čas od času dojde ke střele, kterou jste neplánovali, můžete ji ale ještě před kopem odvolat. Pohroma se tedy nekoná ani zde.

Tak takhle se cítí v okresním přeboru

Doposud jsme tu měli povídání o čistě herní, akční stránce. Podstatnější část hry ovšem obstarává složka strategická či manažerská. A ta vydá na delší rozbor. Nejdřív jsem si myslel, že rozjíždějící se trenérskou kariéru v New Star United rychle položím. Dopalovala mě totiž řada prvků, jimiž trpí převážně free-to-play mobilní hry.

Mí svěřenci měli nedostatek energie k podávání solidních výkonů. Pravidelně na mě vyskakovala červená upozornění, že se levému záložníkovi nezamlouvá, jak klub vedu. Že by prostor měli dostat i méně využívaní, třebaže podstatně horší čutálisté. Konto zpočátku financemi nepřetékalo, respekt ostatních jsem si teprve musel vydobýt a zejména mi chyběly karty, které tvoří základní komoditu a herní prostředek.

Karty už nějakou dobu představují obecně obávanou příměs herních dobrodružství, od stříleček po závodění. Tady se však sluší uvést jejich funkci na pravou míru. Neslouží coby prémiová měna, jsou integrálním zážitkem, skrze nějž postupují trenéři na vyšší úroveň, fotbalisté zlepšují své dovednosti, svolávají se tak týmová setkání k navýšení morálky, léčí se zraněné opory týmu, a dokonce i samotní špílmachři jsou vyvedeni v podobě karet. Tak trochu jako ve FIFA Ultimate Team, jen tady karty působí ještě hlouběji v jádru hry. Jsou nejen nezbytné, ale samy o sobě díky intuitivnímu systému pošoupávání rovněž zábavné.

New Star Manager zdroj: tisková zpráva

Potíž spočívá v tom, že jich bývá skutečně poskrovnu nebo aspoň nemáte ty, které v danou chvíli nezbytně potřebujete. Ze začátku chybí v zásadě všechno. V druhé půli jsou vaši borci unavení, peněz v klubu je málo, a přitom by všichni chtěli prodlužovat smlouvy nebo by rádi, abyste vylepšili tréninkové zázemí, stadion či mládežnickou akademii.

Nemáte, jak toho všeho dosáhnout? V pořádku, co takhle vytáhnout kreditku a trochu si přilepšit? Vždyť se pro jednou nic nestane! Ale pokud se vám platit nechce, tak jen budete zoufale přemítat, jak se s tím nánosem špatných zpráv vyrovnat a co si počnout.

To chce čas a jistou ruku

Abyste si New Star Manager začali užívat, musíte dojít do určitého bodu, který nastane po několika hodinách. Najednou si uvědomíte, že můžete hospodařit s o něco bohatším kontem, více vyhráváte, konečně si můžete dovolit upgrade tréninkových prostor, a tak nemusíte své svěřence po každých 90 minutách bezmála resuscitovat.

S kádrem už jste se poměrně seznámili, jste tedy schopní správně odpovídat na neodbytné otázky sportovní redaktorky, za což plynou další kartičky do zásoby. Je pravda, že ony kartičky přicházejí stále dost nahodile, takže nikdy neuhasíte všechny problémy. Někdy se klasicky daří lépe, jindy hůř. Valná většina těch největších stresorů ale odpadne a člověk se začne při hraní cítit docela jinak.

A na pocitech zde záleží velice. Zachytit něčí vzestup ze samotné nicoty až úplně tam na vrchol slibuje spousta her, Football Manager nevyjímaje, a New Star Manager patří k těm, které jej umějí výtečně prodat. Zvládne odvyprávět báječné drobné příběhy v rámci zápasů, příběhy o otočení finále domácího poháru z 0:3 na 4:3 nebo o hráčských rebeliích v mužstvu.

Dokáže zviditelnit každý bod hodnocení navíc, který se posléze projeví tím, že vaše levé křídlo nechá oponentova obránce daleko za sebou. Vaše kroky zase neujdou přísnému komentáři členů týmu na místním fiktivním Twitteru a pilná reportérka čile tvoří zpravodajství o vývoji v New Star United. Iluze je téměř bezchybná.

  New Star Manager zdroj: tisková zpráva

Jinačí a (povětšinou) lepší

Zdání opravdovosti se hra snaží navodit i jinde, v manažerských činnostech. Očekávat hloubku populárního Football Manageru by byla bláhovost, New Star Manager se opravdu pohybuje někde mezi komplexním simulátorem a hloupostí na pár minut v hromadné dopravě. Nabízí ale několik činností nad běžný rámec, ať už se jedná o nacenění vstupenek nebo provázanost některých mechanismů. Hráči se budou pořádně zotavovat až poté, co si dostatečně vylepšíte klubovou budovu. To samé platí pro kontrakty se sponzory a fanshop.

Většina běžných aktivit se však stejně bude týkat očekávatelných témat. Nákupu nových posil a skautování, hledání optimální harmonie v sestavě, plnění cílů, které vám zadá představenstvo klubu. Pak je tu trénink, zvažování nabídek ostatních klubů či věčné dilema: zapracovat na svém renomé u tisku, nebo u fanoušků?

Uživatelské prostředí působí příjemně, na oko líbivě. Množstvím pastelově sytých barev ve spolupráci s oblými tabulkami běžného uživatele neurazí, podobně jako nic neříkajícími, avšak pohodovými melodiemi. Od fotbalového simulátoru víc čekat nemůžete.

New Star Manager zdroj: tisková zpráva

O lehce nespolehlivém ovládání už jsme si řekli. Teď si ještě musím postěžovat na občas zmatečná menu, která některé relativně podstatné detaily utápí v nadměrné zátěži podnabídek. Některé karty jsou k dispozici jen v určitém okně a ani malinko není jasné, kdy lze kterou vyložit na virtuální stůl. Uvítal bych taktéž možnost navrhnout si vlastní dresy či klubový znak, alespoň prozatím se bez ní nicméně musím obejít.

Takže ano, některá ozubená kolečka tu trochu skřípou. Tohle manažerské dobrodružství však má spoustu předností, díky nimž na mobilních platformách nemá konkurenci. Football Chairman? Pozlacená, dost sterilní tabulka. Mobilní Football Manager sice nabízí osekanou verzi do kapsy, chybí jí však audiovizuální atraktivita svého soupeře i podstatný a zábavný prvek přímého zásahu do dění.

New Star Manager vás v prvních minutách navnadí, pak vás srazí na kolena a možná ještě níž, ale když s ním dokážete držet krok, spolehlivě vám to jen o chvíli později vykompenzuje krásnými situacemi, které se jen tak někde nezažívají. Jde jen o to, obětovat něco času a proniknout do zdejších pravidel. To pak tenhle manažer může zůstat nainstalovaný ve vašich zařízeních ještě dlouhatánskou dobu po dočtení tohoto textu.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Zkraje zdrcuje, později rozpouští v krásné euforii. New Star Manager tu a tam došlápne nejistě, to ano. Pak vás však strhne a nepustí, až nakonec s přehledem odejde s titulem nejlepšího fotbalového manažeru na cesty.

Nejnovější články