NHL 16 - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

NHL 16 - recenze

27. 9. 2015 14:15 | Recenze | autor: Jan Vitík |

V zámoří se pomalu žehlí dresy na další sezónu, u nás běží Extraliga naplno a do obchodů dorazil nový díl série NHL od EA Sports. Září je jednoduše oblíbeným měsícem hokejového fanouška. Ne všichni ale mají tolik důvodů k jásání. Třeba my, fanoušci Slavie a St. Blues, musíme zkousnout druholigovou příslušnost a velmi nepřesvědčivý kádr v dresech s notou na hrudi. Proto se musíme upínat k virtuálním světům a doufat, že právě tam si splníme sny o trofejích, které jsou nyní tolik vzdálené. Přináší nám tedy nový díl sportovní ságy spíš radost, nebo jen utvrzení v nadcházející hokejové depresi?

Pokud jste utratili peníze za loňský ročník s číslicí 15, tak vás čekají rozporuplné pocity. Nový díl je totiž o pořádný kus dál snad ve všem, co vás napadne. Jenže se nelze zbavit dojmu, že přesně takhle měla vypadat již patnáctka. EA nás tedy celý rok okrádala o čas a nechala nás živořit v rozpatlaném polotovaru, ale na druhou stanu, jakákoliv stoupající tendence je dobrá. Můžeme být tedy rádi, že pomalým úpadkem nesměřovala celá série k zániku či stagnaci.  

NHL 16 zdroj: tisková zpráva

It's in the game 

Výčet toho, co se povedlo, začnu tím nejdůležitějším - zpracováním zápasů. Úvod každého utkání zůstal prakticky stejný, takže nás komentátoři televize NBC Sports Mike "Doc" Emrick a Ed "Eddie" Olczyk oblaží předzápasovým rozborem. Pokud se vám okoukali už v předchozím díle, nic nového nečekejte. Ale na nováčka udělá televizní zpracování solidní dojem.

Jestliže prezentace je pořád stejná, hra doznala značných vylepšení. Je vidět, že po marných pokusech vyladit fyziku na novém enginu před rokem, se nyní konečně podařilo udělat chování puku dostatečně nepředvídatelné, ale zároveň ne debilní a otravné. Už se nemusíte bát nereálných odrazů, podivných zrychlení a zpomalení. Neznamená to však, že by se vrátilo jisté zpracování kotouče nebo bezchybné vedení. Stále vám může puk kdykoliv přeskočit hokejku, jen se to děje v rozumné frekvenci a v uvěřitelných situacích.

zdroj: Archiv

To samé lze říct o chování hráčů. Konečně zmizel komický čelní střet, kdy dva hráči, jedoucí proti sobě, se od sebe odrazí a oba letí stejně daleko dozadu. Na první pohled drobné změny v animacích pohybu a bruslení dělají v celkovém dojmu hodně a hra má velmi dobrý spád a působí plynule. Všechny možné otočky, brzdy, rozjezdy a kličky nejsou zbytečně prkenné.

Znatelného zlepšení se také dočkala umělá inteligence spoluhráčů i protihráčů. Změny si všimnete hlavně v útočném pásmu, kde si hráči najíždí do mnohem lepších pozic, pohybují se realističtěji kolem branky a dobře reagují na váš pohyb s kotoučem. Jasně, rezervy AI stále stále má, ale díky bohu za provedené úpravy. Zlepšili se i brankáři a několik fint z loňska je mi v současné době k ničemu. Bohužel na můj vkus stále příliš často pouští laciné góly, třeba nahození od půlky a podobně. Naopak vstřelit gól střelou zápěstím se mi skoro nepodařilo.

Relativně hodně tvůrci před vydáním propagovali přidání týmových maskotů. Z celkového pohledu jde o drobnost, ale jejich přítomnost na domácích stadionech pomáhá přiblížit virtuální zážitek tomu skutečnému. Pokud se navíc v maskotech jednotlivých týmů úplně neorientujete, máte jedinečnou možnost zjistit, jaké bizarní postavičky vlastně jednotlivé kluby zastupují. Občas je to dost sranda (zdravím fanoušky do Montrealu a Dallasu). Pozorný posluchač si také všimne, že po gólech hrají stejné melodie, jako ve skutečnosti. 

NHL 16 zdroj: tisková zpráva

Buďte čím chcete 

Jestli se proti něčemu loni zvedla vlna nevole, byla to absence řady populárních módů a nepomohl ani narychlo spíchnutý update, který sice některé z nich přidal, ale bylo to prakticky k ničemu. Tentokrát je však nabídka prakticky kompletní - Play Now, NHL Moments Live, Be A Pro, Hockey Ultimate Team, Be A GM, EA Sports Hockey League, Season Mode, Online Team Play, Practice Mode a Online Versus. Každý si vybere dle libosti, jestli se chce jako hráč probojovat ze dna až na vrchol, v roli manažera řídit chod klubu, sbírat kartičky a s poskládaným týmem postupovat do vyšší soutěží, nebo jen tak změřit síly s hráči z celého světa.

Zajímavou novinkou je takzvaný On-Ice Trainer, což ocení hlavně nováčci. Jde o zajímavý doplněk tréninkového módu, ve kterém si vyzkoušíte základní ovládání, abyste pak přímo na ledě mohli dostávat rady od virtuálního trenéra. V praxi to vypadá tak, že se dle vašeho pohybu po hřišti objevují na ledě čáry, které vám napovídají, kam je možné přihrát, odkud se vyplatí střílet, popřípadě do jaké části brány zamířit.

NHL 16 zdroj: tisková zpráva

Nápovědu dostáváte i během vhazování, ale ta vám jen napoví, co přesně máte udělat za pohyb, takže už musíte vědět, jak přesně ho provést. To už vám trenér neřekne. Zkušenému hráči ale nemá tato funkce co nabídnout. Trochu užitečnější je hodnocení vašeho výkonu po každé třetině s tipem, jak danou část vaší hry zlepšit. Musím říct, že se kolikrát vyplatí držet se zmíněných rad.

Manažeři by mohli ocenit nově přidanou morálku, která hraje jistou roli v GM módu. Jako manažer můžete pořádat schůzky s týmem nebo s jednotlivými hráči a výběrem vhodných slov zlepšit nebo zhoršit jejich náladu. Nápad je to dobrý, ale bylo by třeba ho lépe zapracovat, aby jeho dopad byl trochu komplexnější a ne jen, že se o pár bodů sníží statistika hráče.

Pokud rádi sbíráte kartičky a sestavujete z nich svůj Ultimate team, tak nově máte možnost se svojí sestavou hrát i offline sezónu, abyste si jí mohli vyladit před nástupem na online kolbiště, po čemž hodně hráčů volalo. Českého fanouška také potěší přítomnost naší Extraligy, takže si můžete užít třeba derby Litvínov x Chomutov (ve hře roztomile vyslovovaný jako Čomutov). Ale co si budeme povídat, na tom evropském letišti se nedá pořádně hrát ;) 

zdroj: Archiv

Takové malé Nagano 

Přiznávám, bál jsem se hodně. Loňský ročník mě naplňoval obavami, jestli se v EA nerozhodli pomalu utlumit celou sérii, aby ji mohli nakonec úplně zahodit a věnovat se jen opravdu populárním sportům. To, jakého zlepšení se ale podařilo dosáhnout, dává tušit, že fanoušky série konec zatím nečeká. Základ je hodně solidní a dotažením několika detailů se můžeme dočkat opravdu perfektního hokeje. Dost by mě zajímalo, jak by NHL série vypadala, kdyby pracovala se stejným rozpočtem jako mají Madden nebo FIFA, když letos vypadá tak dobře.

Verdikt:

Po loňském paběrkování si letos můžete užít skutečný hokejový zážitek. Šestnáctce nechybí výborná hratelnost, dobrá prezentace, všechny oblíbené módy s drobnými vylepšeními a maskoti.

Nejnovější články