Outlive - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Outlive - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

13. 4. 2001 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Tato nová real-time strategie si vzala za předlohu Starcraft, přidala pár nápadů a nakonec se z Outlive vyklubala zajímavá hra.


Outlive - recenze

Autor: ABE
Publikováno: 13.dubna 2001

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Outlive je nová real-time strategie od neznámé brazilské společnosti Continuum Entertainment, která v podstatě vzala hru StarCraft a přidala pár vylepšení. Teď si možná říkáte, že Outlive bude asi obyčejná kopie slavného originálu, pravda je však trošičku jiná, jak se dočtete v následujících odstavcích této recenze.

 Stokrát okoukaný příběh
Zdroje surovin jsou na Zemi skoro vyčerpané a lidstvo se pomalu řítí do záhuby. A právě v této chvíli se několik nejvýznamnějších státu sjednotilo pod vládu Světové rady (World Council). Nepříznivá hospodářská situace však není jediný problém, který Světovou radu sužuje. Stejný, ne-li větší, problém představuje několik teroristických organizací, které se všemožně snaží tuto organizaci zničit. Nejnebezpečnější teroristická skupina se jmenuje Armáda svobody (The Liberty Army) a právě tato skupina se rozhodla zaútočit na nově založenou kolonii států Světové rady. Tato kolonie se nachází na jednom z měsíců Saturnu a právě v této kolonii se měli vyvíjet nejmodernější zbraně a roboti na potlačení stále sílících teroristických skupin.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak sami vidíte, příběh není to, kvůli čemu by jste si hru asi šli hned koupit, ale existuje i mnoho jiných titulů, které mají příběh ještě horší a navíc je příběh jediná větší chybka na kráse této jinak velmi dobré hry.

 Tři kampaně jako ve Starcraftu
Kromě singleplayeru nabízí hra i multiplayer a poměrně zbytečný trénink. Pokud zvolíte singleplayer, čekají na vás tři kampaně. V první budete hrát za lidi, ve druhé za roboty Zvětšit zdroj: tisková zpráva a konečně ve třetí budete velet lidem i robotům najednou. Jednotlivé kampaně můžete hrát v jakémkoliv pořadí, ale doporučuji je hrát chronologicky po sobě, jinak přijdete o mnoho dějových zvratů.

Náplň jednotlivých misí je v podstatě totožná se StarCraftem - těžíte suroviny, stavíte základnu a budujete armádu, kterou nakonec smetete nepřítele z povrchu planety. Ne všechny mise jsou ale takto jednotvárné, v některých musíte plnit určitý speciální úkol, jako třeba eskorta důležité osoby a podobně.

 Výborně navržené jednotky
Na rozdíl od příběhu jsou jednotky jednou z nejlepších částí Outlive. Všechny jsou velmi dobře navrženy a většinu jich využijete po celou dobu hraní. Ačkoliv i tady se mi stalo, že jsem v některých misích postavil jen velkou armádu letadel a s nimi jsem nepřítele bez problému zničil.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Kromě základních stavebních a těžebních jednotek obsahuje hra i jednotky útočné, a to jak pozemní tak i vzdušné. Není jich sice nijak mnoho, ale tím více jsou propracované. Všechny své jednotky můžete navíc ještě všemožně vylepšovat (lepší rakety, pancíř…) ve výzkumné laboratoři. Toto vylepšování je v podstatě nutnost, protože počítačem řízení protivníci taktéž výzkumnou laboratoř velmi hojně využívají.

Mezi pozemní jednotky patří několik lehkých spíše průzkumných vozidel, nějaké ty tanky a ještě pár dalších. Složení vzdušných jednotek je trošku chudší, ale nijak moc to nevadí. Autoři upřednostnili kvalitu jednotek nad jejich kvantitou, což si myslím, je jedině dobře.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Skladba budov také nijak nepřekvapí. Najdete zde továrny na tanky a letadla, elektrárny, těžební budovy, obranné věže a několik dalších standardních budov. Kromě toho obsahuje Outlive i několik budov, které zase tak běžné nejsou. Jednou z nich je třeba Market, ve kterém můžete obchodovat se svými jednotkami. Jejich cena je pohyblivá a je závislá na zásobách.

Když už jsem se zmínil o možnosti nakupování jednotek, bylo by celkem namístě zmínit i možnosti jak si nějaké ty kredity vydělat. Kromě těžení uranu a železa můžete totiž něco málo vydělat i prodejem zbytků zničených vozidel.

 Možnost uzavření spojenectví
Hratelnost je u každé hry asi to vůbec nejdůležitější. A ačkoliv není Outlive nijak originální ani nemá úchvatnou 3D grafiku, má hratelnost na vysoké úrovni. Ani nevím, čím to je, ale jednotlivé mise se velmi dobře hrají a nijak se při nich nenudíte. Poměrně malé množství jednotek je také spíš plus, protože se je alespoň naučíte efektivně využívat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ovládání je také velmi jednoduché, nemusíte se učit žádné složité klávesové zkratky, bohatě vám bude stačit myš a několik nejdůležitějších kláves. Mezi úplně nejdůležitější patří mezerník, kterým můžete hru kdykoliv zapauzovat a pořádně si promyslet další postup. Samozřejmostí je možnost udílet i při stopnutí hry jednotlivým jednotkám rozkazy, jakmile hru zase pustíte, začnou je vykonávat. Tato vlastnost se velmi hodí třeba při útoku na nepřítelovu základnu, kdy v klidu vyberete svým jednotkám cíle, na které mají utočit a potom se jen díváte jak plní vaše rozkazy.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Dalším výborným nápadem je možnost uzavřít spojenectví s některou z neutrálních armád, není to sice zadarmo, ale má to hned několik výhod. Jednou z nich je například možnost vyměňovat vynalezené technologie, což podstatně urychlí vylepšování vaší armády. Velmi důležitým aspektem každé správné strategie je také umělá inteligence počítačového protivníka. I tady odvedli vývojáři pěkný kus práce, protože počítač na vaši základnu útočí z nejméně chráněné strany, kombinuje vzdušné a pozemní jednotky, využívá špionáž a nebo uzavírá spojenectví s neutrálními vojsky.

 Zpracování po technické stránce
Styl grafického zpracování je skoro totožný s již několikrát zmiňovaným StarCraftem, což rozhodně není na škodu. Všechny budovy i jednotky jsou vypracovány do nejmenších detailů a taktéž jsou velmi pěkně naanimovány. Větrné elektrárny se točí, na jednotlivých budovách blikají různá světýlka atd… Stejně pěkné jsou i výbuchy zničených budov a střelba útočných jednotek. Každá budova začne nejprve hořet a následně potom se zhroutí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zvuky také sice nepatří k absolutní špičce, ale celkově hru vhodně doplňují. Všechny jednotky komentují vaše rozkazy, různými hláškami. Stejně kvalitně je namluvené i intro a veškeré briefingy, ve kterých je vám před každou misí podrobně vysvětlen váš úkol. Toto všechno ještě navíc doplňuje docela kvalitní hudba, která se sice během hraní nijak zvlášť nemění, ale na druhou stranu zase nijak neruší a jen dotváří už tak dobrou atmosféru hraní.

ABE
připravil: jd






Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Komu se líbil StarCraft, ten budu skoro určitě nadšen i z Outlive a těm ostatním můžu Outlive také jen doporučit Sice se nejedné o žádnou originální bombu, ale hratelnost této hry je až nečekaně dobrá.

Nejnovější články