Plants vs Zombies 2: It's about time - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

Plants vs Zombies 2: It's about time - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

19. 8. 2013 21:19 | Recenze | autor: Pavel Dobrovský |

Když před čtyřmi lety vydal PopCap Plants vs. Zombies, zasadil mezi hry s tématikou zombokalypsy neočekávanou kytku. Ve variaci na žánr tower defence jste sázeli bojové kytky jak o život a ničili s nimi vlny zombíků. Tak pitomé a absurdní to bylo, až ze hry vyrostl hit na úrovni Angry Birds. Podtitul Bylo na čase u dvojky je více než pravdivý. PopCap po vydání původní hry usnul na vavřínech složených ze sto padesáti miliónů zákazníků a během let se z Plants vs. Zombies pomalu ale jistě stávala vysychající vzpomínka.

Nyní přichází příznačně nazvané Plants vs Zombies 2: It's about time. Ve dvojce proto najdete bohatý obsah, nové kytky i zombíky a mikrotransakční model, kterého se všichni po právu obávali. Budu snad muset za vítězství nad zombíky platit?! Palčivou otázku stručně zodpovězme ještě před rozklikem: Ne. Hra je vyvážena tak, abyste mohli hrát i bez zadávání čísla kreditní karty.

Ve stínu velblouda

Nejzajímavější na celém kusu je, že nejde jen o tupé kopírování původní hry, ale zásadně se mění celý vztah hráče a hry, tedy způsob, jakým budete hrát. Plants vs Zombies totiž je strategií a kdo si myslí, že ve dvojce bude jen zalévat kytičky, ten spláče nad výdělkem. V původní hře jsem celkem rychle objevil taktiku, která se dala uplatnit na všechny úrovně. Řadu slunečnic ochránit flusačkami a následně bez problémů sázet Kytky Hromadného ZomboNičení. Nyní je zapotřebí taktiku přizpůsobovat jednotlivým érám, ve kterých se pohybujete – od egyptské přes pirátskou až po divoký západ.

Za tématickou nesourodost může Dave, šílenec od vedle, ten s pánví na hlavě, který má stroj času a tak nějak se stane, že vás zaveze trochu hlouběji do historie než potřeboval. Kvůli tomu tu jsou různě vybavení a odolní zombíci.

Hned v egyptské éře narazíte na chytráky – schovávají se za panely s namalovaným velbloudem, abyste si jich nevšimli. Na poušti je přece velbloud běžný, ne? Moooozky, moooozky! Další mají pochodně, jiní zase pochodují v obrněném sarkofágu. U pirátů se zase zombifikovaní bukanýři zhoupávají na laně přes vypadlá prkna na mole, racci nosí zombie až k předním liniím a u kovbojů jsou... jsou to kuřata? Ne. Jsou to zombořata! A klovají mozky rychleji než vrabci igelitové obaly. Narazíte tu také na nákladní plošiny na kolejích, na které můžete zasadit kytky a pohybovat s nimi – zkrátka možnosti zombácké ofenzívy jsou rozšířeny a adekvátně s nimi i lidská defenziva.

Arzenál kytek se zvětšil o vítané přírůstky, třeba o bumerangovník anebo přerostlý kapustozelák, který rozdává pěstní rány před i za sebe. Miláčkem davu se stane bleskonosná kytka anebo ultra multifluska, která střílí zelené kuličky. Společně s kytkami z předchozího dílu je to armáda o více jak třiceti sazenicích, o které se musí Přemkovi Podlahovi zdát v těch nejdivočejších snech.

...

Připravte se na umírání

Náročnost bitev je vysoká a je dost dobře možné, že pro ultimátní dokončení všech přibližně dvaceti úrovní každého světa, včetně bonusových, budete potřebovat několik dní. Kartami pořádně zamíchají úrovně, ve kterých máte předvybrané kytky a několik dílčích úkolů typu „zombíci nesmí stoupnout na okrasné květiny“ anebo „smíte zasadit jen dvanáct kytek,“ případně „nesmíte utratit víc jak 1250 slunečních bodů“. Jde o úrovně pro fajnšmekry a koumesy, kteří chtějí hru položit na lopatky. Naostřete si tedy zahradnické lopatky.

Bonusové hnojivo

Průběh každé bitvy výrazně ovlivňují bonusy, které dodávají strategiím pořádný šmrnc. Nejběžnější je krátkodobé posílení schopností kytky, které vypadává ze speciálních zombíků. Kytka po aktivaci maximalizuje svůj útok na smrtící kadenci a je schopná zabít i několik zombíků během pár sekund. K dalším bonusům patří utrhávání hlav, odpálkování mimo obraz anebo elektrifikace.

Všechny bonusy se dají nakoupit za kredity, které nakupujete za vlastní peníze, ale... a v tom je ten háček. Nemusíte. Kdo bude hrát poctivě a najde si pro každé období tu správnou taktiku, ten virtuální kredity bez větších problémů vybojuje. Během prvních osmi hodin hraní jsem nemusel ani jednou zadávat číslo platební karty a ve virtuálních kreditech se doslova koupal. Pro hráče je to skvělá zpráva, protože PopCap ukazuje přívětivou tvář F2P a možná právě touto vstřícností nakonec získá víc zákazníků než kdyby mikrotransakce vnucoval pod tlakem.

Nakupovat můžete všechno. I kytky. Ale proč byste to dělali? Mnohem zábavnější je procházet úrovně, kytky poctivě odemykat a sbírat hvězdičky za plnění jednotlivých úkolů. Za určitý počet hvězdiček se odemkne vstup do další éry s tím, že se můžete kdykoliv vrátit a zkusit si dojet bonusové úrovně anebo chytit sněžného muže, který se jako bludný Holanďan vyskytuje tuhle tady, a pak zase tam a vypadávají z něj vzácné předměty.

Plants vs. Zombies 2 je skvělou zábavou pro mobilní telefony. Nečekejte revoluci, ale tradiční hru dotaženou téměř k dokonalosti. Instalací na Android nebo iOS získáte chytrou hru na několik týdnů, možná i měsíců. PopCap se společně s Electronic Arts snaží, aby herní vesmír byl mnohem pestřejší. Připravuje se hra pro Facebook, komiksy a samozřejmě Garden Warfare, ve kterých můžete na Plants vs Zombies 2 volně navázat. Do té doby: Sázení zdar! Zahrádkářská sezóna právě začala.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

PopCap potvrdil pozici Plants vs. Zombies jako jedné z nejlepších her na chytré telefony pro casual i hardcore hráče. Zombies are coming!

Nejnovější články