Pokémon GO - recenze
6/10
zdroj: tisková zpráva

Pokémon GO - recenze

10. 8. 2016 19:45 | Recenze | autor: Jan Hrdlička |

Hned ze začátku je třeba si vyjasnit jednu věc – Pokémon GO není revoluce. Tedy, odmyslíme-li si menší převrat, který tento fenomén způsobil na sociálních sítích, a v pokrytí v masmédiích. Po stránce herní se nicméně jedná o hodně standardní titul. Možnosti rozšířené reality tvůrci hry ze studia Niantic nevyužívají žádným zázračným způsobem, a pokud jde o hratelnost, ta oproti klasickým Pokémonům nabízí značně omezené vyžití. Kouzlo aplikace, které propadly miliony uživatelů, spočívá v něčem jiném. Konkrétně ve způsobu, jakým vám Pokémon GO umožňuje prožít všechna ta úžasná minidobrodružství pokémoních trenérů na vlastní kůži.

Red & Blue na steroidech 

U Pokémon GO lze stále sledovat starou dobrou kostru dřívějších titulů, třebaže uzpůsobenou filozofii mobilního ovládání a konceptu augmentované reality. Zkrátka jsi, milý hráči, zase jednou mladý trenér a chtěl bys být ten nejlepší, jak nikdo před tebou. Nech si tedy vysvětlit základy od místního profesora, chyť svůj první exemplář a vzhůru do světa. Pokémoni čekají!

Zde přichází pointa. Splnění určitě akce ve hře je podmíněno vaši fyzickou činností. Musíte proto vyrazit ven na vzduch s chytrým zařízením v ruce, a zatímco se touláte reálnými ulicemi, vaše postava se ve shodě s vámi pohybuje po virtuální mapě, obohacené o výskyt pokémonů a dalších důležitých míst. Pokémoni se jeden za druhým objevují na displeji telefonu, což vám umožní na ně klepnout, zaměřit v hledáčku fotoaparátu a provést úspěšný odchyt přesně hozeným Pokéballem. Hurá, další Zubat do sbírky.

Fikce podepřená skutečností 

Je složité vylíčit, jak moc je tahle činnost přitažlivá. V Niantic moc dobře vědí, na jakou strunu zabrnkat. Touha pochytat další a lepší druhy, možnost nahánět je na dobře známých místech, možnost nahánět je ve společnosti přátel, příležitost vyrazit na vycházku – stačí si jen vybrat. Fanouškům série udělá jistě radost i rozhodnutí zahrnout do hry (prozatím) jen úvodní region Kanto, a tedy pouze první generaci Pokémonů, odkud pocházejí nejznámější hrdinové značky jako Pikachu, ale také Charmander či Squirtle.

Všechna zmíněná lákadla, ve spolupráci se stylovou audiovizuální stránkou, by měla zajišťovat příliv jak matadorů série, tak úplných nováčků. Jak totiž Pokémon GO vychází z mnohaleté tradice značky, příjemná estetika, animace postav na vysoké úrovni, milá hudba i perfektní rozvržení ovládacích prvků zase míří na hráče Pokémony dosud nepoznamenané.

A dostupné údaje dokazují, že se tahle strategie Niantic více než vyplatila. Pokémon GO generuje úctyhodná čísla. Hráči běhají po městech jako diví a sbírají dosud nepolapené pokémony. Současné se už ale také stihly vyrojit zprávy o kolísající uživatelské základně nebo dokonce o jejím úbytku. Jeden se ani moc nemůže divit. Jejich interakce se hrou se až příliš snadno může smrsknout na pronásledování pokémonů ulicemi a nic dalšího. Autoři totiž bohužel selhávají v tom, jak běžnému člověku rozumně vysvětlit pokročilejší systémy hry, které by ho dokázaly bavit delší dobu. 

Rozmělněné hloubky 

Vidět to je zejména na jejich práci s důležitými body na mapě, ale také na pokročilejších RPG elementech. Ve světě Pokémon GO existují místa zvaná PokéStops a také tzv. tělocvičny. Za termínem PokéStops se skrývají kostely, pomníky nebo třeba dětská hřiště. Jedná se o záchytné body ve vašem sousedství a jejich návštěvou získáte automaticky zkušenosti. Že po protočení jejich ikonky máte nárok i na tak podstatné věci, jako doplnění zásoby Pokéballů nebo léčivé lektvary pro pokémony, to už ale hra neprozradí.

Podobná situace vládne i u tělocvičen. Od profesora se vám sice dostane na páté úrovni, kdy je hráč už považován za způsobilého bojovat proti ostatním, jakéhosi přiblížení. Tělocvičny prý vyrostly u klíčových staveb v okolí a slouží ke kontrole vlivu jednoho ze tří týmů v daném regionu. Chcete-li tělocvičnu uzurpovat zrovna pro svůj tým, je třeba porazit šampiona týmu druhého, který tělocvičnu aktuálně ovládá. Jak fungují samotné šarvátky mezi pokémony, to už si ovšem musí každý vyzkoumat sám - v podstatě metodou pokus omyl. Místní kliky a gesta navíc postrádají strategickou eleganci tahového soubojového systému originálních titulů a působí jen jako jejich chudý příbuzný.

zdroj: Archiv

Potíž se opakuje i v případě vylepšování a evoluci Pokémonů, o nichž hra raději pomlčí úplně. Přitom jde o velmi zábavnou činnost. Chůzí si zajistit, že se mi z vejce vylíhne úplně nový druh, vylepšovat sílu stávajících pokémonů nebo sledovat, jak se má potvůrka posouvá na vyšší vývojový stupeň. To jsou přeci všechno zajímavé věci. Skoro se chce říci, že některé patři k základům her na hrdiny, vinou Niantic však zůstanou leckomu utajeny. Možná jde jen o můj pocit, ale když vám titul opomene zmínit takhle podstatnou rovinu hry, jde o dost závažný problém.

Mimoto nelze opomenout ani zádrhele technického rázu, které hru sužují už od vydání. Lidé se na denním pořádku museli potýkat se zamrzáním programu, jeho pády či s mizením interaktivních prvků z mapy. Je otázkou, nakolik je Pokémon GO nevyladěnou aplikací, a nakolik jen oběť vlastního úspěchu, nezvládající nápor nadšenců. Uživatelský komfort každopádně není ideální. Ke cti vývojářů je ale třeba připočíst, že do světa už vypustili několik aktualizací, které hru podstatně vylepšují. 

Je to vůbec hra? 

Pokémon GO v současném stavu nabízí atraktivní a nutno zdůraznit, že funkční jádro plné zajímavých nápadů, které je bohužel obalené nemalým množstvím tvůrčích přešlapů.

Na jedné straně stojí silná licence značky Pokémon, líbivé zpracování, nezpochybnitelný sociální i fyzický aspekt, potěšení z objevování dosud nepoznaného nebo syndrom posedlého sběratele a majitele. Druhou stranu barikády obsadila hlavně neochota vystavět pořádný tutoriál a výčet karambolů pokračuje špatným technickým stavem či obsahovou prázdnotou. Anebo zmateně nastavenými cenami mikrotransakcí. Ty sice nejsou ke spokojenému hraní vůbec potřeba, křečovité přepočty zlatých mincí na skutečné položky v ingame obchodu ale minimálně vyvolají údiv.

Pro úspěch či neúspěch Pokémon GO tak nakonec možná budou rozhodující výhody, pramenící z mobilní povahy hry. I když se totiž občas nelze ubránit dojmu, že se na trh dostal nehotový produkt, stav věcí se může rychle změnit. Jistě, aplikace se seká, souboje vypadají primitivně a slíbený systém výměny pokémonů mezi uživateli pořád chybí. Chyby se ale dají odstranit a nové funkce přidat, a to de facto za pochodu.

Proto i přes oblasti, ve kterých hra nedokázala přesvědčit, zůstávám v případě Pokémon GO spíše optimistický. Jde o jedinečný zážitek, v dobrém i špatném, který má potenciál vás do svého světa vtáhnout tak přesvědčivě, že se v něm na čas úplně ztratíte. A o tom možná celá tahle bublina je. Zatímco jako hra v tradičním slova smyslu Pokémon GO mnohdy skřípe, jako fantazie funguje výborně.

Verdikt:

Pokémon GO moc neumí komunikovat s hráči, neběží ideálně a prospěla by jí injekce s dalším obsahem. Její mix konceptu rozšířené reality a touhy polapit všechny populární pokémony se však stará o příjemný pocit nadšení z objevování, kterému není rovno.

Nejnovější články