Poochy and Yoshi's Woolly World - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Poochy and Yoshi's Woolly World - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

2. 2. 2017 19:00 | Recenze | autor: Pavel Skoták |

Poochy and Yoshi's Woolly World je další v řadě Wii U her, které si našly cestu i na handheld 3DS. Oproti originálu přináší nová verze několik příjemných změn, ale co si zachovává, je roztomilé zpracování, které dokáže pohladit po duši i ty největší tvrďáky

Pleteme si s Yoshim 

Plošinovky od Nintenda bývají sázkou na jistotu a jinak tomu není ani v případě tohoto 3DS portu, který si z Wii U verze přináší (skoro) kompletní obsah, na jehož vrcholku dříme psík z bavlny Poochy, spolu se svými štěňátky, která dělají Yoshimu společnost na cestách po dechberoucím světě. Pokud patříte mezi vlastníky Wii U, asi sami dobře víte, jaká hra je. Ale pokud jste se s ní zatím nesetkali, je potřeba se na ni dívat jako na zbrusu novou hru, kterou je třeba řádně prozkoumat, a probrat se tou nekonečnou záplavou barev a roztomilosti.

Ve své podstatě obyčejná plošinovka se snaží ze svého konceptu, plného provázků, klubek, nití a bavlnek, dostat naprosté maximum. A musím říct, že objevování možností jednotlivých levelů je zpočátku opravdu skvělé. Yoshi se svým doprovodem prochází graficky krásně vytvořené úrovně, které jsou odlišné, ale zároveň stejně navržené. Především je ale každý level plny skrytých zákoutí a míst, která nutí hráče zpomalit a zkoušet, kde se dá zatlačit na pružnou stěnu, nebo kde kouká povytažená nit, za níž by se dalo zatáhnout a rozpárat tak kus překážky, blokující cestu ke květinkám nebo bavlnkám, které musí Yoshi sbírat.

Už se s tím nepárej! 

V úrovních ale nejde jen o rozplétání prostředí. Jelikož je z bavlny úplně všechno včetně nepřátel, má Yoshi možnost je spolknout, udělat z nich klubko, a to použít jako projektil. Po vyplivnutí takového projektilu správným směrem si může hráč tvořit nové plošiny, usnadňující průchod úrovní. Někdy jsou podobné akce dokonce nezbytné, jako třeba v případě, kdy takto upletete lopatky větrnému mlýnu, abyste po nich mohli přeskákat dál. Potýkat se samozřejmě budete ale i s plejádou nepřátel, pohyblivými koulemi nebo bossáky.

Poochy and Yoshi's Woolly World je v tomhle ohledu opravdu skvělá hra. Střídavě servíruje kratší a na oko i snazší úrovně, které pak vzápětí vystřídají delší a náročnější levely, zakončené většinou právě soubojem s bossem. Asi nejvíc mi utkvěl souboj s Burtem (Burt the Bashful), kterému postupně rozplétáte jeho obrovského kalhoty. Je to nejen zábavné na hraní, ale i na pohled.

Procházení úrovní jen tak by ale nebylo dostačující. Yoshi se proto snaží posbírat nejen kytky a bavlnu, ze kterých pak můžete uplést jeho nové já v různých barevných variantách (můj černočerný Yoshi byl v barevném světě jako pěst na oko). Sbírá také diamanty, jež slouží k nákupu odznáčků, které získáváte za průchody levelem a za zdárně zvládnuté bossfighty.

zdroj: Archiv

Berlička z bavlnky 

Jakmile si Power Badge jednou odemknete, můžete si jej před každou novou úrovní aktivovat, pokud máte dostatek diamantů. Na výběr je jich celkem třináct a dokáží ovlivnit vše možné od záchrany před pádem do díry až po odolnost vůči lávě. Jako zpestření je to rozhodně dobrá varianta, ale při hraní se dokážete snadno obejít i bez těchto vymožeností. Ovládání je totiž bezproblémové (pokud se vám nepletou prsty a písmenka) a intuitivní - dobře reaguje i na drobné úkroky, které se hodí hlavně při balancování na pohyblivých koulích a podobně.

Pokud patříte mezi plošinovkáře začátečníky nebo chcete dopřát hru menším začínajícím hráčům, má pro vás Poochy and Yoshi's Woolly World také něco v záloze. Jde o Mellow mód, ve kterém je Yoshi vybaven neomezenou municí, křidélky, psíci vám přesně ukážou, kde je skrytý poklad, a dokonce můžete za úplatu pomocí jednoho z odznaků v tomto módu i přeskočit level.

zdroj: Archiv

Oproti Wii U verzi hra nenabízí mód pro více hráčů, což ale není nijak na škodu. O přenosnou konzoli by se stejně špatně dělilo. Na kráse hře absence multiplayeru rozhodně neubírá, a jakmile vás barevné dobrodružství jednou pohltí, stejně se nebudete chtít příliš dělit.

Druhou zásadní změnou oproti Wii U verzi je nový mód, ve kterém se konečně dostává ke slovu i pletený pejsek Poochy. S ním pak můžete bez zastávky probíhat speciální úrovně, ve kterých sbíráte diamanty a plníte obtížné úkoly. Poměrně vysokou obtížnost těchto úrovní ještě umocňuje fakt, že Poochy opravdu nezastavuje, nezpomaluje a nemůžete ho ani otočit na druhou stranu, abyste se vrátili o kousek zpátky. 

Osmá barva duhy 

Při hraní se svým černočerným Yoshim jsem se neskutečně bavil, i když je objektivně třeba uznat, že je to i přes všechny designerské vymoženosti pořád jedno a to samé. Přesto se jedná o skvělý zážitek, který si dokáže získat i zaryté odpůrce křiklavých, barevných a přeslazených záležitostí. Poochy and Yoshi's Woolly World je neskutečně milá až roztomilá hra, se kterou je radost se zaplést.

3DS také nabízí 3D zobrazení, které sice vypadá úžasně, ale nehraje se v něm úplně nejlépe. Sledovat 3D animace a vše řídit pomocí dotykového displeje jako v Pokémonech je super, ale pohybovat se v interaktivním světě se zapnutým 3D je matoucí a po chvíli z toho bolí oči. Přesto doporučuji vyzkoušet hru i v tomto módu, byť jen jako takové malé zpestření. Víc už vás hra do sebe vtáhnout snad ani nemůže.

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Překrásný barevný zážitek se solidní hratelností, jehož hraní člověka zahřeje u srdce a vrátí do doby, kdy pohádky a barvičky byly všechno, co potřeboval ke štěstí.

Nejnovější články